Zo kun je makkelijk je wifi-wachtwoord delen

Door: Stefanie Katzenbauer | 28 februari 2020 09:27

wifiwachtwoord delen
Nieuws

Wanneer je een automatisch gegenereerd wifi-wachtwoord hebt, kan dat nog wel eens voor problemen zorgen als je dat met vrienden en familie wil delen. Vanaf nu hoef je niet langer een reeks van letters, cijfers en hoofdletters op te noemen.Zo kun je makkelijk je wifi-wachtwoord delen.

Maak een gastennetwerk

Als je vrienden en familie op je hoofdnetwerk laat inloggen, krijgen ze automatisch toegang tot al je apparaten die aangesloten zijn op dit netwerk. Om eventuele risico’s te voorkomen, is het beter om een gastennetwerk te maken.

Om dit te doen, voer je de cijferreeks die op de sticker van je router staat in je browser in. Hierdoor kom je op de administrator pagina van jouw router. Kies bij de instellingen vervolgens voor een ‘guest network’ en stel een WPA2 wachtwoord in als dit mogelijk is. Maak de naam van dit gastnetwerk herkenbaar en kies een relatief makkelijk wachtwoord. Hiervoor kun je bijvoorbeeld 4 willekeurige woorden achter elkaar zetten.

Maak een QR-code

In plaats van onhandig op je telefoon het wachtwoord in te voeren, kun je een QR-code maken voor je wifi-netwerk. Hiermee hoeven gasten alleen nog maar de code te scannen om toegang te krijgen tot het netwerk. Hiervoor kun je de site van Qifi gebruiken. Voer simpelweg alle gegevens in en print of deel daarna je QR-code.

QR-code lezen

Delen met Apple

Apple apparaten zoals iPhones met iOS 11 en iOS 12 hebben een ingebouwde functie waarmee je je wifiwachtwoord makkelijk kunt delen. Dit werkt alleen onder Apple apparaten. Zorg ervoor dat zowel de wifi als de bluetooth op beide apparaten aan staan.

Ga via instellingen naar het netwerk waarmee je verbinding wil maken. Nadat je dit geselecteerd hebt, verschijnt de pop-up om het wachtwoord in te voeren. Zorg er nu voor dat de iPhone die al verbinding heeft met het netwerk in de buurt is van het apparaat dat verbinding wil maken. Gebeurt er niets? Breng dan de apparaten dichter bij elkaar. Er hoort nu een pop-up te verschijnen met de vraag of je het geselecteerde netwerk verbinding wil laten maken met desbetreffende contactpersoon of apparaatnaam. Tik nu simpelweg op ‘wachtwoord delen’ om het wachtwoord naar het andere apparaat te sturen. Het wachtwoordveld op het andere apparaat zal nu automatisch ingevuld worden.

1 Reactie(s) op: Zo kun je makkelijk je wifi-wachtwoord delen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 30 maart 2021 16:11 TotaalPietje
    Op deze manier kunnen onze kinderen (met een Apple telefoon) razend gemakkelijk de toegang tot het private netwerk delen. Bedoeld of onbedoeld. Nu is dus de vraag hoe het private WiFi netwerk afgeschermd kan worden voor onbekende apparaten. Het gebruik van het MAC-adress van de apparaten is minder voor de hand liggend als het lijkt. Bij iedere update van de telefoons is de privé-modus heringeschakeld. En bij gebruik van een algemeen MAC-adress om variabele adressen te accepteren staat de deur net zo wagenwijd open als bij een netwerk zonder MAC-filtering.
    Zijn er dan nog andere mogelijkheden om de toegang tot de PC's en NAS afteschermen voor toegelaten gasten?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.