Zo beveilig je bestanden in de cloud

© PXimport

Zo beveilig je bestanden in de cloud

Geplaatst: 14 juli 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:00

Richard Veenstra

Als je besluit om veel persoonlijke documenten en informatie in de cloud op te slaan, zorg er dan voor dat je je account goed beveiligt. In deze how to laten we zien hoe je dat het beste doet.

Dit begint bij een sterk wachtwoord, abc123 is echt niet goed genoeg. Kies een wachtwoord met hoofdletters en kleine letters en voeg in ieder geval een cijfer toe. Probeer een wachtwoord te kiezen dat niet gemakkelijk is te raden en zorg ervoor dat je het wachtwoord niet al bij tientallen andere diensten gebruikt. Zie je

cloud als een soort bankrekening, je geeft je pincode ook niet aan iedereen.

Denk ook na over wat er gebeurt als je je wachtwoord vergeet, schrijf je wachtwoord op en doe het in een kluis of berg het op een veilige plek in je huis op. Een programma als KeePass gebruiken kan natuurlijk ook. Ga tevens na of het bij de dienst mogelijk is om een paar extra beveiligingslagen in te voeren. Bij Google kun je bijvoorbeeld gemakkelijk zien of er nog iemand anders is ingelogd op je account. Ga naar www.gmail.com en scrol helemaal naar beneden. Klik op Details onder Laatste accountactiviteit. Je kunt precies zien van welke locaties, op welke tijd en met welk apparaat er verbinding is gemaakt met je Google-account.

 

© PXimport

Bij Google kun je een waarschuwing instellen zodra er een ongebruikelijke activiteit wordt waargenomen.

Apparaat beveiligen

Je beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Nu je je cloudaccount van een goed wachtwoord hebt voorzien, is het minstens zo belangrijk dat je je apparaten beveiligt tegen verlies of diefstal. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je Windows-account is beveiligd met een wachtwoord en dat je smartphone of tablet automatisch wordt vergrendeld als je het toestel even niet gebruikt.

Daarnaast moet je natuurlijk ook je internetverbinding op je systeem beveiligen om ervoor te zorgen dat onbevoegden geen toegang hebben tot bestanden op je computer. Een virusscanner is onontbeerlijk, je firewall moet ingeschakeld zijn, en klik niet op exe-bestanden in e-mails waarvan je de oorsprong niet kent. Ga op een Windows-pc naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum en verifieer of alle onderdelen groen zijn. Zo niet, dan kun je op Nu bijwerken klikken om bijvoorbeeld Windows Defender bij te werken. De Mac kent minder virussen, maar toch is een virusscanner ook hier geen overbodige luxe. Bij Systeemvoorkeuren / Beveiliging en privacy zie je of je firewall aanstaat. Klik eventueel op Schakel firewall in.

 

© PXimport

Op deze pc is nog het één en ander te verbeteren qua beveiliging.

Smartphone op slot

Je smartphone of tablet is vatbaarder voor diefstal dan je desktop-pc en bevat vaak enorm veel persoonlijke informatie. Bovendien vragen veel apps niet naar een wachtwoord als je ze start. Dit betekent dat een dief al jouw persoonlijke informatie, inclusief gegevens die je bijvoorbeeld in Dropbox hebt staan, kan inzien en in sommige gevallen zelfs kan verwijderen.

Het is dus van enorm belang om je mobiele apparaat goed te beveiligen. Op je iPhone doe je dit door bij Instellingen / Algemeen / (Touch ID en) Toegangscode een viercijferige code of, nog veiliger, een wachtwoord in te stellen. Onder Automatisch slot is het aan te raden om een zo kort mogelijke, maar nog wel comfortabele periode te kiezen. Als je hier voor 1 minuut kiest, zal de iPhone zichzelf vergrendelen als je hem een minuut niet gebruikt hebt. Je zult hierna je toegangscode moeten invullen om met je iPhone te kunnen werken. De iPhone 5s kun je bovendien wekken door middel van je vingerafdruk, dit is nog zekerder dan een toegangscode.

Android-toestellen hebben nog meer beveiligingsopties, zo kunnen sommige apparaten je gezicht herkennen of kun je je smartphone of tablet beveiligen met een wachtwoord van 17 tekens. Je vindt deze opties bij de meeste Android-smartphones en -tablets onder Instellingen / Beveiliging / Schermvergrendeling.

 

© PXimport

Het is aan te raden om een automatisch slot op je smartphone te zetten.

Vergrendelen

Een clouddienst kan je ook helpen als een apparaat zoekraakt of gestolen wordt. Het bekendste voorbeeld hiervan is de dienst Zoek mijn iPhone, onderdeel van iCloud. Deze dienst is echter niet alleen voor je iPhone beschikbaar, ook je iPad of Mac kun je hiervoor aanmelden. Bij Instellingen / iCloud moet je de schuif achter Zoek mijn iPhone inschakelen. Ben je je iPhone kwijt, ga dan op een computer naar www.icloud.com en log in met je iCloud-accountgegevens.

Klik op Zoek mijn iPhone en op een kaart wordt de locatie van je iPhone weergegeven. Mocht je meer Apple-apparaten hebben, dan kies je onder Alle apparaten het juiste toestel. Nu kun je er voor kiezen om de iPhone op afstand te vergrendelen, een tekst te tonen op het scherm, of om het gehele apparaat te wissen. Android-gebruikers kunnen gebruikmaken van de dienst Android Device Manager. Meer informatie over deze dienst lees je hier.

 

© PXimport

Voor Android is de Android Device Manager beschikbaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten