Zet een vpn op al je apparaten

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 april 2018 09:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Android en iOS
  3. Pagina 3: router

9 Android

Ook een smartphone of tablet met Android voorzie je desgewenst van een vpn-verbinding. Allereerst is het een vereiste om de configuratiebestanden van je vpn-provider op je mobiele toestel te krijgen. In Android kan dat op meerdere manieren. De simpelste methode is om naar de downloadpagina van je vpn-provider te gaan, waarna je de benodigde ovpn-bestanden op je toestel bewaart. In het geval van een ziparchief open je de app Bestandsbeheer op het Android-toestel. Zoek het ziparchief op en selecteer dat bestand. Via het pictogram met de drie puntjes kies je voor Uitpakken. Nadat je de bestandslocatie hebt gekozen, sluit je af met OK.

10 OpenVPN Connect

Je gebruikt OpenVPN Connect om verbinding met een vpn-server te maken. Download en installeer deze app vanuit de Play Store. Zodra je OpenVPN Connect opent, kom je in een Engelstalige gebruikersomgeving terecht. Tik rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes en kies Import / Import Profile from SD card. Blader nu naar de locatie met configuratiebestanden en geef aan welk ovpn-bestand je wilt toevoegen. Via Select vul je daarna de inloggegevens van de vpn-provider in. Zet een vinkje voor Save wanneer je de inloggegevens wilt bewaren. Wanneer je het verbindingsverzoek accepteert, kies je voor Continue. De vpn-verbinding is nu actief.

11 Batterijbesparing

Zodra je vanuit Android een vpn-verbinding opzet, verschijnt er bovenaan in de statusbalk een klein pictogram met een sleutel. In OpenVPN Connect tik je op Tap for more detail om het ip-adres en serverinformatie op te vragen. Een nadeel is dat de vpn-verbinding continu actief is, dus ook wanneer je het toestel niet gebruikt. De accu raakt hierdoor sneller leeg. Bij inactiviteit kun je de vpn-verbinding daarom beter even pauzeren. Tik rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes. Via Preferences vink je de instelling Battery Saver in. Telkens wanneer je het mobiele toestel gebruikt, activeert OpenVPN Connect op de achtergrond de vpn-verbinding.

Mobiele app

Nagenoeg elke grote vpn-aanbieder heeft voor iOS en Android een eigen mobiele app. Die kun je als alternatief voor OpenVPN Connect gebruiken. Typ in de App of Play Store maar eens de naam van je vpn-provider en installeer deze toepassing op je mobiele toestel. Na opgave van de inloggegevens kies je een vpn-server uit het gewenste land en pas je eventueel het vpn-protocol aan. In Android accepteer je het verbindingsverzoek. In iOS is het noodzakelijk om een vpn-configuratie toe te voegen. De meeste vpn-apps voeren dit proces automatisch uit, waardoor je niets handmatig hoeft te configureren.

12 Mailbijlage

OpenVPN Connect is ook beschikbaar voor iOS (iPhone en iPad). Je downloadt deze toepassing vanuit de App Store. In tegenstelling tot Android is het toevoegen van een ovpn-bestand wel iets omslachtiger, aangezien je niet direct toegang hebt tot de mappenstructuur van iOS. Het heeft dus weinig zin om naar de downloadpagina van de vpn-aanbieder te surfen. De gemakkelijkste methode is door het configuratiebestand naar jezelf te mailen. Open de Mail-app en tik vervolgens op de bijlage. Kies daarna voor Kopieer naar OpenVPN om het ovpn-bestand te importeren. Hoewel deze wijze erg vlot werkt, is er wel een klein risico op onderscheppingsgevaar.

13 Bestandsdeling iTunes

Wie meer veiligheid wenst, voegt de configuratiebestanden rechtstreeks via een usb-verbinding aan de iPhone of iPad toe. Je gebruikt hiervoor iTunes. In dit programma open je de inhoud van je iOS-apparaat. Kies onder Instellingen voor Bestandsdeling. Alle apps waarnaar je documenten kunt overzetten verschijnen in beeld, waaronder dus in elk geval OpenVPN. Klik daarop en selecteer via Bestand toevoegen alle configuratiebestanden. Zodra je bevestigt met Openen en Synchroniseren hevelt iTunes de data over naar het mobiele Apple-apparaat.

14 Vpn in iOS

Open OpenVPN Connect en bekijk welke configuratiebestanden er beschikbaar zijn. Het importeren van een ovpn-bestand is eenvoudig, want hiervoor tik je op het groene plusteken. Via Allow geef je OpenVPN Connect toestemming om een vpn-configuratie aan het mobiele toestel toe te voegen. Log hiervoor desgevraagd in met je Apple-wachtwoord of vingerafdruk. Vanuit de apparaat-instellingen keer je automatisch terug naar de app. Je veegt indien nodig een stukje omlaag om de gebruikersnaam en het wachtwoord van de vpn-provider op te geven. Activeer de schakelaar achter Save. Gebruik de onderste schakelaar en kies Yes om de vpn-verbinding te activeren. Boven in de statusbalk van iOS verschijnt het vpn-logo.

15 Instellingen

Op toestellen met Android open je binnen de app eenvoudig de instellingen van OpenVPN Connect, maar op een iPhone of iPad werkt dat anders. Tik vanuit het beginscherm van iOS op Instellingen en veeg een flink stuk omlaag. Via OpenVPN krijg je alle beschikbare opties te zien. Bij Connect geef je bijvoorbeeld aan dat je alleen binnen een wifi-netwerk een vpn-verbinding wilt gebruiken. Verder stel je bij Compression de mate van compressie in om eventueel het dataverbruik te verminderen. Je past ook allerlei geavanceerde instellingen aan, al is het voor doorsneegebruikers verstandig om daar niet mee te rommelen.

0 Reactie(s) op: Zet een vpn op al je apparaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.