Zo krijg je meer controle over je privacy

Door: koen-vervloesem | 26 oktober 2019 13:06

privacy in openbare ruimtes
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

05 Een alternatieve webbrowser gebruiken

Een andere optie is om een webbrowser te gebruiken die van meet af aan rekening houdt met je privacy. De browserextensie Ghostery is twee jaar geleden overgenomen door het in het kader ‘Wie heeft de meeste trackers op internet?’ genoemde Cliqz. Cliqz maakt niet gebruik van een vaste lijst met te blokkeren trackers, maar past zijn gedrag zoals Privacy Badger dynamisch aan.

Ook de ontwikkelaars van DuckDuckGo, een privacyvriendelijke zoekmachine, hebben een browserextensie, maar bieden voor Android en iOS ook een eigen app aan, DuckDuckGo Privacy Browser. Deze toont bij elke website die je bezoekt een privacyscore, gebruikt een https-verbinding als die beschikbaar is voor een website en blokkeert advertentietrackers.

Een andere interessante alternatieve webbrowser is Brave. Deze blokkeert advertenties en trackers en heeft zelfs een privémodus met Tor om anoniem te surfen. Ook vermeldenswaardig is de Tor Browser, die niet alleen via het anonimiseringsnetwerk Tor surft, maar ook allerlei andere privacymaatregelen neemt. Meer daarover lees je in de Basiscursus Tor in dit nummer van Computer!Totaal.

05 Een alternatieve webbrowser zoals Brave beschermt standaard je privacy.

06 Veilig surfen

Een goede beveiliging is een basisvoorwaarde voor privacy. Kies daarom een sterk wachtwoord voor al je accounts, evenals voor je draadloze netwerk. Maar wat als je op een openbaar draadloos netwerk buitenshuis surft, zoals in hotel of in de luchthaven? Dan surf je op een netwerk met allemaal mensen die je niet kent, waardoor je zonder extra maatregelen een groot risico loopt op privacyinbreuken.

Het maakt daarbij niet uit of het draadloze netwerk volledig open is (zonder wachtwoord en dus zonder encryptie) of een wachtwoord gebruikt. Iedereen die op hetzelfde draadloze netwerk als jou zit, kan immers gewoon meelezen welke data er over het netwerk gaan. Je bezoekt daarom het best zo veel mogelijk websites via https, want dan kan niemand de inhoud zien van je communicatie met de website. Een browserextensie zoals HTTPS Everywhere of de al vermelde extensie van DuckDuckGo kan daarbij helpen. Maar zelfs bij gebruik van https kan iedereen op hetzelfde netwerk zien welke websites je bezoekt.

06 Met een browserextensie zoals HTTPS Everywhere bezoek je automatisch de https-versie van websites die er een hebben.

07 Een VPN gebruiken

De beste oplossing is daarom om op een netwerk buitenshuis altijd een vpn (virtual private network) te gebruiken. Zodra je verbindt met het openbare wifi-netwerk, maak je dan ook een verbinding met het vpn, die een versleutelde tunnel over het onveilige wifi-netwerk aanmaakt. Wie je dan op het wifi-netwerk afluistert, ziet alleen maar een versleutelde verbinding met de vpn-server, zodat je privacy volledig beschermd is.

Voor de vpn-server heb je de keuze uit twee opstellingen: ofwel maak je gebruik van een vpn-aanbieder, al dan niet tegen betaling. Bekijk dan wel altijd het privacybeleid van de vpn-aanbieder. In Computer!Totaal 7/8 testten we tien vpn-diensten en kwam ExpressVPN als beste uit de test en VyprVPN als redactietip. Een andere optie is om zelf een vpn-server bij je thuis te draaien, bijvoorbeeld op een Raspberry Pi, je NAS of je router. Zo installeer je met PiVPN eenvoudig OpenVPN op je Pi.

07 Met PiVPN maak je van een Raspberry Pi bij je thuis eenvoudig een vpn-server.

Netwerkbrede filtering

Heb je heel wat apparaten in huis (laptop, desktop, smartphones, tablet, smart-tv, …), dan moet je in principe op elk apparaat een browserextensie zoals een adblocker installeren om trackers te blokkeren. Er is ook een andere oplossing: installeer een netwerkbreed filter met software zoals AdGuard Home of Pi-hole op een Raspberry Pi of je nas. We noemen dit soort software een ‘dns sinkhole’. Dan hoef je alleen nog maar in de dhcp-instellingen van je router je Pi of nas als dns-server in te stellen. Daarna vraagt elk apparaat in je netwerk domeinnamen op aan het dns sinkhole. Domeinen die op een blacklist staan, worden geblokkeerd, zodat trackers of andere domeinen met minder goede bedoelingen geen kans krijgen. In de basiscursus over AdGuard Home in dit nummer van Computer!Totaal leggen we in detail uit hoe je dit doet.

AdGuard Home is een advertentiefilter voor je hele thuisnetwerk, waarmee je ook trackers blokkeert.

08 Alternatieve programma’s gebruiken

Soms is het niet voldoende om zaken te blokkeren: sommige programma’s zijn nu eenmaal een te grote inbreuk op je privacy. Als je privacy je lief is, is het dan tijd om naar een alternatief op zoek te gaan, zowel op je pc als op je mobiele toestellen.

Kijk bijvoorbeeld naar WhatsApp: vijf jaar geleden is deze berichtendienst door Facebook overgenomen. WhatsApp gebruikt wel end-to-end encryptie, waardoor Facebook je berichten niet kan inzien, maar metadata zoals met wie je spreekt zijn wel voor Facebook zichtbaar. De Europese privacyautoriteiten hebben vragen bij de plannen van Facebook om meer data van WhatsApp-gebruikers voor commerciële doeleinden met het Facebook-netwerk te delen. Een alternatief is Signal, dat voor Android, iOS, Windows, macOS en Linux beschikbaar is. Signal biedt eveneens end-to-end beveiliging en verzamelt geen metadata over je.

08 Snel, eenvoudig, veilig, Signal heeft het allemaal als berichtendienst.

09 Privacy op Android

Helaas is WhatsApp zeker niet het enige programma dat je dient te wantrouwen. Zowel Google als Apple bieden sinds enkele jaren een advertentie-ID aan zodat apps een anoniem profiel van je kunnen opstellen, en je kunt dit advertentie-ID zelf op elk moment resetten zodat je voor de advertentienetwerken plots een andere persoon lijkt. In Android vind je dit in de instellingen onder Google / Advertenties (waar je ook de toestemming kunt intrekken om dit advertentie-ID te gebruiken).

In de praktijk blijkt de bescherming die Google rond het advertentie-ID ingebouwd heeft niet zoveel uit te halen. Vorig jaar ontdekten onderzoekers van de organisatie AppCensus 17.000 Android-apps die je aan de hand van unieke hardware-eigenschappen identificeren en die gegevens samen met je advertentie-ID naar mobiele advertentienetwerken sturen. Dus zelfs als je je advertentie-ID reset, kunnen die apps je nog tracken. Op de website van de organisatie vind je hun bevindingen over specifieke apps.

Met hun app Lumen Privacy Monitor kun je zelf op je Android-telefoon de informatieflow van je apps opvolgen en specifieke informatie voor apps blokkeren die je niet vertrouwt. Een alternatief is dat je de Google Play Store links laat liggen en alleen apps installeert uit F-Droid. Die appwinkel bevat alleen gratis opensource-apps die gecontroleerd zijn op het respecteren van je privacy. Veel bekende apps vind je daar niet, want die zijn niet opensource, maar je vindt er wel talloze waardevolle alternatieven.

3 Reactie(s) op: Zo krijg je meer controle over je privacy

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 oktober 2019 13:53 Kasander1
  Ach, het beste begin van privacy blijft bij het wisselen van operation system. Eentje als Linux is gewoon van jezelf. Daar kan niet meegekeken worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 oktober 2019 17:01 RobTWo
  Leuk is dat, alleen al bij dit artikel geeft AdBlock 12 geblokkeerd en Ghostery 17 trackers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2020 13:43 rveijkwwnl
  Inmiddels 14 maanden verder weer, verouderde software welke niet meer van toepassing is met de 20H2, gewoon omdat het daar niet meer mee kan werken daar deze software niet meer onderhouden wordt, komt men bedrogen uit.

  En zo komt men door de onkunde en geknuppel van de C!T redactie dummies van een koude kermis thuis.
  Maar hoe doe je dit dan wel, wel van begin af aan, dit al vanaf Windows 2.0 af al, doe je dit simpelweg door het uitschakelen van 'services' die niet noodzakelijk zijn, maar welke zijn dat dan wel precies, tja, DAT weten ze natuurlijk niet want die kennis schijnt intussen totaal verloren te zijn gegaan want het is kennelijk TE ingewikkeld geworden allemaal.

  Hoe dan wel, daar zijn de meer fanatieke hobbisten in verweer tegen gekomen en hebben daar websites voor aangemaakt en onderhouden dit en zo up-to-date, alleen of in een groepje, hieronder eentje helemaal in het Nederlands, een der weinigen helaas.

  https://nl.pcerror-fix.com/windows-diensten-naar-uitschakelen-voor-gaming/

  het is een website vol met vele tips voor Windows 10.

  maar één ding, MAAK een systeem back-up en ook van alle data.
  sommige dummies hier vergeten dat gewoonweg !!!

  Ronald
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.