Zo kun je je printwachtrij resetten

Door: Martin Gijzemijter | 18 oktober 2019 10:51

Afbeelding van een printer
How To

Zul je net zien: je moet dringend iets printen en juist op dat moment besluiten de printer en Windows niet goed meer met elkaar te communiceren. Wanneer je de printwachtrij opent, zie je je document daar keurig staan, maar printen ho maar. Gelukkig kun je de printwachtrij resetten.

Herstarten

De eenvoudigste manier om de meest uiteenlopende problemen met uw printer op te lossen, is door de printer even uit en aan te zetten en Windows te herstarten. Want of het probleem nu bij Windows lag of bij de printer, door ze beiden te herstarten, help je de meeste problemen de wereld uit.

Even herstarten doet vaak wonderen.

Via de Opdrachtprompt

Herstarten is een prima manier, maar soms niet ideaal, bijvoorbeeld omdat je allemaal tabbladen en documenten open hebt staan om af te drukken. In dat geval is het goed om te weten dat je printwachtrij ook via de Opdrachtprompt kunt wissen. Om dit te doen, klik je op Start en typ je cmd. Klik nu met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt en vervolgens op Als Administrator uitvoeren. In het venster met een zwarte achtergrond dat nu opent, typ je net stop spooler en druk je op Enter. Typ vervolgens del %systemroot%\System32\spool\printers\* /Q en druk wederom op Enter; hiermee wis je de wachtrij. Typ tot slot net start spooler en druk wederom op Enter. Je zult zien dat de pintwachtrij nu helemaal leeg is. Dat is natuurlijk geen garantie dat het printen nu wel zal werken, maar mocht er een document moeilijk hebben gedaan, dan is dat verholpen.

Via de Opdrachtprompt kun je de wachtrij eenvoudig legen.

Via de Windows-interface

Mocht je het niet prettig vinden om de Opdrachtprompt te gebruiken, dan kan het ook gewoon via de Windows-interface. Hiervoor druk je de Windows-toets in, gecombineerd met de letter R. In het venster(tje) dat verschijnt, typ je services.msc en dan druk je op Enter. In de lijst die verschijnt zoek je naar Print Spooler; eenmaal gevonden rechtsklik je daarop en vervolgens op Stop. Laat dit venster nog even open, druk op Windows-toets+R en typ %systemroot%\System32\spool\printers\ gevolgd door Enter. Selecteer alle bestanden en verwijder deze. Ga nu weer terug naar het venster dat we hebben opengelaten, rechtsklik op Print Spooler en vervolgens op Start.

Je kunt de wachtrij ook leeggooien via de Windows-interface.

0 Reactie(s) op: Zo kun je je printwachtrij resetten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.