Zet je NAS in als beveiligingssysteem

Door: Maikel Dijkhuizen | 30 november 2016 07:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Dankzij de veelzijdigheid van een NAS en de brede verkrijgbaarheid van goede IP-camera’s, kost een stabiel bewakingsnetwerk tegenwoordig relatief weinig. Een voordeel, want het is altijd fijn als je op afstand een oogje in het zeil kunt houden om je privébezit te beschermen. Wat heb je nodig voor een centraal beveiligingssysteem en hoe beheer en beveilig je alles?

Als je graag op de hoogte wilt blijven van wat er in en rond je huis gebeurt, is een IP-camera is mooie toevoeging aan je thuisnetwerk. Fabrikanten van IP-camera’s leveren doorgaans eigen software mee om camerabeelden live te monitoren en de videobestanden eventueel op te slaan. Daarnaast hebben de meeste merken ook mobiele apps voor Android en iOS ontwikkeld, zodat je ook onderweg een blik op het thuisfront kunt werpen. Lees ook: Maak van je NAS een back-upserver.

Deze programma’s en apps zijn vaak gebruiksvriendelijk en eenvoudig in gebruik, maar helaas zijn de mogelijkheden hiervan ook beperkt. Een nadeel is dat je vastzit aan het merk. Wie bijvoorbeeld de monitorsoftware van Eminent gebruikt, kan alleen maar IP-camera’s van dit Nederlandse merk toevoegen. En dat is natuurlijk vervelend wanneer je bijvoorbeeld nou net je bewakingsnetwerk wilt uitbreiden met een camera van een ander merk met bijvoorbeeld panoramabeeld. Een ander nadeel is dat fabrikanten doorgaans geen applicaties voor een NAS ontwikkelen, terwijl dit opslagapparaat uitermate geschikt is voor het bewaren van de camerabeelden.

De monitorsoftware van Eminent werkt prima, maar helaas is er geen ondersteuning voor producten van andere merken.

01 Waarom een NAS?

Een NAS heeft ideale eigenschappen om het hart van een bewakingsnetwerk te vormen, namelijk het lage energieverbruik, het discrete uiterlijk en de flinke opslagcapaciteit. NAS-fabrikanten houden hier rekening mee door bewakingsapplicaties te ontwikkelen. Zo hebben QNAP en Synology ieder hun eigen versie van Surveillance Station uitgebracht. Met behulp van deze apps voeg je IP-camera’s van verschillende merken toe en geef je aan op welke wijze je de beelden wilt opslaan. Je stelt onder meer de videokwaliteit in en bepaalt bij welke situaties je een alarmmelding wilt ontvangen. Wanneer een camera bijvoorbeeld beweging detecteert, ontvang je een e-mailbericht of pushbericht op je smartphone. Verderop in deze workshop gaan we aan de slag met Surveillance Station op een Synology-NAS. Je kunt demo’s van de NAS-software van QNAP en Synology online vinden. Hier log je met de standaardgegevens in op de software van QNAP. Hier probeer je de interface van Synology.

01 De Synology DS216j is voor thuisgebruik een betaalbare NAS om meerdere IP-camera’s in en om je woning te beheren.

02 Geschikte IP-camera’s

Welke IP-camera voor jou geschikt is, hangt natuurlijk sterk af van je persoonlijke wensen. Ga je binnen of buiten filmen? En wil je een vaste hoek in beeld brengen of ga je voor een zogeheten pan/tilt-camera die te bewegen is? Kijk verder of de maximale resolutie van het beoogde apparaat voldoet en of je ook ‘s nachts opnames kunt maken. Als er een microfoon is ingebouwd, neem je desgewenst het omgevingsgeluid van de camera op. Bekijk daarnaast hoe je de bewakingscamera’s op het netwerk wilt aansluiten. Dat kan via ethernet of wifi-verbinding, al raden we laatstgenoemde optie af. Een draadloze netwerkverbinding is gevoeliger voor storingen en heeft een beperkte bandbreedte. Op plekken zonder stopcontact kun je eventueel een camera met PoE-ondersteuning (Power over Ethernet) overwegen. Zo’n apparaat ontvangt zijn voeding via een aderpaar binnen de ethernetkabel. Zodra je met Surveillance Station aan de slag gaat, is het belangrijk dat deze applicatie het bewakingsproduct ondersteunt. Voor Synology en QNAP kijk je hiervoor respectievelijk hier en hier. Op zoek naar IP-camera’s kom je wellicht ook cloudcamera’s tegen, zie hierover het kader.

02 De Eminent EM6275 is een pan/tilt-camera die compatibel is met een Synology-NAS, maar voor QNAP is er geen ondersteuning.

Cloudcamera

Naast ‘gewone’ IP-camera’s zijn er ook zogeheten cloudcamera’s. Deze zijn altijd online bereikbaar. Voorbeelden zijn Google met de Nest Cam, Netgear met het Arlo-systeem en Logi(tech) met zijn Circle. De beelden worden bij cloudcamera’s niet meer lokaal opgeslagen, maar direct naar de cloud gestuurd. Deze camera’s zijn voor de gemiddelde consument zeer gebruiksvriendelijk, omdat je zelf niet meer over de opslag van beelden hoeft na te denken. Maar voor de iets meer eisende gebruiker zijn er grote nadelen. Zo heb je geen beelden als je internetverbinding het even laat afweten. Ook is het opslaan van de beelden op bijvoorbeeld je NAS standaard niet mogelijk, omdat er direct (en alleen) naar de cloud wordt gestreamd. De camera’s worden vooralsnog niet door Surveillance Station ondersteund. Nog een nadeel is dat je de beveiliging niet zelf in de hand hebt én dat je een (veelal kostbaar) abonnement bij de desbetreffende cloudcamera-dienst moet afsluiten.

Cloudcamera’s zoals de Nest Cam brengen niet zelden verborgen kosten met zich mee. In het geval van de Nest kun je er eigenlijk niets bijzonders mee zonder een abonnement af te nemen.

03 Netwerkeisen

De benodigde bandbreedte in je netwerk is sterk afhankelijk van het aantal actieve IP-camera’s en andere netwerkactiviteiten. Sluit je één of twee bewakingsproducten aan, dan is het waarschijnlijk niet nodig om het netwerk te upgraden. Een camera met een Full-HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels legt beslag op zo’n 12 Mbit/s. Hierbij gaan we uit van videostreaming middels de H.264-codec en een framesnelheid van dertig beelden per seconde. Bij gebruik van meerdere IP-camera’s is de bandbreedte in een bekabeld 100 Mbit-netwerk al vrij krap, zeker als het netwerk ook wordt gebruikt voor zaken als videostreaming en online games. Voor een betrouwbare werking van het bewakingsnetwerk kun je een gigabitnetwerk overwegen. Wellicht moet je daarvoor je router, switch(es) en kabels vervangen. Wanneer je besluit om PoE-camera’s aan te schaffen, heb je switches nodig die met deze technologie overweg kunnen. Is het lastig om apparatuur te vervangen, dan gebruik je een zogeheten PoE-injector om de ethernetkabel op een bestaande switch aan te sluiten.

03 Een PoE-injector vormt een schakel tussen je PoE-camera en je switch of router.

Uploadsnelheid internetverbinding

Als je de camera vanaf buiten je netwerk via internet wilt benaderen, speelt ook de uploadsnelheid van je internetverbinding een belangrijke rol. Wanneer meerdere gebruikers tegelijk beelden van verschillende camera’s opvragen, ligt een tekort aan bandbreedte op de loer. De meeste ADSL- en kabelaanbieders bieden een beperkte uploadsnelheid, die slechts een fractie is van de beschikbare downloadsnelheid. Een uitzondering is een glasvezelverbinding, want hierbij ligt de upload- en downloadsnelheid veelal op hetzelfde niveau. Een andere oplossing is om de beelden in een lagere resolutie uit te zenden, zodat er minder bandbreedte vereist is.

0 Reactie(s) op: Zet je NAS in als beveiligingssysteem

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.