Zo check je wie er op je wifi zit

Door: robbin-ooijevaar | 29 december 2020 12:00

How To

Het is erg belangrijk om een sterk wachtwoord in te stellen voor je netwerk. Je wilt immers niet dat je buren kunnen meeliften op je wifi-verbinding. Het is altijd verstandig om te weten hoe je netwerk precies in elkaar zit en welke apparaten ermee verbonden zijn. Wij leggen uit hoe je een netwerkcheck doet.

Stap 1: Netwerkapparaten

Om je netwerk te onderzoeken, heb je geen kostbare programma’s nodig die diepe controles doen en beveiligingsanalyses uitvoeren. We houden het eenvoudig. Het doel is om inzicht te krijgen in de verbonden apparaten. Hierbij wordt onder andere het IP-adres en de apparaatnaam getoond. Aan de hand van de apparaatnaam kun je meestal eenvoudig opmaken waarover het gaat, bijvoorbeeld een Raspberry Pi, printer, NAS, computer, modem of router. Lees ook: In 14 stappen een optimaal thuisnetwerk.

Het is altijd handig om te weten welke apparaten er in je (wifi)netwerk aanwezig zijn.

Stap 2: Windows

Als je technisch onderlegd bent, kun je de apparaten in je netwerk opsporen via je modem of router. Bij de DHCP-instellingen zie je welke IP-adressen er zijn uitgedeeld. Helaas wordt de apparaatnaam meestal niet getoond en zie je alleen een technisch adres van het verbonden apparaat (MAC-adres).

Wireless Network Watcher geeft snel inzicht in je volledige netwerk: bedraad en draadloos. Zodra je Wireless Network Watcher opstart, krijg je je een volledig overzicht. Belangrijk zijn de kolommen IP Adress en Device name (naam van het apparaat). Als je hieraan niet ziet om welk apparaat het gaat, kijk je bij Network Adapter Company. Aan deze omschrijving is het meestal wel snel te zien. Dubbelklik op een apparaat voor meer informatie. Je kunt bij User text een aantekening toevoegen, bijvoorbeeld ‘router meterkast’ of ‘NAS werkkamer’.

Kun je toch niet achterhalen om welk apparaat het gaat? Schrik dan niet: het hoeft niet meteen te betekenen dat bijvoorbeeld je buurman op je netwerk zit. Mocht je merknamen tegenkomen die je niet kent, dan biedt Google vaak de oplossing. Gebruik de zoekmachine om te achterhalen waar de merknaam vandaan komt. Heb je er toch geen goed gevoel bij? Zorg dan dat je je wifi-wachtwoord verandert en het modem of de router herstart.

Wireless Network Watcher toont een sober, maar compleet overzicht van alle apparaten in je netwerk.

Stap 3: Smartphone

De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is.

Zodra je de app start, zie je de laatste scan. Ververs het overzicht om te zien welke apparaten er online zijn.

Je ziet direct alle relevante informatie, zoals IP-adres, merk- en apparaatnaam. Tik op een apparaat om het eventueel een eigen naam toe te kennen. Hier zijn tevens geavanceerde opties beschikbaar, zoals een portscan.

Als Fing het type apparaat herkent, wordt er ook automatisch een icoontje toegevoegd van bijvoorbeeld een computer of smartphone.

Ook kun je via de app netwerkbeveiligings- en apparaatwaarschuwingen op je telefoon en e-mail ontvangen als zich wijzigingen voordoen op je netwerk.

Fing is de ultieme smartphone-app die alles weet over de apparaten in je netwerk.

1 Reactie(s) op: Zo check je wie er op je wifi zit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 december 2020 21:51 rveijkwwnl
  TIP:
  Menig moderne router heeft een basis Admin account, waarbij men de mogelijkheid heeft andere gebruikers toe te voegen.
  Maak dan als 1e een ander basis account aan en geef deze Administrator rechten en schakel de basis Administrator UIT.
  Admin of Administrator bestaat dan vanaf dat moment niet meer, is ook niet meer benaderbaar omdat deze uitgeschakeld is, ook niet meer vanuit internet als men zijn Router daarvoor heeft opengesteld, zo is een 'veiligheids probleem' uit de weg geruimd'

  Immers, dit kan je ook doen in basis met elk Windows OS, maar een basis account aan en geef deze Admin rechten en schakel de basis Administrator volledig UIT. Op die manier is ook daar deze veiligheids bottelneck definitief de nek omgedraait. Dit is niet geldend voor een ROOT-virus, want dit werkt op een andere wijze.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.