Breid je netwerk uit met een router als accesspoint

Door: andre-kies | 26 maart 2014 16:00

How To

Heeft je wifi-netwerk niet genoeg dekking voor je hele huis, dan kun je je netwerk uitbreiden met een extra wifi-router. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je dit eenvoudig doet. Als voorbeeld gebruiken we de Nighthawk AC1900 smart wi-fi router van Netgear. Het kan ook met elke andere router.

1. Router Internetprovider

Pak je laptop erbij en start deze op. Open je webbrowser en vul het IP-adres van je modem in op de url-balk. Om te controleren wat het IP-adres van je router is, kijk je in het netwerkcentrum naar de status van je netwerkverbinding. Je komt hier door eerst op je Windows-icoon linksonder op het scherm te drukken. Vervolgens ga je naar Computer, Netwerk en klikt op Netwerkcentrum openen. Beweeg je muis naar Draadloze netwerkverbinding, klik hierop en ga vervolgens naar Details. Het pop-up-scherm geeft veel informatie over de connectie, waaronder het IP-adres van je router die je vindt achter IPv4-standaardgateway.

Bij details krijg je gegevens van je verbinding.

2. Adressen toewijzen

Log in op je router via het gevonden IP-adres. De inlognaam en het wachtwoord vind je in de handleiding. Ga in de webinterface op zoek naar de DHCP-instellingen. Dit zijn de adressen die je router gebruikt om automatisch IP-adressen uit te delen aan netwerkapparatuur. We willen aan de router waarmee we het netwerk uitbreiden een vast IP-adres toekennen. Loopt de DHCP-server bijvoorbeeld van 192.168.1.2 tot 192.168.1.100, dan kun je voor je nieuwe router een hoger nummer gebruiken, bijvoorbeeld 192.168.1.150. Schrijf dit adres even op een papiertje, je hebt het later nog nodig. Als alle IP-adressen gereserveerd zijn, probeer dit dan te beperken zodat er IP-adressen zijn die niet door de DHCP-server beheerd worden. Het hoogst beschikbare adres is 192.168.1.254 en deze moet je lager instellen om toegang te blijven houden tot je nieuwe router.

Op een vergelijkbare pagina als deze kun over het algemeen je instellingen aanpassen.

Help: Kan niets aanpassen

Helaas kan het voorkomen dat je de DHCP-instellingen niet kunt aanpassen. Zo is KPN een goed voorbeeld van een provider die zijn modems dichttimmert, waardoor je bepaalde aanpassingen niet kunt maken. Lees dan verder en kijk voor je begint aan stap 5 in het kadertje eronder.

3. Configureren

Het is de tijd om je eigen router, in ons geval een Netgear-router, te configureren. Haal deze samen met de stroomkabel en ethernetkabel uit de doos. In het geval van de Nighthawk zijn er drie antennes aanwezig. Bevestig deze aan de router. Sluit de stroomkabel aan en verbind je laptop met de router via een van de vier netwerkpoorten. Je kunt ook verbinding maken met het draadloze netwerk dat de router biedt. Druk hiervoor het Windows-icoon linksonder op het scherm en ga naar computer. Klik linksonder vervolgens op netwerk en open het netwerkcentrum. Kies de optie Een nieuwe verbinding of een nieuw netwerk instellen. Druk op verbinding met het internet maken en kies vervolgens Draadloos. Alle draadloze netwerken waarvan jouw computer het signaal oppikt, staan weergegeven. Schuif je muis vervolgens naar de naam die overeenkomt met de naam op je router en selecteer deze optie. Klik op Verbinding maken en vul het wachtwoord in. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

Het netwerkcentrum is dé plek voor netwerkinstellingen.

4. Router instellen

Controleer nu of de instellingen van de router juist zijn. Vul het IP-adres ervan in op de url-balk, dit IP-adres kun je achterhalen op dezelfde wijze als in stap 1. Log in met de gegevens die je onder op de Netgear-router kunt vinden. Ga naar Basis, vervolgens Draadloos en je komt terecht op de pagina Draadloze installatie. Je kunt hier de netwerknamen (SSID) van de 2.4 GHz en 5 GHz verbindingen aanpassen, evenals de wachtwoorden. Doe dit vooral, want zo kun je zelf zorgen voor een goed beveiligd netwerk. Druk als je klaar bent op Toepassen. Je moet nu eerst opnieuw inloggen op het zojuist aangepaste netwerk om weer toegang tot het internet te krijgen.

5. DHCP uitschakelen

Klik nu op Geavanceerd. Ga naar Installeren en druk op LAN instellingen. Vul bij LAN-TCP/IP instellen achter IP-adres je in stap 2 gekozen IP-adres in. De router start zichzelf opnieuw op en jij moet hierna opnieuw inloggen. Doe dit en keer terug naar dezelfde pagina. In het scherm staat DHCP aangevinkt, vink deze af. Sla de instellingen op en ga van de routerpagina af. Sluit nu de ethernetkabel die loopt vanaf het modem aan op een van de vier beschikbare poorten, niet de WAN-poort die geel gekleurd is. Je router is nu goed ingesteld en werkt als versterker voor het modem.

Schakel als laatste de DHCP uit.

Bereikbaar zonder vast IP-adres

Mocht je in de modem/router van je internetprovider geen IP-adres kunnen vrijmaken, voer dan stap 5 uit, maar sla 'Vul bij LAN-TCP/IP instellen achter IP-adres je in stap 2 gekozen IP-adres in' over. Volg stap 1 opnieuw, totdat het eerste pop-up venster zich opent. Kies linksonder in het schermpje eigenschappen. Zet je cursor in het nieuwe venster op Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4). Let op dat je niet het vinkje afvinkt. Klik op Eigenschappen.. Vink het volgende IP-adres gebruiken: aan. Vul het IP-adres van de zojuist geïnstalleerde router in, bij subnetmasker hetzelfde als die van je modem (dit is meestal 255.255.255.0) en bij standaardgateway vul je het IP-adres van de Nighthawk in. Dit is hetzelfde adres waarmee je op de pagina van de router bent gekomen. Klik OK en vul in je webbrowser het IP-adres in. Je kunt nu eventuele aanpassingen doorvoeren op de router.

Je kunt je nieuwe router ook als hij neit i nde goede IP-range zit altijd bereiken door een handmatig IP-adres in te geven.

6. De juiste locatie

Om optimaal gebruik te maken van je nieuwe router is het verstandig goed te kijken naar waar verbindingen vanaf het modem, of een eventuele andere wi-fi router te zwak zijn. De nieuwe router biedt wellicht een krachtig netwerk aan en hoeft daardoor niet per se op de plaats te staan waar je internet wilt hebben. Je kunt het apparaat bijvoorbeeld ook in de computerkamer aansluiten, als je een etage hoger een snelle draadloze verbinding wilt hebben. Gebruik je de router om snel video's te streamen, zorg dan dat deze is aangesloten vlakbij de juiste pc of televisie. Alleen van dichtbij heeft het snellere 5GHz-netwerk zin, bij langere afstanden heb je meer aan de 2,4GHz-band.

7. Aansluiten en internetten

Haal nu de rest uit de doos. Sluit de ethernetkabel aan op een netwerkpoort van de router/modem van je internetprovider en sluit de kabel aan op één van de netwerkpoorten aan van de nieuwe router. Maak hierbij geen gebruik van de (doorgaans gele) WAN-aansluiting van je nieuwe router. Het is overigens geen probleem als er nog ergens een switch zit tussen je router/modem en de nieuwe router.

Aan de achterkant worden de antennes bevestigd.

3 Reactie(s) op: Breid je netwerk uit met een router als accesspoint

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 maart 2014 08:54 Anoniem
  Misschien is het handiger als er eens een cursus DDWRT wordt gegeven…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 mei 2014 13:34 Anoniem
  ja idd dan weten we ook wat over de DDWRT …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2014 08:30 Anoniem
  "Vul het IP-adres van de zojuist geïnstalleerde router in, bij subnetmasker hetzelfde als die van je modem (dit is meestal 255.255.255.0) en bij standaardgateway vul je het IP-adres van de Nighthawk in."

  Dit is niet duidelijk; wat is nu het eerste IP-adres dat je moet instellen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.