Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Zo maak je een anoniem e-mailaccount aan

Door: | 06 augustus 2014 12:00

How To

Het zijn niet alleen dissidenten die op zoek zijn naar anonieme e-mail, maar ook gewone mensen die hun ware identiteit niet willen onthullen. Een lezer vroeg onlangs hoe je aliassen in Outlook.com kunt gebruiken om een anonieme e-mailaccount aan te maken. Mijn antwoord was simpel: Het is onmogelijk.

Microsoft's implementatie van aliassen is niet ontworpen om je identiteit te verhullen. Outlook.com aliassen zijn bedoeld om wegwerpadressen aan te maken die je aan marketers et cetera kunt geven om ervoor te zorgen dat je Postvak IN niet vol met rommel komt te staan.

Maar de vraag blijft, hoe maak je dan een anoniem e-mailaccount aan? Laten we eens kijken.

Opmerking: Deze handleiding is niet bedoeld voor iemand in een onderdrukt land die op zoek is naar manieren om zichzelf te verbergen voor spionnen van de overheid. Dit is bedoeld voor mensen die anonimiteit willen, maar niet het risico op de doodstraf of gevangenisstraf lopen als ze ontdekt worden. Vergeet ook niet dat geen enkel systeem foutloos is. Maar voor de meeste mensen zouden de instructies hieronder voldoende moeten zijn.

Het begint allemaal met Tor

Voordat we een anonieme e-mailaccount aan gaan maken, moeten we ervoor zorgen dat onze locatie en ons Internet Protocol adres (IP) ook anoniem zijn. Niet iedereen zal deze stap willen uitvoeren. Stel je voor dat je alleen maar een valse naam wilt gebruiken om brieven te sturen aan de redacteur van een nationale krant. Afhankelijk van je situatie maakt het misschien niet uit of je je locatie vrijgeeft of niet. Als je je locatie niet verbergt betekent dit dat een gemotiveerde persoon je waarschijnlijk zal kunnen vinden.

De eenvoudigste manier om je locatie te verbergen is door de Tor (The Onion Router) Browser te downloaden, die gebaseerd is op Firefox. Tor stuurt je signaal door een serie servers, nodes genaamd, die door vrijwilligers beschikbaar worden gesteld. Tegen de tijd dat je het servernetwerk verlaat om het open internet op te gaan is het erg lastig om erachter te komen waar je vandaan kwam.

De Tor Browser werkt net als iedere andere browser. Het enige verschil is dat het een paar seconden langer duurt om het programma te starten omdat het verbinding maakt met het Tor-netwerk.

Je kunt de Tor Browser direct downloaden via de website van het Tor project en vervolgens installeren. Wanneer je de browser installeert krijg je een map die het programma bevat, die gewoonlijk op je bureaublad komt te staan.

De Tor Browser is niet geïntegreerd in je systeem zoals andere apps. Als je echt anoniem wilt zijn, raad ik aan dat je de map naar een USB-drive verplaatst en vanaf deze drive draait.

Geheime e-mail

Nu is het tijd om anoniem te gaan communiceren. Wat je niet wilt doen is een mainstream dienst gebruiken zoals Gmail, Outlook.com, of Yahoo. Deze diensten vereisen bij de registratie een mobiel telefoonnummer en andere informatie waarmee je geïdentificeerd kunt worden, waardoor een anonieme e-mailaccount meteen helemaal geen nut meer heeft.

Twee goede opties zijn Hushmail en de Disposable Inbox van VPN provider Hide My Ass. Hushmail heeft een aantal privacyproblemen gehad. Desondanks raden bekende, op hun privacy gestelde mensen en bedrijven zoals de Electronic Frontier Foundation en Phil Zimmermann, de dienst aan.

De oplossing van Hide My Ass is ook niet perfect. Bij de registratie bijvoorbeeld, vraagt het bedrijf om je echte e-mailadres zodat ze je op de hoogte kunnen brengen wanneer je nieuwe berichten hebt. Dit is geen goed idee aangezien het verbinden van je officiële e-mailaccount aan je anonieme account het hele gedoe nutteloos maakt. Het is echter niet nodig om je echte e-mailadres in te voeren, dus sla die stap gewoon over.

Een leuke functie van de wegwerpinbox van Hide My Ass is dat je het e-mailadres na 24 uur of maximaal een jaar kunt laten verdwijnen.

Als je eenmaal je e-mailprovider gekozen hebt, moet je echt telkens wanneer je met de dienst verbinding maakt de Tor Browser gebruiken. Als je ook maar één fout maakt, wordt je echte locatie onthuld - of het nu je huis is of een café in de buurt.

Je moet er ook voor zorgen dat je altijd via HTTPS verbinding maakt met je anonieme e-mailaccount. Dit zou standaard moeten gebeuren met de twee bovengenoemde providers, maar controleer het toch even.

Het aanmaken van een anonieme e-mailaccount neemt wat tijd in beslag, maar de Tor Browser en deze twee anonieme e-mailproviders maken het een stuk gemakkelijker.

2 Reacties op: Zo maak je een anoniem e-mailaccount aan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren geleden
  Voor een telefoonnummer kun je een prepaid kaartje gebruiken, die koop je overal, doe hem in een oude telefoon en je probleem is opgelost.
  Dan nog kunnen ze jouw ip adres nog wel opsporen, niets is belofte, gebruiken de gewone brief dan heb je een redelijke veiligheid.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren geleden
  Langdradig weinig zeggend verhaal !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.