Zo maak je een dashboard voor Home Assistant

Door: Gertjan Groen | 17 januari 2021 09:36

How To

Heb je Home Assistant geïnstalleerd, de nodige apparaten toegevoegd en misschien zelfs enkele automatiseringen, dan wil je natuurlijk dat iedereen er gebruik van gaat maken. Die kans wordt een stuk groter met een praktisch dashboard op een tablet, die je ophangt op een centrale plek in huis. In dit artikel laten we zien hoe je dat voor elkaar krijgt en hoe je er optimaal gebruik van maakt!

Home Assistant is een mooi en veelzijdig pakket voor het automatiseren van je huis, met enorm veel integraties met apparaten en diensten. En het draait uitstekend op een Raspberry Pi. In dit artikel, lees je hoe je het op de singleboardcomputer installeert en hoe je er mee begint. Nadat je het hebt opgezet, wil je natuurlijk ook dat iedereen gebruik maakt van al die handige features die je hebt toegevoegd. Een van de mooiste manieren is een dashboard, weergegeven op een tablet die je op een handige plek in huis ophangt. Dankzij Lovelace biedt Home Assistant alle mogelijkheden voor zo’n eigen dashboard, waarbij je in de vorm van kaarten heel veel details kunt toevoegen. Ook kun je kaarten of thema’s van de online community gebruiken zodat het er precies uit ziet zoals je wenst! In deze masterclass helpen we je op weg.

01 De Lovelace UI

Via het menu in de zijbalk van Home Assistant blader je naar de verschillende onderdelen van de software, met Overzicht als eerste onderdeel. In de vorm van een dashboard zie je hier alle toegevoegde en nieuw ontdekte apparaten en diensten, zoals sensoren, lampen en schakelaars. Daar hoef je niets voor te doen, het wordt automatisch gegenereerd. Het dashboard heeft zelfs een naam: Lovelace (UI). Dit vormt het startpunt voor ons eigen dashboard. Als je net begint is het erg kaal met alleen een weerbericht, terwijl het juist weer erg vol en druk wordt wanneer je veel toegevoegt. Gelukkig kun je het dashboard opdelen in aparte pagina’s met tabbladen, ook wel weergaven of views genoemd. En je kunt sinds kort ook meerdere dashboards maken. Bovendien kun je een dashboard handmatig beheren zodat je precies bepaalt wat er op staat en hoe het er uitziet. Ga je met Lovelace aan de slag, dan zul je snel de kracht inzien van de gebruikersinterface. En als je nog wat verder bent, zul je ook de bijdragen uit de community waarderen, zoals alternatieve kaarten en thema’s.

01 Lovelace UI is de naam voor het flexibel in te richten dashboard van Home Assistant.

Apparaten toevoegen aan Home Assistant

Voordat je een zinvol dashboard kunt maken, moet je natuurlijk het nodige toevoegen aan Home Assistant. Het is slim om dat meteen goed aan te pakken. Zorg dat je onder Instellingen / Gebieden de ruimtes in huis hebt gedefinieerd, naast de standaard ruimtes keuken, slaapkamer en woonkamer. Je kunt voor elk apparaat dat je toevoegt dan meteen de juiste ruimte opgeven. Het toevoegen van apparaten en diensten lukt voor een groot deel via de gebruikersinterface onder Instellingen / Integraties. Enkele zijn automatisch gevonden en staan al in het overzicht en anders kun je ze handmatig toevoegen door op het plusteken te klikken. Het is vaak in een paar klikken geregeld. Om opties achteraf te wijzigen kun je op hetzelfde scherm terecht. Sommige integraties lukken nog niet via deze grafische interface en vereisen aanpassingen in het configuratiebestand (configuration.yaml). Voor tips voor bijvoorbeeld Philips Hue en Yeelight en een Rfxcom-transceiver met enkele temperatuursensoren kun je het eerder genoemde online artikel er bij pakken. Voor het verrijken van het dashboard gaan we nog extra apparaten toevoegen, lees hieronder verder hoe.

Apparaten worden automatisch gevonden of voeg je handmatig toe.

02 Dashboard toevoegen

Home Assistant onderhoudt bij de standaard instellingen zelf de indeling van je dashboard en zet nieuw toevoegde apparaten of diensten er direct op. Je kunt het ook zelf beheren zodat je zelf verantwoordelijk bent voor het toevoegen van apparaten. Je kunt dat dan wel precies doen zoals je dat mooi vindt. Gelukkig hoef je niet te kiezen. Je kunt onbeperkt extra dashboards aanmaken die al dan niet automatisch worden gegenereerd. Onder Instellingen / Lovelace-dashboards zie je je dashboards, waar in eerste instantie alleen het standaard dashboard Overzicht staat. Klik op het plusteken om een dashboard te maken. Als voorbeeld maken we een dashboard genaamd Alles. Als je het vinkje bij Toon in de zijbalk hebt laten staan, is het bereikbaar via de zijbalk onder de gekozen naam. Hierop zullen automatisch alle nieuw toegevoegde apparaten verschijnen. Het standaarddashboard Overzicht gaan we in het vervolg van de masterclass handmatig beheren.

02 Het overzichtsscherm wordt erg vol na het toevoegen van enkele apparaten.

03 Beheer overnemen

We gaan naar het standaarddashboard Overzicht. Om het beheer over te nemen klikken we in het menu rechtsboven (de drie puntjes) op Configureer UI. Je ziet een waarschuwingsvenster dat het dashboard daarmee niet meer automatisch wordt bijgewerkt. Je kunt er eventueel voor kiezen om met een lege pagina te beginnen, door een vinkje bij deze optie te zetten. Klik daarna op Neem over. Tenzij je het vinkje hebt gezet, worden de bestaande onderdelen overgenomen in het dashboard waar je nu handmatig het beheer over hebt. Er is een eerste tabblad gemaakt met de naam Home. Via het penceeltje veranderen we de naam naar Thuis. We willen een extra tabblad maken, wat binnen Home Assistant een weergave of view wordt genoemd, voor kantoor. Hiervoor klikken we op het plusteken, voeren de titel Kantoor in en eventueel een pictogram, bijvoorbeeld mdi:briefcase, één van de Material Design-iconen. Deze iconen kun je op veel plaatsen in Home Assistant gebruiken. Hier kun je zien welke iconen er zoal zijn. De overige opties laten we ongemoeid en we kiezen Opslaan.

03 We voegen een extra tabblad aan het door ons beheerde dashboard toe.

04 Rij met lampen of schakelaars

We willen wat knoppen voor lampen naast elkaar: in dit voorbeeld een Hue Go-lamp voor achtergrondverlichting, een Yeelight-lamp boven het bureau en bij de leeshoek en een KlikAanKlikUit-schakelaar voor de bergruimteverlichting. Ze zijn allemaal aan Home Assistant toegevoegd. Eerst klikken we op het plusteken rechts om een kaart toe te voegen en kiezen voor Horizontale stapel. Op zo’n kaart kun je andere kaarten stapelen (zie kader ‘Horizontale of verticale stapel’) wat ideaal is om de lampen naast elkaar weer te geven. Als eerste voegen we een kaart genaamd Lamp toe waarbij we onder het kopje Entiteit de gewenste lamp kiezen. Stel eventueel een vervangende naam in, als de naam onduidelijk of te lang is. De twee andere lampen voegen we op vergelijkbare wijze toe via het plusteken. Voor de schakelaar voor de bergruimteverlichting kiezen we de kaart Knop en vullen een passend icoontje in. Je kunt eventueel Material Design-icoontjes kiezen zoals uitgelegd in de vorige stap. Bijvoorbeeld mdi:flashlight voor een zaklampicoontje. Kies Opslaan als je klaar bent. We gebruiken hier steeds de visuele editor, maar je kunt ook code invoeren. Klik daarvoor op Code-editor weergeven. Je kunt daarna ook weer wisselen naar de visuele editor.

04 Lampen kun je horizontaal stapelen zodat ze één kaart op je dashboard vormen.

Horizontale of verticale stapel

Wil je dat kaarten altijd naast elkaar in één kolom staan, dan kun je een zogenoemde Horizontale stapel toevoegen. Voor kaarten die onder elkaar – dus in dezelfde kolom – moeten worden gegroepeerd kies je Verticale stapel. Het zijn speciale kaarten waar je vervolgens weer andere kaarten aan toe kunt voegen. Nadat je een eerste kaart hebt toegevoegd, kun je een tweede via het plusteken toevoegen. Via een genummerd tabblad kun je door alle toegevoegde kaarten bladeren. Om de details voor een kaart te bewerken klik je op het bewuste tabblad. De onderlinge positie kun je veranderen met de pijltjes. Om een kaart te verwijderen klik je op het prullenbakicoontje.

05 Kaart met internetsnelheid

Om in het dashboard de snelheid van je internetverbinding te zien, kun je eenvoudig via Instellingen / Integraties de component Speedtest.net toevoegen. Daarmee wordt elk uur de download- en uploadsnelheid van de internetverbinding getest op de gekozen testserver. Via de sensor kun je de waarde uitlezen. Om de laatste meting weer te geven kun je bijvoorbeeld een Horizontale stapel toevoegen en daarin twee kaarten van het type Meter met als entiteit de sensor voor de download- en uploadsnelheid. Nog mooier is een grafiek met de geschiedenis van je metingen. Standaard houdt Home Assistant gegevens van onder meer sensoren bij in een lokale database, dus je hoeft daar niets voor te doen. Voeg hiervoor een kaart van het type Geschiedenis grafiek toe. Hierin kun je één of meerdere entiteiten opnemen. Wij kiezen weer de twee entiteiten en geven aan dat we de metingen van de laatste 24 uur willen zien, waarna de grafiek automatisch wordt getoond.

05 Via een grafiek kun je de gemeten download- en uploadsnelheid weergeven.

06 Kaarten voor een nas

Om gegevens van een Synology-nas op te nemen in je dashboard kun je onder Instellingen / Integraties bij Synology DSM op Configureer klikken. Hierna volstaat het om je gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Handig aan de integratie is dat je bijvoorbeeld zicht kunt houden op de gebruikte opslagruimte en de status van de harde schijven. We voegen daarvoor om te beginnen een kaart Meter toe en selecteren de sensor met het percentage gebruikte opslagruimte. Het is handig enkele drempelwaardes op te geven, door een vinkje bij Ernst definiëren te zetten. Je kunt dan kiezen bij welke waarde de grafiek groen, geel of rood wordt, zodat je het direct ziet als de opslagruimte kritiek wordt. Om de temperatuur of status van de vier harde schijven te monitoren kun je een kaart Oogopslag of Entiteiten toevoegen. Bij deze kaarten kun je meerdere entiteiten toevoegen zoals sensors maar bijvoorbeeld ook lampen en schakelaars. Bij Oogopslag staan ze naast elkaar, Entiteit maakt een verticaal lijstje met de gekozen entiteiten. Beide kaarten zijn geschikt om de temperaturen of de status van de vier harde schijven te laten zien. Hierna zou je bijvoorbeeld ook een kaart van het type Geschiedenis grafiek toe kunnen voegen met de gemeten belasting van de nas.

06 Via drempelwaardes kun je de grafiek een waarschuwende kleur geven.

07 Thermostaat toevoegen

Het toevoegen van een airconditioning van Daikin is eenvoudig als je een model met wifi hebt. In het integratiescherm vind je hem dan meteen terug. Qua gebruik in Home Assistant is er weinig verschil met een slimme thermostaat: ze worden als klimaatregeling gezien. De standaard kaart heet Thermostaat. Het volstaat om hierin de bewuste airconditioning te kiezen en een naam in te voeren. En je hoeft je niet tot standaard kaarten te beperken. In de community zijn veel zogenoemde custom kaarten te vinden. Bijvoorbeeld simple-thermostat met een naar ons idee fijnere temperatuurregeling. Om deze te kunnen gebruiken voegen we een bron toe voor Lovelace (zie kader ‘Bronnen toevoegen voor Lovelace’): het bestand simple-thermostat.js uit de laatste release. Daarna ga je naar je dashboard, klik je op het plusteken en kies je Handmatig. Voor deze kaart is geen visuele editor beschikbaar, maar je hoeft in de code-editor maar een paar regels in te voeren:

type: 'custom:simple-thermostat'
entity: climate.zolder

Heb je de correcte entiteit ingevuld dan zie je rechts een werkend voorbeeld voor de kaart. Klik op Opslaan om deze definitief toe te voegen. Je kunt ook nog wat opties instellen om de weergave te verfijnen, zoals uitgelegd op de bewuste GitHub-pagina.

07 Deze custom kaart biedt een fijne temperatuurregeling voor een thermostaat.

Bronnen toevoegen voor Lovelace

Om kaarten van de community te gebruiken voeg je extra bronnen toe voor Lovelace. Om dat te kunnen doen, gebruik je Home Assistant in de zogeheten Geavanceerde modus. Dit is een instelling per gebruiker. Om het aan te zetten klik je in de zijbalk op je naam zodat je profiel wordt geopend. Met een vinkje zet je de modus aan. Als eerste gaan we nu zorgen dat de bron, in ons voorbeeld is dat het javascript-bestand simple-thermostat.js, benaderbaar is voor Home Assistant. Daarvoor gaan we het uploaden. We openen File editor. Je komt standaard in de map config. Via het icoontje New Folder maken we daarin een nieuwe map genaamd www. Blader naar deze map door er op te klikken, kies het icoontje Upload File, wijs het bestand (simple-thermostat.js) aan en upload het. Om het als bron toe te voegen ga je vervolgens naar Instellingen / Lovelace-dashboards. Dankzij de geavanceerde modus zie je hier het extra tabblad Bronnen. Hier kun je een nieuwe bron toevoegen. Achter Url voeren we /local/simple-thermostat.js?v=1 in. Dit verwijst naar het zojuist geüploade bestand. Bij Type bron kiezen we JavaScript-module. Klik dan op Aanmaken.

Bron toevoegen aan Home Assistant.

08 Thema’s gebruiken

Wil je het dashboard een hele andere uitstraling geven? Het standaardthema kent een lichte en donkere modus én je kunt de primaire kleur en accentkleur wijzigen. De opties vind je in je profiel, door linksonder op je naam te klikken. Voor een complete metamorfose kun je ook een thema maken of ophalen in de community. Als voorbeeld nemen we Clear Theme Dark. Ga eerst naar File editor en open configuration.yaml, voeg onderstaande regels toe en bewaar de aanpassingen.

frontend:
themes: !include themes.yaml

Hiermee hebben we een verwijzing naar themes.yaml gemaakt waarin we de opmaakcode van het toe te voegen thema gaan zetten. Maak dit bestand eerst aan in de editor en klik het aan om het te bewerken. Kopieer dan de code die je op de genoemde link vindt. Plak het in je editor en bewaar het bestand. Je kunt nu voor elke kaart die je maakt dit thema kiezen, maar ook in één handeling het thema toepassen via je profiel, door daar het thema (in dit geval dark) te selecteren. Op de bewuste link vind je trouwens ook een achtergrondafbeelding (night.jpg) waar het thema naar verwijst. Die kun je (via de editor) uploaden in de www-map.

08 Via thema’s kun je de uitstraling van je dashboard veranderen.

Dashboard vast zetten op tablet

Wil je je dashboard op je tablet weergeven? Dat kan met de Android-app Fully Kiosk Browser & App Lockdown. Wil je dat het dashboard het volledige scherm inneemt en geen zijbalk laat zien, dan kun je in het profiel een vinkje bij Zijbalk altijd verbergen zetten. Het menu wordt dan verborgen maar blijft bereikbaar via de drie streepjes linksboven, net zoals op mobiele apparaten.

1 Reactie(s) op: Zo maak je een dashboard voor Home Assistant

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 september 2022 16:08 LambertvG
  Hallo,
  Ik ben wel heel benieuwd hoe jullie de klikaaklikuit schakelaar hebben toegevoegd! Mij lukt dit niet namelijk.
  Groeten,
  Lambert
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.