Zo krijg je betere YouTube-aanbevelingen

Door: Wesley Akkerman | 03 juli 2019 13:59

YouTube mobiel
How To

YouTube rolt momenteel een update uit voor de officiële app op Android en iOS, waarmee het voor gebruikers gemakkelijker wordt aanbevelingen op hun eigen smaak af te stemmen. Zo kun je dus zelf invloed hebben op de YouTube-aanbevelingen voor video’s en kanalen die voorbijkomen op het thuisscherm.

YouTube is een videostreamingdienst met een schat aan video’s vol informatie. Soms klik je op een bepaalde video met een specifiek onderwerp, waarna je vervolgens dagen- of soms wekenlang dezelfde soort video’s ziet verschijnen op het thuisscherm binnen de YouTube-app. De dienst is van mening dat dit video’s zijn die je interessant vindt, of dat nou waar is of niet. En dat kan in veel gevallen zonde zijn, aangezien de waarde van het systeem ondermijnd wordt door aanbevelingen van video’s waar je helemaal niet op zit te wachten. De nieuwste update kan hierbij helpen, aangezien je als gebruiker zelf invloed kunt uitoefenen op de aanbevolen video’s.

Video’s en kanaalaanbevelingen op YouTube

YouTube aanbevlingen

Voordat je aan de slag gaat met de aanbevelingen, moet je er zeker van zijn dat je de nieuwste versie van YouTube op je mobiele telefoon hebt staan. Daarnaast zijn er nog twee voorwaarden: je moet de YouTube-app op een Android-smartphone gebruiken en de app in het Engels ingesteld hebben. Op een later moment zullen de nieuwe functies ook beschikbaar zijn in andere talen en op andere platformen, zoals iOS en de website. Voldoe je aan alle eisen? Mooi, dan kunnen we beginnen.

Wanneer je voortaan een video tegenkomt die je eigenlijk helemaal niet interessant vindt, dan kun je op de drie puntjes naast de videotitel tappen. Daarnaast optie zoals ‘toevoegen aan afspeellijst’ of ‘deel’ (of de Engelse equivalenten), maar vanaf nu dus ook de Engelse optie Don’t recommend channel. Wanneer de functie officieel in Nederland uitgerold wordt, dan zal daar iets in de trant van ‘Kanaal niet aanbevelen’ staan. Wanneer je hierop tapt, dan zal YouTube in het vervolg niets meer van dit kanaal presenteren; al is het wel zo dat je de video’s op de Trending-tab kunt tegenkomen.

Niet geïnteresseerd

Gelukkig is er nu ook al een optie beschikbaar in het Nederland, die je ook kunt vinden door op de drie puntjes te tappen: Niet geïnteresseerd. Met deze optie is het mogelijk aan te geven dat je de video in kwestie niet interessant vindt, waardoor die dus niet meer aanbevolen wordt. Zodoende kun je stukje bij beetje de YouTube-ervaring voor jezelf vormgeven en hopen dat er in de toekomst steeds minder video’s tussen je aanbevelingen verschijnen waar je niets aan hebt.

1 Reactie(s) op: Zo krijg je betere YouTube-aanbevelingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 juli 2019 14:30 chrislaarman
  Inderdaad, dat zal een stap vooruit zijn. (Ik heb vandaag nog geen YouTube gekeken.) Maar volgens mij speelden je abonnementen en je "likes" toch al mee.
  Al heb ik veel en uiteenlopende abonnementen, ik herken het verschijnsel.

  Misschien nuttig:
  YouTube bewaart je zoek-opdrachten. Heb je even genoeg van onderwerp "A", ga dan naar je zoek-opdrachten, en kies een ander favoriet onderwerp, bijvoorbeeld "B".
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.