Zo kun je de donkere modus in Google aanzetten

Door: Daan Doedens | 13 september 2021 16:52

Dark Mode Google
How To

Het heeft even geduurd, maar Google is begonnen met het uitrollen van een donkere modus binnen de zoekmachine. Zo'n dark mode geeft een rustiger beeld, zorgt voor een ander contrast en ziet er, afhankelijk van je smaak, ook gewoon leuk uit. Zo kun je de donkere modus in Google aanzetten.

Na ruim een half jaar testen is Google inmiddels begonnen met het uitrollen van de nieuwe functie. Dat betekent nog niet dat je hem ook al meteen kunt gebruiken: het kan wel een paar dagen of weken duren voor de functie ook voor jouw account of browser beschikbaar komt. Checken of het al werkt is erg gemakkelijk. 

Dark mode aanzetten in Google

De donkere modus aanzetten in Google is een kwestie van een instellingenmenu openen dat je misschien nog nooit hebt gezien. Ga naar google.nl en klik rechtsonder op Instellingen. Er opent nu een uitklapmenu. 

Helemaal onderaan zou de optie Donker thema: uit moeten verschijnen. Klik je daarop, dan wordt het donkere thema aangezet en verandert je witte achtergrondscherm in een donkergrijs vlak met witte tekst. Heb je al een zoekterm ingevoerd? Dan vind je de functie onder het radertje rechtsbovenin, naast je profielfoto

Zie je de functie nog niet? Dan moet je nog even geduld hebben: in de komende weken wordt de functie voor alle accounts en browsers uitgerold. 

Donkere Modus Google

Waarom een donkere modus? 

Tegenwoordig bieden veel programma's en apps een donkere modus aan. Dat heeft een aantal voordelen. Bij bepaalde, vooral oudere schermen is het een kwestie van energieverbruik: zwart kostte nu eenmaal minder stroom dan wit. Bij huidige OLED-schermen is dat in mindere mate ook nog het geval. 

Daarnaast is een donkere modus vooral rustiger voor de ogen, helemaal later op de avond, of als je voor je werk de hele dag naar een scherm moet turen. Het felle witte licht wordt zo een beetje verdonkerd. En ja, er zijn ook genoeg mensen die het er gewoon gaaf vinden uitzien - ook een prima reden om 'm aan te zetten. 

Windows 10 biedt zelf een donkere modus aan, maar ook veel websites apps voor je laptop of smartphone gebruiken de functie. Zo kun je bijvoorbeeld in WhatsApp een dark mode instellen, in Google-apps als YouTube en Gmail, en in Microsoft Teams

0 Reactie(s) op: Zo kun je de donkere modus in Google aanzetten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.