Zo kun je Advertenties blokkeren op YouTube

Door: Laura Kempenaar | 21 juni 2019 17:35

How To

Of je nou voor het slapengaan nog even wilt lachen met wat kattenfilmpjes, of dat je op je werk volledige muziekalbums luistert: je kunt YouTube op elk moment van de dag gebruiken. Helaas moet je dan ook op elk moment van de dag advertenties kijken (of luisteren). Zo kom je er vanaf.

Advertenties op YouTube zijn erg vervelend. Niet in de eerste plaats omdat je min of meer gedwongen wordt om minimaal vijf seconden te kijken naar iets waar je niet zelf voor kiest, maar vooral omdat YouTube er een sport van lijkt te maken om constant dezelfde advertenties te tonen. Zoek je vaak naar reizen, dan krijg je standaard een reclame van een reisorganisatie voor avontuurlijke reizen. En dan is er ook nog YouTube Premium, met zijn eigen tv-series, die constant voorbij komen als reclames.

Youtube
Youtube

YouTube Premium

Het is logisch dat YouTube gebruikmaakt van adverteerders, om zo geld in het laatje te brengen. En tegelijkertijd is het ook logisch dat er veel reclame is voor YouTube Premium. Niet alleen omdat het een product is van YouTube zelf, maar juist omdat het ervoor dient om van die advertenties af te komen. Voor 11,99 euro per maand kun je reclamevrij video’s kijken (en meer: je kunt bijvoorbeeld video’s op de achtergrond laten afspelen en de YouTube Original-series en films kijken).

Je hebt er dan echter wel weer een abonnement bij en bovendien geen voordelige. Er zijn dan ook andere manieren om van de advertenties af te komen. Zo kun je ervoor kiezen een adblocker te gebruiken. Je bent dan echter wel gebonden aan je browser, aangezien de meeste adblockers browser-extensies zijn.

Wil je een adblocker installeren, dan kun je dat bijvoorbeeld doen door in de Chrome-browser naar extensies te zoeken. Er zijn een heleboel adblockers beschikbaar en je ziet hoeveel mensen deze hebben beoordeeld, waardoor je zelf kunt kiezen welke je prettig lijkt. Onder andere Adblock Plus is een bekende, die bovendien in Duitsland recentelijk een rechtszaak heeft gewonnen die werd aangespannen door meerdere publicaties die het wilde laten verbieden. Ook uBlock Origin is erg populair.

Je kunt ook advertenties blokkeren op netwerkniveau. Hiervoor kun je een zogenaamde PiHole inrichten. Met deze methode krijg je geen YouTube-advertenties te zien, ongeacht welk apparaat je gebruikt en of je in browser of in de YouTube-app kijkt. Mits het apparaat verbonden is met je eigen netwerk.

Raspberry Pi 3 Model B+
Voor een PiHole heb je een Raspberry Pi nodig.

Vechten tegen Adblockers

YouTube wil echter graag de abonnementen verkopen op zijn Premium-service, waardoor het er alles aan doet om advertenties te blijven tonen aan iedereen die geen abonnement heeft. Het kan dus zijn dat adblockers de strijd niet winnen van YouTube. Een adblocker die wij hebben getest, Adblock voor YouTube, werkt in ieder geval als een zonnetje en geeft ook aan dat hij succesvol advertenties blokkeert.

Verder zijn er weinig manieren om ervoor te zorgen dat er geen advertenties zichtbaar zijn op YouTube. Het platform wil immers zoveel mogelijk geld verdienen, aan zowel mensen die wel advertenties zien als mensen die dat niet willen zien, maar dan dus wel via zijn eigen abonnementsservice.

Youtube

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief!

2 Reactie(s) op: Zo kun je Advertenties blokkeren op YouTube

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juni 2019 23:41 appieman
  uhhhh? Ik kan jullie na dit artikel echt niet meer serieus nemen. Je maakt een artikel over het blokkeren van advertenties op Youtube, maar laat Youtube Vanced (voor android) achterwege? Wat een aanfluiting man. Ga eens echt research doen in plaats van flut artikeltjes (lees clickbait) te plaatsen.

  Tip aan mensen die een android hebben en geen reclame willen; Gebruik Youtube Vanced. Zoeken op google levert je een XDA resultaat op. Je hebt het binnen 1 minuut op je tel staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2019 19:00 Error404html
  uhhhh? Ik kan dit artikel echt niet serieus nemen. want zelfs Pihole kan youtube advertenties niet blokkeren. Vergeet niet dat s.youtube.com in de whitelist moet anders werkt synchroniseren tussen meerdere apparaten niet echt. De meeste advertenties van YouTube worden op YouTube.com gehost. Ervaren gebruikers van pihole konden YouTube advertenties niet blokkeren en uw artikel is ook niet vol met nuttige informatie of stappen voor het blokkeren van youtube advert.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.