Zo kun je live televisie kijken met Kodi

Door: maikel-dijkhuizen | 10 februari 2017 10:58

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar met een beetje moeite is Kodi bijna een volwaardig alternatief voor je televisieabonnement. Via allerlei slimme add-ons ontvang je moeiteloos de kanalen van de publieke omroepen en diverse betaalzenders. Dat kan zowel via een aangesloten tv-tuner als via webstreams. Zo kun je live televisie kijken met Kodi.

1 Kodi installeren

Je gaat allereerst Kodi downloaden en installeren. Op deze webpagina vind je voor de meeste besturingssystemen downloadlinks. Zo zijn er versies beschikbaar voor Windows, Linux, MacOS, Android en zelfs Raspberry Pi. Versie 17 van Kodi is net een paar dagen uit. In deze workshop gebruiken we nog Kodi 16.1, maar erg groot zijn de verschillen niet. Kies de gewenste versie en voer de installatie uit. Via Next accepteer je de licentievoorwaarden. Kies achter Select the type of install voor Full. Je rondt via Next / Next / Install tenslotte de installatiewizard af. Lees ook: Zo stream je films en series met Kodi.

OpenELEC

Gebruik je een computer uitsluitend als verkapte mediaspeler? In dat geval is het gebruik van OpenELEC ideaal. Dit is een bescheiden Linux-distributie die je uitsluitend toegang geeft tot Kodi. Zodra je het systeem inschakelt, staat direct de gebruikersinterface van dit populaire mediaprogramma voor je klaar. OpenELEC heeft lage systeemeisen, dus ook op oudere systemen kun je ermee uit de voeten. Overigens bestaan er ook kant-en-klare mediaspelers met OpenELEC, zoals de Eminent EM7580.

2 Nederlandse taal

Kodi start standaard altijd op in de Engelse taal. Gelukkig is er ook een Nederlandse vertaling beschikbaar. Aangezien we bij de resterende stappen in deze workshop uitgaan van de Nederlandse instellingen, wijzig je eerst de taal. Voor de bediening gebruik je de muis, het toetsenbord of een geschikte afstandsbediening. Ga achtereenvolgens naar SYSTEM / Settings / Appearance / International en kies achter Language voor Dutch. Als het goed is zie je dat Kodi deze wijziging direct doorvoert.

3 Tv-tuner

Nadat je de taal hebt gewijzigd, kun je de overige instellingen doornemen. Zo kies je bij Skin bijvoorbeeld een ander thema, zodat Kodi een ander tintje krijgt. Keer via het pijltje rechtsonder terug naar het instellingenmenu. Beschikt je systeem over een tv-tuner, bijvoorbeeld een dvb-t-ontvanger? Je kunt dan rechtstreeks zenders ophalen, al dien je dan wel wat instellingen aan te passen. Navigeer naar TV / Algemeen en markeer de optie Geactiveerd. Kodi controleert of er pvr-diensten (pvr staat voor ‘personal video recorder’) zijn geactiveerd. Dat is nog niet het geval. Klik op OK om het venster te sluiten. Er verschijnt een lijstje met zo’n twintig pvr-diensten die je eventueel kunt gebruiken. Hier komen we in stap 7 op terug.

4 NextPVR

Je hebt geschikte software nodig om live-televisie van je tv-tuner te ontvangen. Kodi kan dat namelijk niet zelfstandig. In plaats daarvan gebruikt Kodi add-ons die de televisiezenders vanuit een geschikt pvr-programma overhevelen naar de eigen interface. Je eerste zorg is dus om de kanalen met geschikte pvr-software op te pikken. Een programma waarmee dat prima kan, is NextPVR. In de installatiewizard klik je op Next, waarna je de licentievoorwaarden accepteert. Klik als laatste op Install en wacht totdat de installatie volledig is afgerond.

5 Audio- en videocodecs

Voor een juiste werking van NextPVR duik je eerst even in de instellingen. Start het pvr-programma op en open het configuratiemenu. Verschijnen de instellingen niet automatisch, dan klik je met de rechtermuisknop eerst op het NextPVR-pictogram in het systeemvak. Kies vervolgens voor Show settings. Je gaat eerst naar het onderdeel Decoders. Hier geef je aan via welke audio- en videocodecs je de uitzendingen wilt bekijken. In het geval van een dvb-t-tuner werkt MainConcept (Broadcast) AVC/H.264 Video Decoder prima. Heb je geen idee welke decoders voor jou werken, probeer het dan eerst eens met de standaardinstellingen. Je kunt later altijd nog switchen.

6 Kanalen scannen

Je brengt met NextPVR nu eerst alle beschikbare televisiekanalen van de tv-tuner in kaart. Ga binnen het instellingenmenu naar Devices en selecteer de tv-tuner van je systeem. Via Device Setup open je de apparaatinstellingen. Bij Country selecteer je Netherlands, zodat NextPVR de juiste frequenties afstruint bij het scannen van televisiekanalen. Klik daarna op Scan om de zoekactie te starten. In het geval van een dvb-t-tuner verschijnen alle bekende Nederlandse televisie- en radiozenders in beeld. Bij veel kanalen staat de term Encrypted vermeld. Voor deze zenders heb je een geschikte smartcard van Digitenne nodig. Er zijn ook enkele gratis kanalen, namelijk NPO 1/2/3 en een regionale zender. Sluit alle instellingenvensters met OK.

7 NextPVR add-on

Je gebruikt nu Kodi om de televisiezenders te bekijken. Hiervoor dien je de add-on van NextPVR te activeren. Ga naar SYSTEEM / Instellingen / Add-ons / Mijn add-ons / PVR-cliënten / NextPVR PVR Client en kies voor Configureren. Het is nu noodzakelijk om een koppeling tussen de programma’s NextPVR en Kodi tot stand te brengen. Bij NextPVR Hostnaam vul je 127.0.0.1 in. Bevestig met Klaar. Zorg ervoor dat bij NextPVR Poort het poortnummer 8866 staat ingevuld. De NextPVR Pincode laat je op 0000 staan. Klik op OK en daarna op Inschakelen. Start Kodi ten slotte opnieuw op.

8 Televisiekijken

Via de tv-tuner van je systeem kijk je nu eenvoudig televisie. Navigeer hiervoor naar TV en Kanalen. Er verschijnt een lijstje met alle beschikbare kanalen in beeld. Klik op een zender om de weergave te starten. Door op het videokader te klikken, open je een vergrote weergave. Je gebruikt Kodi verder onder meer om een televisiegids op te vragen en opnames vast te leggen. Bovendien is de tv-tuner ook geschikt om radiostations te ontvangen. Blader hiervoor in het menu naar Radio en Kanalen.

Pc op televisie aansluiten

Als je besluit om televisiezenders op een pc te ontvangen, loont het de moeite om het systeem op een televisie aan te sluiten. Zo kijk je televisie op een groter beeld. Dit regel je eenvoudig, want veruit de meeste pc’s en laptops hebben een hdmi-uitgang aan boord. Hiermee gebruik je de televisie als extern scherm. Wil je geluid op een audiosysteem met aangesloten speakers afspelen, dan sluit je de hdmi-kabel aan op de overeenkomstige ingang van de receiver. Sommige receivers hebben geen hdmi-ingang. In dat geval gebruik je een optische of coaxiale s/pdif-aansluiting om geluid naar het audiosysteem te transporteren. Kies in Kodi via SYSTEEM / Instellingen / Systeem / Geluidsuitgang de juiste geluidsbron.

9 Add-ons installeren

Voor Kodi maken we onderscheid tussen twee verschillende typen add-ons. Allereerst zijn er de uitbreidingen die Kodi zelf aanbiedt. Die kun je gemakkelijk installeren, waarbij je toegang hebt tot diverse televisiezenders. Verder staat Kodi ook open voor add-ons die door derden zijn ontwikkeld. Die kun je volop op internet vinden. Verderop in deze workshop gaan we daar uitgebreid op in. We laten je eerst zien hoe je add-ons van Kodi installeert. Ga vanuit het hoofdmenu naar VIDEO’S / Add-ons / Meer verkrijgen en neem het overzicht door. Heb je een interessante televisiezender gevonden? Klik erop en kies voor Installeren. Via VIDEO’S en Video add-ons heb je toegang tot alle geïnstalleerde televisiezenders.

3 Reactie(s) op: Zo kun je live televisie kijken met Kodi

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2017 22:40 ger.vanvliet@online.nl
  Kodi is mooi maar let op! Heb een box van AlleFilmsKijken (AFK) welke goed wordt beoordeeld op diverse sites, maar trap er niet in! Vaak uitval, buffering en geluid loopt niet altijd synchroon. Is zeker niet geschikt voor Eredivisie Live, want beeld hapert en geluid is een drama. Laat u niets wijs maken! Koop er ook geen IPTV bij, want dan ben ja nog meer geld kwijt en het voegt niets toe in de kwaliteit. Service van het bedrijf is dramatisch slecht en bij kritiek op Facebook worden je berichten verwijderd. ze werken alleen via internet en je kunt ze niet bezoeken……Heb een zeer snelle internetverbinding, dus dat is niet het probleem!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2017 11:37 Forcedmarcel
  Klopt inderdaad heb ook een keer wat verkeerds gezegd op Facebook bij AFK en ja hoor je wordt gelijk verwijderd. Gebruik kodi al jaren dus mijn advies is ook koop daar NIETS. Zet kodi op tablet laptop pc smart tv etc , het is trouwens gratis iplv die €129 die afk er voor vraagt (belachelijk) .genoeg uitleg op youtube
  om zelf kodi in elkaar te zetten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 augustus 2017 11:36 tijgerke
  Heb je altijd een tv tuner nodig om via kodi tv te bekijken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.