Zo gebruik je hashtags om video’s op YouTube te zoeken

Door: Justin Doornekamp | 18 maart 2021 11:52

How To

Kun je op YouTube niet de video’s vinden die je zoekt, dan kun je wellicht de manier waarop je zoekt veranderen. Er zijn op YouTube namelijk veel verschillende manieren om video’s op te zoeken. Zo kun je zoeken op titel, maar kun je je zoekresultaten ook filteren op de lengte van video’s en de datum waarop ze zijn geüpload. Maar wist je dat je ook kunt zoeken door middel van hashtags? In dit artikel leggen we uit hoe dat werk. 

Hoewel hashtags op YouTube niet zo prominent aanwezig zijn als op bijvoorbeeld platforms als Twitter en Instagram, kun je ze wel gebruiken om efficiënter te zoeken. Bij veel video’s zie je bovenaan bij de titel (of zelfs ín de videotitel of in de beschrijving) namelijk hashtags staan, ongeacht of je de YouTube-website bezoekt of de app gebruikt. 

Zo gebruik je ze

Er zijn verschillende manieren waarop je hashtags kunt gebruiken om video’s op te zoeken. De meest voor de hand liggende optie is door simpelweg te klikken op hashtags die je vindt boven de titel van video’s. Je komt dan op een soort van 'hashtagpagina' terecht met allemaal video’s die dezelfde tag hebben gekregen, dus zo vind je in principe direct alle video’s over één bepaald onderwerp (mits gebruikers hun YouTube-video’s correct hebben gelabeld).

Vind je bij een videoclip van de band Coldplay bijvoorbeeld #Coldplay, dan zul je 15.000 video’s vinden en 11.000 kanalen die zijn gekoppeld aan deze hashtag. Deze informatie is handig als je zelf hashtags wilt toevoegen aan de video’s die uploadt: je ziet direct welke tags populair zijn. Volgens YouTube kun je de vindbaarheid van je video’s er aanzienlijk mee verbeteren.

Overigens zie je op de hastagpagina’s de video’s niet in de volgorde waarop ze geüpload zijn. Je ziet namelijk de meest populaire video’s eerst.      

Via zoekbalk of URL

Het is ook mogelijk om direct te zoeken op hashtags via de zoekbalk in YouTube, maar dit werkt iets minder goed. Je krijgt namelijk alle resultaten te zien met betrekking tot je zoekopdracht, dus je ziet niet alleen de video’s die daadwerkelijk aan de hashtag zijn gekoppeld.

Ben je écht op zoek naar een specifieke tag, dan kun je ook de URL www.youtube.com/hashtag/ gebruiken, gevolgd door het onderwerp waar je op wilt zoeken. Deze optie werkt overigens alleen als je YouTube bezoekt via je browser en dus niet als je de mobiele app voor je smartphone of tablet gebruikt. 

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je hashtags om video’s op YouTube te zoeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.