Zet een vpn op al je apparaten

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 april 2018 09:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Android en iOS
  3. Pagina 3: router

16 Asuswrt

Sommige moderne routers kun je instellen als vpn-client. Aangezien al het dataverkeer via de vpn-server verloopt, gebruiken hiermee alle apparaten binnen het thuisnetwerk vpn. Denk bijvoorbeeld aan een Chromecast, smart-tv en gameconsole. Een voorbeeld is Asus, dat veel van zijn routers voorziet van de firmware asuswrt. Hierin kun je een openvpn-client instellen. Typ in een browser het ip-adres van de router (meestal http://192.168.1.1) en log vervolgens in. Je navigeert dan achtereenvolgens naar Advanced Settings / VPN / VPN Client. Via Add profile heb je op het tabblad OpenVPN de gelegenheid om met Upload een ovpn-bestand toe te voegen. Na het invullen van een beschrijving en de inloggegevens bevestig je met OK. Klik in de vpn-serverlijst als laatste op Activate.

17 Dd-wrt

Wie geluk heeft, kan zijn router ‘flashen’ met de alternatieve firmware dd-wrt. Via het OpenVPN-protocol stel je dan een vpn-verbinding voor je complete thuisnetwerk in. Log in op het bedieningspaneel van je router en navigeer naar Services / VPN. Vervolgens selecteer je Enable achter Start OpenVPN Client. Vul nu zo veel mogelijk eigenschappen van de vpn-server in, zoals de servernaam, het poortnummer (meestal 1194 of 443), de versleutelingsmethode en de inloggegevens. Hoe je aan alle gevraagde informatie komt, lees je in de volgende stap.

18 Kladblok

Dd-wrt wil nogal wat gegevens over de vpn-server weten. De juiste informatie tref je aan in het betreffende ovpn-bestand. Open dit bestand in Kladblok en klik bovenaan op Opmaak / Automatische terugloop. Je vindt tussen de codes <ca> en </ca> het ca-certificaat. Die kopieer je naar dd-wrt. Gebruik hiervoor het veld bij CA Cert in DD-WRT. Ook de velden bij Public Client Cert en Private Client Key vul je indien nodig op deze wijze in, al zijn de gegevens wellicht in aparte configuratiebestanden van de vpn-provider beschikbaar. Als alles in ingevuld, klik je op Save / Apply Settings. Ga naar Status / OpenVPN om de vpn-verbinding te controleren.

Vpn-verbinding delen

Kun je jouw router niet als vpn-client instellen? Wie weet is het toch nog mogelijk om alle apparaten binnen het thuisnetwerk te voorzien van een vpn-verbinding, namelijk door Windows in te stellen als virtuele router. Je deelt dan de vpn-verbinding van je laptop via een eigen draadloos netwerk. Een voorwaarde is dat de draadloze netwerkadapter deze functie wel ondersteunt. Verder vereist deze functie behoorlijk wat handelingen in de Opdrachtprompt. Veel vpn-providers hebben hiervoor handleidingen op hun website gepubliceerd, zoals ExpressVPN, SaferVPN, CyberGhost en CactusVPN.

0 Reactie(s) op: Zet een vpn op al je apparaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.