Zo check je wie er op je wifi zit

Door: redactie-computertotaal | 14 september 2022 15:04

How To

Om te voorkomen dat buren meeliften op je internetverbinding, is het belangrijk dat je je netwerk goed beveiligt. Twijfel je of anderen meeliften op je verbinding, dan zijn er diverse apps waarmee je een snelle check kunt uitvoeren om te zien wie er allemaal op je wifi zitten.

Stap 1: Netwerkapparaten

Om je netwerk te onderzoeken, heb je geen kostbare programma’s nodig die diepe controles doen en beveiligingsanalyses uitvoeren. We houden het eenvoudig. Het doel is om inzicht te krijgen in de verbonden apparaten. Hierbij wordt onder andere het IP-adres en de apparaatnaam getoond. Aan de hand van de apparaatnaam kun je meestal eenvoudig opmaken waarover het gaat, bijvoorbeeld een Raspberry Pi, printer, NAS, computer, modem of router. Lees ook: In 14 stappen een optimaal thuisnetwerk.

Kan je wifi-bereik wel een zetje gebruiken? Koop dan een wifi-versterker bij Bol.com

Het is altijd handig om te weten welke apparaten er in je (wifi)netwerk aanwezig zijn.

Stap 2: Windows

Als je technisch onderlegd bent, kun je de apparaten in je netwerk opsporen via je modem of router. Bij de DHCP-instellingen zie je welke IP-adressen er zijn uitgedeeld. Helaas wordt de apparaatnaam meestal niet getoond en zie je alleen een technisch adres van het verbonden apparaat (MAC-adres).

Wireless Network Watcher geeft snel inzicht in je volledige netwerk: bedraad en draadloos. Zodra je Wireless Network Watcher opstart, krijg je je een volledig overzicht. Belangrijk zijn de kolommen IP Adress en Device name (naam van het apparaat). Als je hieraan niet ziet om welk apparaat het gaat, kijk je bij Network Adapter Company. Aan deze omschrijving is het meestal wel snel te zien. Dubbelklik op een apparaat voor meer informatie. Je kunt bij User text een aantekening toevoegen, bijvoorbeeld ‘router meterkast’ of ‘NAS werkkamer’.

Kun je toch niet achterhalen om welk apparaat het gaat? Schrik dan niet: het hoeft niet meteen te betekenen dat bijvoorbeeld je buurman op je netwerk zit. Mocht je merknamen tegenkomen die je niet kent, dan biedt Google vaak de oplossing. Gebruik de zoekmachine om te achterhalen waar de merknaam vandaan komt. Heb je er toch geen goed gevoel bij? Zorg dan dat je je wifi-wachtwoord verandert en het modem of de router herstart.

Je past het wifi-wachtwoord van je router aan via een browser op je Windows-computer of Mac(Book). Je hebt hiervoor de configuratiepagina nodig van je router. Je gaat daarvoor naar het standaard IP-adres van je router. Normaliter vind je die door 192.168.1.1 of 192.168.0.1 in de adresbalk te typen, maar het kan zijn dat jouw router een ander adres heeft. In veel gevallen staat het adres van de router op een sticker op de onderkant van het apparaat. Nadat je het IP-adres hebt ingevoerd, kun je inloggen op je router en je wachtwoord veranderen. 

Een andere optie is om je netwerknaam te verbergen, al geeft dat vaak een vals gevoel van veiligheid. Zo is het verstandiger om gewoonweg een sterk wachtwoord te gebruiken of om ervoor te zorgen dat je router en apparaten ondersteuning bieden voor minimaal wpa2-personal of wpa3.

Wireless Network Watcher toont een sober, maar compleet overzicht van alle apparaten in je netwerk.

Stap 3: Smartphone

De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is.

Zodra je de app start, zie je de laatste scan. Ververs het overzicht om te zien welke apparaten er online zijn.

Je ziet direct alle relevante informatie, zoals IP-adres, merk- en apparaatnaam. Tik op een apparaat om het eventueel een eigen naam toe te kennen. Hier zijn tevens geavanceerde opties beschikbaar, zoals een portscan.

Als Fing het type apparaat herkent, wordt er ook automatisch een icoontje toegevoegd van bijvoorbeeld een computer of smartphone.

Fing is de ultieme smartphone-app die alles weet over de apparaten in je netwerk.

Ook kun je via de app netwerkbeveiligings- en apparaatwaarschuwingen op je telefoon en e-mail ontvangen als zich wijzigingen voordoen op je netwerk.

Cursus netwerkbeheer 

Om je thuisnetwerk - en alle verbonden apparaten - op volle snelheid te laten draaien bieden wij de Tech Academy cursus Netwerkbeheer voor thuis aan.

3 Reactie(s) op: Zo check je wie er op je wifi zit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 december 2020 21:51 rveijkwwnl
  TIP:
  Menig moderne router heeft een basis Admin account, waarbij men de mogelijkheid heeft andere gebruikers toe te voegen.
  Maak dan als 1e een ander basis account aan en geef deze Administrator rechten en schakel de basis Administrator UIT.
  Admin of Administrator bestaat dan vanaf dat moment niet meer, is ook niet meer benaderbaar omdat deze uitgeschakeld is, ook niet meer vanuit internet als men zijn Router daarvoor heeft opengesteld, zo is een 'veiligheids probleem' uit de weg geruimd'

  Immers, dit kan je ook doen in basis met elk Windows OS, maar een basis account aan en geef deze Admin rechten en schakel de basis Administrator volledig UIT. Op die manier is ook daar deze veiligheids bottelneck definitief de nek omgedraait. Dit is niet geldend voor een ROOT-virus, want dit werkt op een andere wijze.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2021 14:24 rveijkwwnl
  aanvulling op hierboven, ben wat vergeten, zo ziet mijn netwerk in basis er uit, het kan heel goedkoop uitgevoerd worden als men het maar op de juiste wijze uitvoert.

  veiligheidsmaatregels 2.
  Maak een accounts aan als Admin & Administrator en geef deze 'gast gebruikers rechten' en meer niet.
  Dan blijft de SCHIJN bestaan voor een 'inbreker' dat er nog steeds een Administrator bestaat met Admin rechten — NIET DUS.

  Veiligheidsmaatregel 2.
  Zo ook, geef je PC een onzinnige naam welke nergens op slaat, dit is voor JOU alleen een weet en voor de 'inbreker' een raadspelletje van WIE is WELKE PC nu en WELKE is nu ECHT de belangrijkste.

  veiligheidsmaatregel 3.
  Schaf een 'managed router' (2e hands Mr-Ad) aan waar DHCP in basis beschikbaar is, inclusief virtuele netwerken, en verdeel in basis van daaruit in basis AL het internetverkeer in het huis.
  >> https://mr-at.nl/product-category/networking/switch-networking/

  Verbind de router met zoveel als mogelijk is met deze 'managed router' middels TCP6a kabels als mogelijk is, ipv 100Mhz is er nu 500Mhz bandbreedte mogelijk.
  >> https://www.madicom.nl/kennisbank/bekabeld-netwerk/verschil-tussen-cat5e-cat6-cat6a-en-cat7-utp-internet-internet-kabels/

  Schakel hiertoe de DHCP functie op de Router UIT, ook de Wifi UIT want deze is LEK, waarom zie hier
  >> https://itdaily.be/nieuws/security/belgische-onderzoeker-ontdekt-jarenlang-verborgen-fouten-in-wifi-beveiligingsprotocol/

  Doe ALLES bedraad, ALLES ivm fingerprinting, het is zo eenvoudig, zoek bv op
  >> usc-c ethernet adapter <<
  >> https://duckduckgo.com/?q=usb-c+ethernet+adapter&atb=v268-1&ia=web
  en je hebt geen Wifi meer nodig om dit gigantische LEK te voorkomen

  veiligheidsmaatregel 4
  degoogle jezelf, dit is waarom DUMMIES
  >> https://www.youtube.com/watch?v=qUEehZ5pAgE
  >> https://www.youtube.com/watch?v=vFTzbKRyOC4

  veiligheidsmaatregel 5
  Vooral een hele belangrijke les, Windows 10 is GRATIS en aldus ben JIJ het degene die deze betaald met JOUW activiteiten welke je allemaal verricht via Windows 10.

  veiligheidsmaatregel 6
  Wil je deze zo veilig mogelijk blijven gebruiken, wees niet zo stom om een welke soort E-mail account aan te maken welke door Microsoft zelf gemaakt is, zoals MSN, HOTMAIL en soortgelijke, dit is OOK geldende voor Google, Yahoo, etc, uitgezonderd eentje >> DigID want deze is Wettelijk Persoonlijk <<

  veiligheidsmaatregel 7
  Gebruik geen Google software, maak geen Google E-mail adres aan, maak geen gebruik van Google Pay.
  Wil je dit toch doen, alleen DUMMIES denken dat ze verplicht zijn een Gmail account te gebruiken hier voor, welke DUMMIE heeft dat bedacht, tja daar zijn het dan ook DUMMIES voor !!!!

  Koppel in basis daar dan ook niet je eigen persoonlijke basis GSM nummer aan, maar gebruik hiervoor een algemeen GSM nummer voor het gehele huishouden, een pre-paid bijvoorbeeld voor noodgevallen.
  Alleen DUMMIES doen dit, 99,9% der Nederland aldus, wij niet aldus.

  veiligheidsmaatregel 8
  Doe GEEN bankzaken met je Smartphone, op geen enkele manier, hoe verleidelijk ook, DOE HET NOOIT.
  Want vele DUMMIES denken, ik heb geen virusscanner nodig op mijn iPhone, Google á Android Smartphone, mijn Flatbad of dergelijke - OH wat fout tegenwoordig.
  Er zijn tegenwoordig MEER iPhone besmettingen dan die bij Android, die van Google Smartphone hangt daar tussenin.
  >> https://beveiligingnieuws.nl/nieuws/steeds-meer-apps-die-criminelen-controle-over-smartphone-geven

  Vooral al dat gratis spul maar ook goedkoop betaald is oppassen.

  Er is een alternatief geheten F-droid apk > https://f-droid.org/
  Dan ben je VOORGOED van Google af en al zijn spionage software

  VEILIGHEIDSMAATREGEL 9
  SCHAKEL OVER OP LINUX - het is even wennen - maar dan heb je ook wat

  Om welk soort Linux distributie op een stick te krijgen gebruik hiervoor:
  >> https://baleno.io/etcher

  veiligheidsmaatregel 10

  DIT is de meest ultimate veiligheidsmaatregel die er is, schakel over op een Linux Smartphone door je huidige te JAIL-breaken en het volgende te doen, zoals IK dat gedaan heb >>

  https://divestos.org/index.php?page=home

  succes er mee
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2022 17:30 outlaw99
  @rveijkwwnl en gebruik geen adviezen van een onbekende ?
  (grapje hoor … goede adviezen !)… enne .. MR-AT
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.