Zo bescherm je jezelf tegen phishing

Door: dirk-schoofs | 09 augustus 2018 11:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Iedere dag ontvangt Nederland vele tienduizenden phishing-mails. Terwijl er toch al een zeker bewustzijn bestaat over dit wijdverspreide fenomeen worden er helaas nog steeds mensen de dupe. Bij phishing maakt de crimineel in de eerste plaats gebruik van de menselijke zwakheden en onoplettendheid bij zijn slachtoffers. Wat is phishing precies en welke gevolgen kan het hebben? En vooral, wat kan je doen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen?

Tip 01: Eenvoudige phishing

Phishing is fraude waarbij een oplichter gevoelige informatie zoals je gebruikersnaam, je wachtwoord of je creditcardnummer probeert te krijgen om later te misbruiken. De crimineel ‘hengelt’ naar deze informatie en het aas is telkens een e-mailbericht of een bericht op sociale media. Een oorzaak waardoor phishing zo’n stijging kent, is dat de crimineel geen whizzkid hoeft te zijn om phishing-mails te versturen. In Noord-Holland is onlangs een bende phishers opgerold die een paar jaar geleden nog ordinaire straatroven pleegde. Ze waren niet buitengewoon handig op computergebied, maar konden wel een muis bedienen en daarmee 30.000 euro overboeken van de rekening van het slachtoffer. Ruwweg zijn er twee vormen van phishing. Eerst is er de eenvoudige phishing, waarbij de oplichters dezelfde mail naar een grote groep mensen verzenden. De afzender gebruikt de techniek van het hagelgeweer; breed schieten om hier en daar wat te treffen. Er zijn voorbeelden genoeg van nepberichten die zogenaamd van een bepaalde bank komen, terwijl de oplichter niet eens de moeite neemt om te controleren of de geadresseerden wel rekeningen hebben bij die bank. De fraudeurs rekenen erop dat een deel van de ontvangers zich toch aangesproken voelt.

Tip 01 Een mooi voorbeeld van eenvoudige phishing, de situatie lijkt plausibel maar je wordt niet persoonlijk aangesproken.

Tip 02: Spear-phishing

De tweede methode, het zogenaamde spear-phishing, gaat doelgerichter te werk. Vandaar de benaming die te vertalen is als vissen met een speer. Zo werden eind november aan de universiteit van Gent verschillende frauduleuze mails verzonden die afkomstig leken van collega’s, doorgaans leidinggevenden. Bij spear-phishing let de oplichter op details. De logo’s kloppen, de opmaak is niet van echt te onderscheiden. De spear-fisher benadert je op basis van vertrouwen. Vaak kent hij je naam of e-mailadres. De aanhef op het e-mailbericht is waarschijnlijk gepersonaliseerd: “Hoi Tim” in plaats van “Geachte heer/mevrouw”. Het favoriete wapen bij spear-phishing zijn Microsoft Office-documenten die kwaadaardige macro’s bevatten.

Tip 02 Bij spear-phishing kent de oplichter je naam en mailadres.

Tip 03: Nep-winacties

“Win een jaar lang gratis Netflix!” of “Douwe Egberts trakteert op een maand gratis koffie.” Dit soort berichten vormt een plaag. Het gaat hierbij om vaak nep-winacties via e-mail, WhatsApp en Facebook waarbij vouchers of producten van honderden euro’s voor het grijpen lijken te liggen. De meeste warenhuisketens waarschuwen niet in te gaan op deze nepacties. Een variant is het zogenaamd mogen testen of uitproberen van producten die je daarna zou mogen houden. Je hoeft alleen nog maar te klikken op een link of een speciaal nummer te bellen. De site die je via de link opent, lijkt op de officiële website van de winkelketens en vraagt je gegevens.

Tip 03 Je geluksdag, je mag een iPhone 8 testen en daarna mag je hem houden! Niet dus.

Tijdbom

Vaak combineren criminelen verschillende technieken en is het effect pas jaren later merkbaar. In 2012 werd LinkedIn gehackt. Het ging om een datadiefstal waarbij de accountgegevens van 167 miljoen gebruikers werden gestolen. Deze gelekte namen, mailadressen en wachtwoorden bleven jaren uit beeld. Pas in mei 2016 brachten de hackers de dataset op de zwarte markt. Een maand later liep in Nederland een opmerkelijke phishing-campagne die gepersonaliseerd was op basis van de gestolen LinkedIn-gegevens.

In de bijlage van de phishing-campagne zat een onleesbaar Word-document met een verraderlijke macro.

0 Reactie(s) op: Zo bescherm je jezelf tegen phishing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.