Zo haal je een verloren wachtwoord terug

Door: Ignace de Groot | 11 augustus 2015 07:44

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Je hebt die ene pc al een tijd niet gebruikt en je bent het (administrator-)wachtwoord vergeten. Of je hebt een account bij een webdienst aangemaakt en je hebt geen idee meer wat het wachtwoord kan zijn. Een wachtwoord vergeten is vervelend, maar met de juiste technieken los je dat probleem zelf op.

Op de redactie krijgen we geregeld vragen binnen van lezers die zich wanhopig afvragen hoe ze een vergeten wachtwoord terughalen en het is al even veelzeggend dat een zoekterm als 'forgotten password' bij Google 25 miljoen hits oplevert. In dit artikel gaan we dieper in op verschillende tools en technieken om vergeten wachtwoorden terug te halen of om dat probleem op te lossen door bijvoorbeeld een nieuw wachtwoord te creëren. We gaan uitgebreid in op Windows, daarna hebben we het over wifi-netwerken, diverse software en webdiensten. Let wel: het gaat om het opvissen van je eigen vergeten wachtwoord en dus niet om het hacken van andere gebruikers! Lees ook: Onthoud eenvoudig al je wachtwoorden.

Windows

01 Wachtwoord 'herstellen'

Standaard moet je jezelf aanmelden om met Windows te kunnen werken (zie ook kader Doorstart). Wanneer je hier een foutief wachtwoord invoert, dan toont Windows je automatisch het geheugensteuntje dat je bij het creëren van dat account hebt ingevuld. Dat doet Windows echter alleen voor een lokaal account en niet voor een Microsoft-account zoals dat vanaf Windows 8 kan worden gebruikt (zie ook stap 11). Hopelijk is dat voldoende om je het juiste wachtwoord weer te laten herinneren. Is dat niet zo, dan biedt Windows op het aanmeldscherm nog een andere uitweg via de optie Wachtwoord opnieuw instellen. Die werkt echter alleen maar als je vooraf een 'wachtwoordherstelschijf' hebt aangemaakt.

Dat gaat als volgt. Ga naar het Windows Configuratiescherm en kies Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts. Klik op Een wachtwoordherstelschijf maken in het linkerpaneel, waarna je de verdere instructies van de wizard Vergeten wachtwoord volgt. Je hebt er wel een usb-stick voor nodig en je zult ook je huidige Windows-wachtwoord moeten invullen. Deze stick plug je dan in wanneer je je wachtwoord vergeten bent en je Wachtwoord opnieuw instellen wilt gebruiken.

01 Wizard Vergeten wachtwoord: handig, voor wie er op tijd aan heeft gedacht.

Doorstart

Standaard vraagt Windows je om een wachtwoord bij het opstarten. Dat is wel zo veilig, maar minder handig als je de enige gebruiker bent of als je zeer vergeetachtig van aard bent. Je kunt er echter voor zorgen dat Windows automatisch doorstart. Dat gaat als volgt in Windows 7 en hoger. Druk op Windows-toets+R en voer de opdracht netplwiz uit. Het venster Gebruikersaccounts verschijnt. Selecteer je account en verwijder het vinkje naast Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken. Bevestig met OK en vul het wachtwoord (2x) in dat bij dit account hoort. Bevestig nogmaals met OK.

Je je hoeft niet noodzakelijk met een wachtwoord bij Windows aan te melden.

02 Toegang tot profielmap

Wat doe je echter als de geheugensteun uit de vorige stap je niets zegt en je geen wachtwoordherstelschijf hebt gemaakt. Hoe je dan te werk gaat, hangt vooral af of je het wachtwoord van een administratoraccount nog kent. Is dat inderdaad zo en ben je alleen het wachtwoord van een van je andere accounts vergeten, dan heb je dit probleem snel opgelost. Het is geen enkel probleem om bij de bestanden (in de profielmap) van dat andere account te komen. Meld je aan met een administratoraccount en navigeer met Windows Verkenner naar de profielmap van het vergeten account, bijvoorbeeld c:\Users\\Documents. Wanneer je die wilt openen verschijnt de melding dat je momenteel geen toegang hebt tot die map. Klik dan gewoon op Doorgaan en de deur gaat open. Je kunt die gegevens dan ergens veilig stellen en desgewenst een nieuw account voor de vergeetachtige gebruiker creëren.

03 Wachtwoord wijzigen

Het originele wachtwoord terughalen is jammer genoeg niet zo makkelijk (zie ook stap 7), maar er is gelukkig een andere mogelijkheid. Aangemeld met het administratoraccount ga je naar het Configuratiescherm en kies je Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts / Een ander account beheren. Hier selecteer je dan het probleemaccount en kies je Het wachtwoord wijzigen, waarna je een nieuw wachtwoord opgeeft. Let wel op: als de gebruiker van dat account zijn data hebben versleuteld met de ingebouwde EFS-functie van Windows (Encrypting File System), dan zal hij niet langer toegang krijgen tot die versleutelde bestanden (zie wederom stap 7)!

03 Als administrator kun je ook het wachtwoord van andere gebruikers wijzigen.

04 Live medium

In de vorige twee stappen gaan we ervan uit dat je het wachtwoord van het administratoraccount kent. Maar als dat niet zo is, wordt het iets lastiger. Net zoals in stap 2 tonen we je eerst hoe je zonder admin-wachtwoord bij de gegevens van het probleemaccount geraakt. Dat doen we met behulp van een live Linux-medium. Dat klinkt complex, maar met de volgende stappen lukt dat zeker.

Geef aan dat je Ubuntu Desktop wilt downloaden (bij voorkeur de 64bit-versie). Tenzij je een donatie overweegt, klik je op Not now, take me to the download en haal je het iso-bestand binnen via de Download-knop. Download YUMI. Stop een usb-stick in je computer, start YUMI op (een installatie is niet vereist) en klik op I Agree. Selecteer in het uitklapmenu de stationsletter van je usb-stick en plaats een vinkje bij Format X: Drive (Erase Content). Houd er rekening mee dat alle data op die stick straks worden overschreven! In het tweede uitklapmenu kies je Ubuntu en verwijs je via de Browse-knop naar het zonet gedownloade iso-bestand. Bevestig met Create en met Ja. Na afloop vraagt YUMI of je nog een andere distributie op de stick wenst, maar dat hoeft niet.

5 Reactie(s) op: Zo haal je een verloren wachtwoord terug

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 augustus 2015 17:24 heot
  Rescatux CDROM? http://www.supergrubdisk.org/rescatux/
  ER zijn heel wat wachtwoorden mee aan te passen of simpel te wissen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 augustus 2015 09:47 Anoniem
  Ik heb ooit eens een directory met foto's private gemaakt en deze op een harde schijf gezet nadien toen ik deze op een andere versie van Windows probeerde te openen ging dit niet meer met het paswoord. Is er een mogelijkheid om deze private folder terug te openen of ben ik deze foto's voor altijd kwijt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2015 09:34 Anoniem
  Veel te omslachtig om zo te werk te gaan, als je het wachtwoord vergeten bent van je Windows dan is er wat mij betreft maar een tool en dat is Offline NT Password & Registry Editor (ONTP&RE;)

  Het ISO bestand downloaden op een andere computer, met het ISO bestand een CD branden, CD in de computer en opstarten vanaf de CD, daarna zit je in een Linux omgeving die erg op DOS lijkt, de juiste opties kiezen en het Windows wachtwoord is gewist.

  In enkele minuten en wat letters intypen is je Windows verlost van het vergeten wachtwoord en kan je gewoon de computer opnieuw in Windows opstarten zonder wachtwoord.

  http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/bootdisk.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2015 13:12 Anoniem
  @Gast 13 aug: als je beheersrechten hebt kun je overal bij. Maak jezelf eigenaar van de map en onderliggende mappen, dan kun je leesrechten instellen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2016 09:45 Anoniem
  leuk, maar nu voor windows 10, zonder wachtwoord kan je niet opstarten, dus niets doen helaas? of toch wel??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.