Zo haal je de perfecte tv in huis

Door: Eric Beeckmans | 22 december 2019 17:24

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Of je nu een filmfanaat, een sportfan, een gamer of gewoon een doorsnee tv-kijker bent: de juiste televisie uitzoeken kan soms een onmogelijke taak lijken. In dit artikel leiden we je langs de belangrijkste beslissingen. Van oled tot qled, van slaapkamertelevisie tot thuisbioscoop.

Een van de eerste keuzes bij je zoektocht naar een nieuwe televisie is vermoedelijk het schermformaat. Deze maat wordt aangegeven door de beelddiagonaal in inch of cm. Groter is beter horen we dan vaak, maar dat is niet altijd juist. Grotere schermen vullen een groter deel van je blikveld, en zorgen zo voor een meer uitgesproken bioscoopervaring. Maar in een slaapkamer, kantoor of keuken is dat niet gewenst en zelfs in de woonkamer hoef je niet steevast voor de grootst mogelijke maat te kiezen.

Hoe vind je de ideale maat voor jouw situatie? Meet eerst de kijkafstand, dat is de afstand tussen de belangrijkste kijkpositie en het scherm. Deel deze afstand (uitgedrukt in cm) door 2. Het resultaat is de gewenste schermdiagonaal (in cm, deel nog eens door 2,54 voor inches). Wil je een meer ontspannen kijkervaring, deel de kijkafstand dan door 2,5. Of zoek je meer een filmervaring, deel de kijkafstand dan door 1,5.

Full hd of 4K uhd?

Hoe meer pixels op het scherm, hoe scherper en gedetailleerder het beeld kan zijn, al zijn er natuurlijk limieten aan wat nog zinvol is in een typische woonkameromgeving. Lange tijd is full hd (1920 × 1080) de meest gebruikte resolutie geweest, maar zo goed als alle recente modellen gebruiken 4K ultra hd (3840 × 2160). Alleen de goedkopere modellen en kleinere formaten zijn nog verkrijgbaar in full-hd-versie. Helaas laat je dan ook vaak features zoals hdr, goede bewegingsscherpte en een degelijk smart-tv-besturingssysteem liggen. Maak het jezelf eenvoudig en kies dus een 4K uhd-model, tenzij je op zoek bent naar een tv van 32 inch of kleiner.

En wat met 8K?

Maar wacht, ondertussen bieden verschillende fabrikanten zoals Samsung, Sony en LG ook al toestellen aan met de resolutie ultra hd 8K. Meer pixels is altijd beter, of niet? De pixels zijn bijvoorbeeld zo klein dat 8K de typische artefacten van een digitaal beeld, zoals gekartelde lijnen, erg goed verbergt. Maar helaas, veel van dat voordeel hangt af van het gebruik van 8K-content. En die hoef je de komende jaren absoluut niet in overvloed te verwachten. Gamers zouden met de volgende generatie consoles misschien de eersten zijn om een redelijke hoeveelheid 8K-content te krijgen. Met upscaling van goede 4K-content kom je ook een heel eind, maar ook 4K-content is nog niet algemeen in gebruik. De meerwaarde van 8K komt dan ook vooral op zijn recht op grote schermen, denk dan aan 75 inch en groter. Tot slot, wie nu een 8K-toestel koopt moet weten dat hij bij de ‘early adopters’ hoort en dat heeft een prijs. Aangezien het om de eerste generatie toestellen gaat, ligt de aankoopprijs redelijk hoog. Een doorbraak van 8K-content hangt vrijwel zeker ook vast aan het gebruik van een nieuwe, efficiëntere videocodec. En de kans dat de huidige toestellen die codec kunnen ondersteunen is zo goed als nul.

Lcd

Een andere belangrijke keuze die je moet maken, is die tussen oled of lcd als beeldtechnologie. Beide hebben belangrijke voor- en nadelen.

Lcd-tv’s zijn beschikbaar in een ruim assortiment maten en prijzen, zodat iedereen – ongeacht z’n budget – een model kan vinden dat aan zijn/haar specifieke eisen voldoet. Lcd-televisies leveren de helderste beelden, wat belangrijk kan zijn voor hdr (zie verder), maar dan moet je wel bij de topmodellen aankloppen. Het belangrijkste zwakke punt van lcd is het beperkte contrast. Door technieken als Local Dimming kan dat echter aanzienlijk verbeterd worden, maar ook dat vind je enkel in topmodellen. Tot slot is de kijkhoek van lcd-tv’s vaak beperkt. Wie niet recht voor het scherm zit, ziet mogelijk een nog slechter contrast en verwaterde kleuren.

Oled

Oled-technologie is ondertussen al ruim vijf jaar op de markt, en de prijs is aanzienlijk gedaald, maar het blijft voorbehouden voor het ‘premium’ prijssegment. Oled-televisies zijn bovendien enkel beschikbaar in 55 inch en groter (65 en 77 inch). Dankzij hun werkingsprincipe leveren ze zo goed als perfect zwart, een enorm hoog contrast en een zeer ruime kijkhoek. De schermen zijn vaak ook flinterdun. Het belangrijkste nadeel van oled is dat het gevoelig is voor inbranden, al is dat enkel in relatief uitzonderlijke gevallen een probleem.

Qled

En qled? Dit zijn in essentie gewoon lcd-tv’s, maar ze maken gebruik van een laagje quantum dots om een groter kleurbereik te creëren. Verder delen ze alle voor-en nadelen van een andere lcd-tv.

Oled, qled of lcd?

Hoe maak je de juiste keuze? Als je budget oled toelaat, dan is het een absolute aanrader voor filmfans, zeker als je bij verduistering of matig licht kijkt. Neig je meer naar sport en gaming en/of kijk je vaak bij veel omgevingslicht dan is een top lcd-model vermoedelijk de beste keuze. Is je budget beperkt of wil je iets kleiner dan 55 inch dan is lcd sowieso de enige optie.

Samsung QLED
Wie vaak bij veel omgevingslicht kijkt en de beste hdr-ervaring wilt, zoekt een model met hoge piekluminantie, zoals deze Samsung Q90R.

High Dynamic Range

Vonken van vuurwerk, de weerspiegeling van de zon op de oceaan of op een chromen bumper, maar zelfs een zonovergoten stadstafereel … Vind je dat die dingen er op een televisie maar erg flauw uitzien? De redenen zijn beperkingen van de televisietechnologie én hoe we beeldinformatie opslaan. High Dynamic Range brengt voor beide problemen een oplossing. Deze nieuwe technologie laat toe om beelden op te slaan met een veel hoger contrast, intensere lichtaccenten, een rijkere kleurweergave en verbeterd schaduwdetail.

Uiteraard moet ook je televisie die nieuwe beelden kunnen weergeven, dat vereist een hogere piekhelderheid, ruimer kleurbereik en sterk contrast. En daar zit afhankelijk van het gekozen model vaak groot verschil in. Topmodellen pakken uit met helderheden van 1.000 cd/m² en meer (tegenover typisch 250 cd/m² op een klassieke sdr-tv), maar middenklassers halen vaak maar 400 cd/m². Iets gelijkaardig zien we bij het kleurbereik en contrast, waar middenklassers soms maar nipt beter zijn dan oudere sdr-televisies. Wil je echt ervaren wat hdr kan betekenen, dan moet je dus uitwijken naar duurdere modellen.

Hdr-beelden maken gebruik van bepaalde standaarden. HDR10 is de belangrijkste en wordt gebruikt voor streaming, ultra hd blu-ray en gaming. HLG zal vooral belangrijk worden in live tv. Alle toestellen ondersteunen deze twee standaarden. Daarnaast zijn er HDR10+ en Dolby Vision, twee standaarden die gebruikmaken van dynamische metadata en die rekening houden met de specificaties van het scherm om nog betere beelden te creëren. Wil je meer weten over hdr? Op onze website vind je hier meer informatie.

Dolby Vision of HDR10+?

De voordelen van hdr-formaten met dynamische metadata zijn vooral zichtbaar op de middenklasse modellen. Aangezien de piekhelderheid van deze modellen lager is, moeten ze tijdens de tonemapping-stap een groter verschil overbruggen. De extra metadata helpt de tv dan de juiste beslissing te maken. Paradoxaal genoeg waren Dolby Vision en HDR10+ tot voor kort enkel op de duurdere modellen beschikbaar, én moest je kiezen voor het ene of het andere formaat. Die situatie is vandaag gelukkig veranderd. Zowel Panasonic als Philips bieden modellen aan die beide standaarden ondersteunen, zelfs tot op middenklasse modellen. Moet je toch een keuze maken, dan is Dolby Vision-content momenteel nog steeds populairder dan HDR10+, maar of dat zo zal blijven is koffiedik kijken.

Dolby Vision

0 Reactie(s) op: Zo haal je de perfecte tv in huis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.