Zo kun je Facebook opschonen

Door: Martin Gijzemijter | 25 mei 2018 11:03

Facebook
How To

Of Facebook nu goed of slecht is voor ons sociale leven, daar durven wij geen uitspraak over te doen. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat je meer prikkels op Facebook hebt dan je nodig hebt. Vaak simpelweg omdat we iets aanklikken en liken, maar lang niet alles weer verwijderen. Zo kun je Facebook opschonen.

Tip 01: Ontvrienden

De eerste tip die we je geven is direct de moeilijkste: het is tijd om mensen te gaan ontvrienden. Tenzij jij de hoge uitzondering bent op de rest van de mensheid, is de kans groot dat dat je aanzienlijk wat vrienden hebt op Facebook die je eigenlijk nooit spreekt – sterker nog, een aantal daarvan vind je misschien niet eens aardig. We neigen er op de een of andere manier naar om deze contacten aan te houden (want we kennen ze al zo lang), maar wees eerlijk: wil je deze mensen in je leven? Ga naar Facebook, klik op je profielnaam en vervolgens op Vrienden. Blader door de lijst, klik op de knop Vrienden bij iemand waarvan je in alle eerlijkheid kunt zeggen dat je deze persoon niet op Facebook hoeft te hebben en daarna op Verwijderen als vriend. Geen zorgen, de persoon in kwestie krijgt hier geen melding van. Sterker nog, als hij/zij ooit eens vraagt: ‘Waarom heb je mij verwijderd?’ dan kun je prima antwoorden: ‘Omdat het je pas na twee jaar is opgevallen.’

Tip 01 Verwijder vrienden die je nooit spreekt, waarom zou je ze op Facebook houden?

Tip 02: Ontvolgen

Er zijn natuurlijk ook mensen die je best aardig vindt, maar die soms dingen posten die jij niet op je tijdlijn wilt hebben (bijvoorbeeld politieke meningen of plaatjes die niet geschikt zijn voor jeugdige ogen terwijl jij vaak even lekker op de bank zit te Facebooken met kinderen om je heen). Dan is ontvrienden misschien wat rigoureus (zeker als het om familie gaat), maar dan is ontvolgen een prima optie. Bij ontvolgen blijf je vrienden op Facebook, maar krijg je de content van de persoon in kwestie simpelweg niet meer te zien op je tijdlijn. Om dit te doen, navigeer je naar de pagina van de persoon in kwestie en klik je op de knop Volgend. In het menu dat uitklapt klik je op <Naam> niet meer weergeven. Ook hiervan krijgt de persoon in kwestie geen enkele melding.

Tip 02 Verwijderen te heftig? Dan kun je ook gewoon ontvolgen.

Vriendschap bekijken

We vragen je om objectief naar je vriendschappen te kijken om te zien of je iemand nog wel wilt blijven volgen, maar vaak zijn we op dit vlak niet zo objectief. Gelukkig houdt Facebook een pijnlijk accuraat archief bij van jouw online interacties op Facebook. Navigeer eens naar het profiel van iemand waarover je twijfelt en klik op het pictogram met de drie puntjes (naast Chatbericht) en daarna op Vriendschap bekijken. Je ziet dan in één oogopslag alles dat jullie samen (online) beleefd hebben. Bij een aantal mensen blijft deze pagina pijnlijk leeg. Dat kan een goede indicator zijn (tenzij deze persoon gewoon niet echt actief is op Facebook).

Facebook heeft wijzigingen doorgevoerd zodat je minder berichten van pagina’s krijgt

Tip 03: Pagina’s verwijderen

Niet al te lang geleden heeft Facebook een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat je minder berichten van pagina’s voor je kiezen krijgt. Desalniettemin kunnen pagina’s je nog altijd bereiken met advertenties, zeker als je ze volgt. Tijd om dus eens huis te houden in het aantal pagina’s dat je volgt. Dat kan gelukkig heel eenvoudig. Ga naar Facebook en klik op je profielnaam. Op je profiel klik je op de knop Meer en vervolgens op Vind-ik-leuks in het menu dat uitklapt. Je komt op een pagina terecht met een lijst van alle pagina’s die je leuk vindt. Loop door deze lijst heen (het zal je verbazen hoe lang die is), en klik op Vind ik niet meer leuk om een pagina te ontvolgen.

Tip 03 Verwijder pagina’s waarin je geen interesse meer hebt.

Tip 04: Groepen verwijderen

De algoritmewijziging die Facebook heeft doorgevoerd, heeft vooral betrekking op pagina’s en veel minder op groepen. Dat betekent dus dat je juist meer van groepen te zien zult krijgen, zeker als je het aantal vrienden hebt gereduceerd (omdat er nu dus meer ruimte ontstaan is op je tijdlijn). De hoogste tijd dus om ook uit groepen te stappen waar je niet per se in hoeft te zitten. Je doet dit wederom via het menu Meer op je profielpagina, en ditmaal kies je daar voor Groepen. Klik op het potloodje naast een groep waar je niet meer in wilt zitten en klik vervolgens op Groep verlaten.

Tip 04 Bezoek je een groep maar zelden? Stap er dan gewoon uit!

Tip 05: Apps verwijderen

Dan misschien de meest verraderlijke optie: apps! Elke keer wanneer je zo’n leuke quiz doet op Facebook, bekijkt wie je beste vrienden zijn, wat je ware leeftijd is enzovoort, geef je een app toestemming om je profielgegevens te bekijken. Die apps vallen je wellicht niet regelmatig lastig, maar ze weten wel dingen van je en dat is niet nodig. Om de toegang van apps in te trekken, klik je rechtsboven op het pictogram met het pijltje naar beneden en daarna op Instellingen. Klik nu in het linkerdeelvenster op Apps. Je ziet nu alle apps die toegang hebben tot je gegevens, en dat zijn er vaak schrikbarend veel! (Soms zelfs meer dan het aantal pagina’s dat je leuk vindt.) Klik op het kruisje naast een app om deze te verwijderen. Wil je af van al die irritante Candy Crush- of FarmVille-verzoeken van je vrienden, dan klik je in het linkerdeelvenster op Blokkeren en vul je de naam van de app in kwestie in naast het kopje Apps blokkeren.

Tip 05 Apps weten veel te veel van je, dus verwijder de apps die je nooit gebruikt.
Wil je af van al die irritante Candy Crush- of FarmVille-verzoeken van je vrienden? Dat kan!

Tip 06: Foto’s verwijderen

Deze tip geeft je rust in een andere zin van het woord. Toen Facebook nog niet zo alomtegenwoordig was en privacy nog niet zo’n probleem was, postten we allemaal maar wat. Het gevolg daarvan is dat de meeste mensen ook veel foto’s op Facebook hebben staan, die niet zo bevorderlijk zijn voor hun sociale status. Nu we toch bezig zijn met Facebook opschonen, raden we je aan om te klikken op je profiel en daarna op Foto’s en eens te kijken welke foto’s je zou kunnen verwijderen.

Tip 07: Advertenties

We hebben besproken hoe je vrienden en pagina’s verwijdert, maar dat wil niet zeggen dat je nooit meer berichten voor je kiezen krijgt die je niet wilt. Zo kan het heel goed zijn dat je telkens een advertentie te zien krijgt waar je helemaal geen behoefte aan hebt. Advertenties zijn niet te vermijden, je betaalt immers niets voor Facebook, maar het is zaak dat adverteerders hun berichten zo afstemmen dat ze er niemand mee lastigvallen. Doen ze dat niet goed, dan hoef je je niet bezwaard te voelen om hun berichten te verwijderen/verbergen. Je doet dat door rechtsboven in het bericht op de drie puntjes te klikken en vervolgens op Advertentie verbergen. Je kunt dan precies aangeven waarom je deze advertentie niet wilt zien. Je krijgt daardoor niet minder advertenties, maar wel leukere berichten die beter op jouw wensen zijn afgestemd.

Tip 07 Advertenties die je niet meer wilt zien, kun je redelijk eenvoudig verbergen.

Tip 08: Nieuwsoverzicht

We hebben ons nu vooral gericht op alle dingen die je niet wilt zien. Maar wist je dat je ook veel controle hebt over alles dat je wél wilt zien? Je doet dat door de voorkeuren van je nieuwsoverzicht aan te passen. Die optie vind je door in Facebook te klikken op het pijltje rechtsboven (naast het vraagteken) en daarna op Voorkeuren voor nieuwsoverzicht. Wanneer je bovenin klikt op Geef aan van wie je het eerst berichten wilt zien, kun je precies aangeven wiens berichten je nooit meer wilt missen. Zeker met het nieuwe algoritme van Facebook zal dat veel verbetering opleveren.

Tip 08 Je kunt precies aangeven van wie je per definitie berichten wel wilt zien.
Ook het goed afstellen van de privacy-instellingen kan je veel rust opleveren

Tip 09: Privacy-instellingen

Je zou het op het eerste gezicht wellicht niet denken, maar ook het goed afstellen van de privacy-instellingen kan je veel rust opleveren. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat zomaar iedereen je een vriendschapsverzoek kan sturen. Navigeer naar het menu Instellingen op en klik op Privacy. Onder het kopje Wie kan contact met me opnemen kun je aangeven wie jou vriendschapsverzoeken mag sturen. Klik je vervolgens links op Tijdlijn en taggen, dan kun je ook voorkomen dat Jan en alleman je tagt in foto’s en dat mensen berichten op jouw tijdlijn kunnen posten. Dat maakt het er allemaal weer een stukje rustiger op.

Tip 09 Zorg dat je je privacy-instellingen goed regelt.

Tip 10: Profiel bijwerken

Nu we flink hebben opgeruimd op Facebook en het aantal ongewenste berichten dat je krijgt behoorlijk hebben geminimaliseerd (dit zul je onmiddellijk merken), is het tijd voor de laatste stap: het bijwerken van je profiel. Opschonen gaat immers hand in hand met een nieuwe start. De snelste manier om dat te doen is op je profiel te klikken op Informatie bijwerken. Vervolgens kun je je profielfoto en je omslagfoto aanpassen. Daarna kun je linksboven in je profiel nog een Intro invullen, over dingen die je blij maken, dingen die je graag eet enzovoort, en kun je aangeven waar je op school hebt gezeten, wat je werk is enzovoort. Dit soort items zijn natuurlijk niet verplicht, en misschien wil je juist niet aangeven waar je werkt, maar het is wel leuk om eens te kijken wat er allemaal aan nieuwe profielmogelijkheden zijn bijgekomen sinds je Facebook voor het laatst hebt bijgewerkt.

Tip 10 Facebook opgeschoond? Tijd om je profiel bij te werken met recente informatie.

0 Reactie(s) op: Zo kun je Facebook opschonen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.