Zet je NAS in als beveiligingssysteem

Door: Maikel Dijkhuizen | 30 november 2016 07:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

08 Opname-instellingen

Als je besluit om de camerabeelden op te nemen, moet je natuurlijk ook de opname-instellingen even doornemen. Hierbij beslis je na hoeveel minuten Surveillance Station het videobestand moet opslaan. Een wat lagere instelling voorkomt dat je te maken krijgt met logge videobestanden die uren duren. Indien je bewegingsdetectie inschakelt, geef je aan hoeveel seconden je voor (pre-opname) en na (post-opname) de detectie wilt opnemen. Verder beslis je hoeveel dagen je de bestanden wilt bewaren. Je bespaart daarmee opslagruimte door de oudste videobestanden automatisch te laten verwijderen. Bedrijven houden zich op deze manier eenvoudig aan de maximale bewaartermijn van 28 dagen. Je stelt desgewenst een maximaal formaat voor de archiefmap in, zodat Surveillance Station niet alle opslagruimte van je NAS opslokt. Tot slot selecteer je de opslaglocatie binnen je NAS voor de videobestanden. In het volgende scherm geef je aan of je continu of uitsluitend bij bewegingsdetectie wilt opnemen. Je gebruikt het weekschema om te bepalen op welke dagen en tijdstippen de IP-camera’s paraat moeten staan.

08 Bij gebruik van bewegingsdetectie is het belangrijk om de pre-opname- en post-opname-tijd in te stellen.

09 Live meekijken

Nadat je in het configuratiescherm de poort 9900 of 9901 hebt geactiveerd, maak je vanuit je thuisnetwerk eenvoudig verbinding met Surveillance Station door IP-adres van de NAS, gevolgd door :9900 of :9901 in je browser in te voeren, bijvoorbeeld 192.168.1.101:9900. Op die manier heb je vanuit huis met ieder apparaat toegang tot de camera’s. Via Liveweergave kies je zelf hoe je de livebeelden wilt monitoren. Klik op Beheer en gebruik de pictogrammen bovenaan om te beslissen hoeveel kanalen je tegelijk wilt weergeven. Sleep de IP-camera’s vervolgens uit de cameralijst naar de gewenste positie. Op die manier geef je bijvoorbeeld één camerabeeld vergroot weer en kies je daaromheen voor vijf kleine liveweergaven. In het geval van een pan/tilt-camera gebruik je linksboven de bedieningstoetsen om op afstand de hoek aan te passen.

09 Dankzij Surveillance Station houd je gemakkelijk een oogje in het zeil.

10 Mobiele bediening

Uiteraard houd je de livebeelden ook op je mobiel nauwlettend in de gaten. Synology heeft voor iOS en Android de app DS cam uitgebracht. Deze applicatie detecteert je NAS automatisch als je smartphone/tablet is verbonden met hetzelfde netwerk. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Synology-NAS in om toegang te krijgen. Voor toegang buitenshuis typ je in het adresveld het publieke IP-adres van je internetverbinding in combinatie met het juiste poortnummer, bijvoorbeeld 77.249.76.169:5000. Via poortnummer 5001 log je eventueel in via een versleutelde https-verbinding.

Voor toegang vanaf buiten het thuisnetwerk is het overigens wel noodzakelijk dat je netwerkpoorten in je router opent of gebruikmaakt van een QuickConnect-account (zie kader). Zodra je eenmaal bent ingelogd, verschijnt er een cameralijst in beeld. Je vraagt de livebeelden van iedere bewakingscamera een voor een op. Je kunt de weergave ook aanpassen, en de live-beelden van tot maximaal zes IP-camera’s tegelijkertijd bekijken. Je gebruikt de mobiele app ook onder meer voor het maken van snapshots, bedienen van pan/tilt-camera’s, terugkijken van opnames en ontvangen van alarmmeldingen.

10 Met de mobiele app DS cam switch je gemakkelijk tussen verschillende IP-camera’s.

QuickConnect

Wanneer je vanaf internet verbinding met Surveillance Station wilt maken, heb je te maken met de firewall van je router. Die blokkeert uit veiligheidsoverwegingen standaard de toegang tot je NAS vanaf het web. Wil je evengoed buitenshuis je bewakingsnetwerk benaderen, dan zet je hiervoor de juiste poorten (5000, 5001, 9900, 9901) open via het beheerpaneel van de router. Het openzetten van poorten is ook noodzakelijk wanneer je rechtstreeks de webserver van IP-camera’s wilt benaderen. Bij veel bewakingsproducten is dat standaard poortnummer 80 of 81. Al met al vereist het openzetten van poorten behoorlijk wat instelwerk, maar je kunt deze taak ook uit handen geven. Door het configureren van een QuickConnect-account regelt Synology automatisch dat je buitenshuis toegang krijgt tot je NAS via een uitgaande tunnel. Deze uitgaande verbinding loopt dan via een relayserver van Synology waar het interne en externe IP-adres zijn gekoppeld aan je gebruikersaccount. Vanwege deze omweg is er in de liveweergave wel enige vertraging merkbaar. Wil je QuickConnect eens uitproberen? Maak allereerst een account aan. Je schakelt de functie in door binnen DiskStation Manager naar Configuratiescherm en QuickConnect te navigeren.

Dankzij het gebruik van QuickConnect hoef je niet handmatig poorten te openen. De keerzijde van deze technologie is een ietwat vertraagde verbinding.

Statisch IP-adres

Voor toegang buiten je thuisnetwerk tot je NAS is het belangrijk dat dit netwerkapparaat altijd op hetzelfde interne IP-adres bereikbaar is. Stel om die reden een statisch IP-adres in dat buiten het DHCP-bereik van je router ligt.

0 Reactie(s) op: Zet je NAS in als beveiligingssysteem

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.