Zo krijg je minder advertenties in Gmail

Door: Martin Gijzemijter Martin | 02 mei 2014 14:05

How To

Advertenties zijn soms een noodzakelijk kwaad, zeker wanneer je een gratis dienst gebruikt als Gmail. Echter, dat je advertenties hebt te accepteren, wil niet zeggen dat de aanbieder een vrijbrief heeft om alles te doen. Hoe beperk je het aantal advertenties dan?

Nieuw TOS

Onlangs heeft Gmail z'n nieuwe TOS (Terms of Service) gepresenteerd. In deze voorwaarden geeft het bedrijf (eindelijk) toe dat het de inhoud van je activiteiten binnen Google diensten (zoals dus je mail) scant, om aan de hand daarvan gerichtere advertenties te kunnen uitserveren.

Dat betekent niet dat Google-medewerkers je mail zitten te lezen, er wordt slechts gescand op trefwoorden, maar dan nog kunnen we ons goed voorstellen dat je het niet prettig vindt dat je advertenties krijgt te zien op basis van de onderwerpen waar je over mailt. Gelukkig biedt Google een optie om dit uit te schakelen.

De nieuwe voorwaarden van Google laten je weten dat je mail gescand wordt.

Minder persoonlijke advertenties

Uiteraard is Google verplicht om je de mogelijkheid te bieden gerichte advertenties uit te schakelen, maar het bedrijf maakt het je niet makkelijk. De instelling bevindt zich niet eens in Gmail zelf, je wordt naar een andere pagina geleid.

Klik in Gmail op het pictogram met het tandwiel rechtsboven en vervolgens op Instellingen. In het tabblad Algemeen blader je naar beneden en klik je op Je kunt je voorkeuren hier bekijken en wijzigen bij het kopje Belangrijkheidssignalen voor advertenties.

Maar de advertenties op basis daarvan kun je eenvoudig uitschakelen.

Op de pagina die verschijnt kun je van alles aanpassen, zoals je interesses, je leeftijd en zelfs je geslacht. De meest interessante optie vind je echter helemaal onderin. Wanneer je klikt op Opt out of interest-based ads on Google, zal de inhoud van je mailbox voortaan niet meer gebruikt worden om gerichte advertenties aan je uit te serveren.