Zo kun je je wifi-wachtwoord veranderen

Door: Wesley Akkerman | 27 december 2021 15:13

Productfoto van Netgears nieuwe Nighthawk RAXE500-gamingrouter, welke beschikt over Wi-Fi 6E-ondersteuning.
How To

Een sterk wifi-wachtwoord is erg belangrijk. Je wilt uiteraard niet dat je buren meeprofiteren van jouw verbinding. Het is net zo belangrijk om regelmatig het wachtwoord te veranderen, maar hoe doe je dat ook alweer? Wij leggen het voor je uit.

Je past het wifi-wachtwoord van je router aan via een browser op je Windows-computer of Mac(Book). Je hebt hiervoor de configuratiepagina nodig van je router. Je gaat daarvoor naar het standaard IP-adres van je router. Normaliter vind je die door 192.168.1.1 of 192.168.0.1 in de adresbalk te typen, maar het kan zijn dat jouw router een ander adres heeft.

Routeradres opzoeken

In veel gevallen staat het adres van de router op een sticker op de onderkant van het apparaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je dat adres op een andere manier achterhalen. Open op Windows het startmenu en typ de letters cmd in. Open nu het programma Opdrachtprompt en typ vervolgens ipconfig in. De getallen naast Default Gateway is het adres dat je moet hebben.

Een tweede manier om een wachtwoord te achterhalen in Windows 10 is door in het startmenu het woord Netwerkstatus in te typen. In de app die verschijnt klik je op Netwerkinstellingen wijzigen en vervolgens Adapteropties wijzigen. Druk nu met de rechtermuisknop op je wifi-netwerk en kies voor Status. In het nieuwe venster staat een knop in beeld genaamd Eigenschappen van draadloos netwerk. Bovenin dit nieuwe scherm staan twee tabs. De rechtertab heet Beveiliging. Als je daarop klikt, dan zie je een veld waarin de Netwerkbeveiligingssleutel staat (oftewel: het wachtwoord). Als het goed is, is die nog verborgen. Vind daarom Tekens weergeven aan om het wachtwoord te kunnen zien. Deze tweede manier is vooral handig als je bij een vriend of vriendin op bezoek bent om snel het wifi-wachtwoord te verkrijgen. Overigens moet je voor deze optie wel al verbinding gemaakt hebben met het netwerk. 

Heb je een Mac? Ga dan naar je netwerkinstellingen. Klik op het netwerk waarmee je verbonden bent en druk op de knop voor geavanceerde instellingen. Klik op de tab met de naam TCP/IP. De getallen naast het onderdeel Router is het adres waar je naar op zoek bent.

Inloggen bij je router

Nu we het adres hebben ingevuld in de adresbalk van je browser, welke browser het is maakt niet uit, kunnen we inloggen bij de router. Als je op de pagina terecht komt, zie je een inlogscherm. Je moet hier een gebruikersnaam en wachtwoord invullen.

In veel gevallen vul je beide admin of useradmin in, terwijl je in andere gevallen alleen admin bij gebruikersnaam invult. Binnen de handleiding van de router staat de inloggegevens veelal vermeld. En anders kun je die informatie waarschijnlijk opvragen bij de internetserviceprovider; soms staan die gegevens ook onderop de router.

Eenmaal ingelogd, moet je op zoek gaan naar een kopje in het menu die refereert naar draadloze beveiligingsinstellingen. Dat zijn vaak woorden en termen als Draadloos netwerk, Draadloos, Wireless, Wireless security of Beveiliging. De termen en woorden zijn afhankelijk van de ingestelde taal, evenals de fabrikant van de router in kwestie.

Wifi-wachtwoord aanpassen

Heb je de juiste instellingen gevonden, dan kunnen we het wifi-wachtwoord aanpassen. Op de pagina voor het beveiligingen van je draadloze netwerk, ga je op zoek naar wifi-wachtwoord, WiFi password, beveiligingssleutel of security key. Naast die optie staat een (soms leeg) invulveld met daarin ruimte voor je wachtwoord. Controleer ook of je netwerkbeveiliging op orde is. Zijn de opties WPA2, WPA3 of AES beschikbaar? Kies daar dan één van uit. WPA2 is nu de meest gangbare.

Mocht je overigens de naam van je netwerk willen aanpassen, dan is dit tevens de plek waar je dat kunt doen. Doe dit alleen wanneer je nog geen enkel apparaat met je netwerk verbonden hebt (behalve je computer dan), want na het aanpassen moet je al je apparaten opnieuw verbinding laten maken die draadloos met dat netwerk verbonden zijn.

Natuurlijk is het belangrijk dat je wachtwoorden gebruikt die niet gemakkelijk te kraken zijn.  Voor het uitkiezen van je wachtwoord, bestaan er een aantal tips. Je kunt heel moeilijk doen met allerlei leestekens en cijfers, maar zulke wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden. Je kunt ook een soort wachtzin bedenken, die voor jou heel logisch klinkt. Een zin onthouden is gemakkelijker dan een willekeurige reeks aan (lees)tekens. Maak hem niet té persoonlijk, want anders kan iemand hem misschien nog raden en zo alsnog je netwerk binnenkomen. In deze cursus van Tech Academy gaan we bovendien uitgebreid in op hoe je veilig om kunt te gaan met je wachtwoorden. 

Na het aanpassen van de gegevens, druk je op de knop voor het opslaan. Daarna heeft je wifi-netwerk dus een nieuw wachtwoord (en eventueel ook een nieuwe naam). 

1 Reactie(s) op: Zo kun je je wifi-wachtwoord veranderen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 april 2021 14:44 rveijkwwnl
  Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar dit hier is wel de meest knulligste voorstelling van zaken.

  heb je totaal niets van dit alles zie dan deze link, tenminste ALS je totaal niets veranderd hebt aan de basis instellingen binnen Windows zelf, alleen dan gaat dit balletje op namelijk. >>
  https://nl.wikihow.com/Je-wifi-wachtwoord-achterhalen-als-je-dat-bent-vergeten

  Aangezien C!T toch totaal hopeloos achterloopt, zie het volgende artikel door Martin Gol van 13 februari 2019 >>
  https://www.lagarde.nl/blog/de-eindeloze-mogelijkheden-van-het-nieuwe-wifi

  Kijk dan ook gelijk even naar wat Wifi 6 is, 802.11ax per 2021, zie link >>
  https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11ax-2021

  Maar dan de hamvraag die ik bij velen al voorzie, wat is nu HET VERSCHIL tussen Wifi 4, 5 & 6, zie >>
  https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/wat-is-het-verschil-tussen-wi-fi-4-5-en-6/

  succes er mee

  PS

  HOE gevaarlijk is HF straling werkelijk, dit zijn mijn praktijkervaringen als Zendamateur >>
  https://www.orgonisenederland.nl/de-gevaren-van-straling.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.