Zet je NAS in als beveiligingssysteem

Door: Maikel Dijkhuizen | 30 november 2016 07:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

04 Je camera’s beveiligen

Voordat je we écht aan de slag gaan, is het zeer belangrijk om de IP-camera’s goed te beveiligen. Meestal is zo’n camera standaard voorzien van een zeer simpel wachtwoord. Lang niet iedereen neemt de moeite om dit aan te passen, of men is zich er niet eens van bewust. Er zijn websites, zoals www.insecam.org, die de streams van onvoldoende beveiligde camera’s oppikken en op internet beschikbaar maken. Daar wil jij niet tussen staan! Hier kun je een uitzending van Radar over dit onderwerp online terugkijken.

Verander dus altijd de standaard inloggegevens, ook als de camera daar zelf niet om vraagt. Bij producten van Edimax is het wachtwoord bijvoorbeeld 1234 en dat is natuurlijk makkelijk te raden. Kies daarom voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdtellers en cijfers. Je wijzigt het wachtwoord door de instellingen van de meegeleverde monitorsoftware of mobiele app te openen.

Installeer verder altijd de nieuwste firmware-updates van IP-camera’s. Deze updates dichten vaak beveiligingslekken. Bij de meeste merken verschijnt er hierover automatisch een melding in de mobiele app of monitorsoftware.

Privacywet

Bij het aanleggen van een bewakingsnetwerk is het belangrijk om de privacywetgeving in ogenschouw te nemen. Zeker wanneer je buitenshuis opnamen maakt, dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo mag je alleen eigen grondgebied filmen, dus zorg ervoor dat de IP-camera op de centimeter nauwkeurig staat afgesteld op je eigen tuin. Ook poorten, schuttingen en ander bezit van je buren mag je niet vastleggen met een bewakingscamera. Verder laat je ook de openbare weg buiten beeld. Een ander punt is dat je volgens de privacywet duidelijk moet laten zien dat je aan het filmen bent. Je regelt dat door de IP-camera’s op een zichtbare plek te hangen of een waarschuwingsbordje te plaatsen.

05 Surveillance Station

Nu we al het voorbereidende werk gedaan hebben, kunnen we echt aan de slag. Synology is in Europa al jarenlang marktleider als het gaat om NAS-apparatuur. Het Taiwanese bedrijf wordt onder meer geprezen om het gebruiksvriendelijke besturingssysteem DiskStation Manager en de bijbehorende applicaties. Synology Surveillance Station is inmiddels aanbeland bij versie 7. Deze bewakingssoftware ondersteunt bijna vijfduizend IP-camera’s. Hier gaan we mee aan de slag in de rest van dit artikel.

Je installeert de applicatie Surveillance Station gratis vanuit het Package Center, waarna de gebruikersinterface op een nieuw tabblad binnen je browser verschijnt. Voor een juiste werking gebruik je het best de browser Internet Explorer, aangezien de liveweergave in de 64bit-versies van Firefox en Chrome niet goed werkt. In Internet Explorer installeer je de uitbreidingen SurveillanceHelper en SurveillancePlugin. Op een Mac werk je met Safari, waarvoor ook een plug-in is.

Ook QNAP heeft Surveillance Station, en biedt hiermee grofweg dezelfde mogelijkheden als de bewakingssoftware van Synology. Een belangrijk verschil is dat deze applicatie minder (zo’n drieduizend) IP-camera’s ondersteunt. Fijn is dat QNAP voor NAS’en met een HDMI-uitgang een functie biedt om de beelden op een grote televisie uit te zenden. We gaan verder aan de slag met Synology, maar weet dus dat je een dergelijk systeem ook kunt inrichten met QNAP.

Licentieperikelen

Helaas is het aantal camera’s dat je in Surveillance Station gratis kunt gebruiken beperkt. Op een Synology-NAS klik je in het hoofdmenu op Licentie om te zien hoeveel bewakingscamera’s je momenteel mag toevoegen. Bij nagenoeg alle NAS’en van Synology zijn dat er standaard twee. Wil je meer IP-camera’s aansluiten, dan schaf je hiervoor extra licenties aan. De kosten hiervoor bedragen ongeveer zestig euro per camera. Voor een bundel met vier licenties betaal je zo’n 185 euro. Bij producten van QNAP gebruik je twee of vier IP-camera’s zonder extra kosten. Je krijgt overigens alleen vier gratis kanalen bij de duurdere NAS-modellen. Ook hier kost een losse licentie pakweg zestig dollar.

06 IP-camera’s toevoegen

Iedere IP-camera die je met Surveillance Station wilt beheren, dien je aan de bewakingssoftware toe te voegen. Via Toevoegen / Camera toevoegen kies je voor Volledige installatie. Met het vergrootglas-pictogram probeer je IP-camera’s automatisch in het netwerk te detecteren, maar helaas lukt dat niet bij ieder model. Je vult in dat geval alle gegevens van de IP-camera handmatig in, zoals het IP-adres, poortnummer, merk en model. Deze gegevens vind je meestal terug in de instellingen van de meegeleverde monitorsoftware of in de mobiele app van de fabrikant. Afhankelijk van het type camera verschijnen er mogelijk ook extra instellingen in beeld. Bij nieuwe types staat het modelnummer soms niet in het overzicht genoemd. Gelukkig voeg je camera’s met ondersteuning voor het onvif-protocol eveneens gemakkelijk toe. Als alternatief kies je bij Cameramodel zo nodig voor Door de gebruiker gedefinieerd en geef je eventueel extra instellingen op, zoals de videocodec en het unieke webadres van de IP-camera (bronpad). Verder vul je de juiste inloggegevens van de betreffende IP-camera in. Klik op Verbinding testen en kijk of er beeld is.

06 Via het juiste IP-adres, poortnummer en wachtwoord maakt Surveillance Station verbinding met de IP-camera.

07 Video-instellingen

Voor de liveweergave van de camerabeelden comprimeren IP-camera’s de streams om de hoeveelheid bandbreedte te beperken. Voorheen was mjpeg erg in trek vanwege de hoge beeldkwaliteit, maar helaas vereisen deze streams wel erg veel netwerkcapaciteit en opslagruimte. Tegenwoordig gebruiken de meeste bewakingscamera’s de populaire H.264-codec om de beelden te comprimeren. Daarnaast zijn er ook nog modellen die alleen de mpeg4-codec ondersteunen. Indien het apparaat een ingebouwde microfoon bevat, zend je audio via de pcm- of G.711-codec uit. Bepaal verder in welke resolutie, bitrate en met welk aantal frames per seconde je de beelden wilt streamen. Hoe lager deze waarden, hoe minder belastend voor het netwerk. Probeer een juiste balans tussen beeldkwaliteit, netwerkprestaties en opslagcapaciteit te vinden.

07 Een hoge beeldkwaliteit en framesnelheid resulteren in een hogere netwerkbelasting.

0 Reactie(s) op: Zet je NAS in als beveiligingssysteem

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.