Zo maak je een wachtwoordkaart

Door: dirk-schoofs | 02 september 2019 06:39

Password
How To

In onze portefeuille zitten allerlei kaarten: id-kaart, creditcards, klantenkaarten, visitekaartjes en vast nog veel meer… Misschien kun je hier ook een wachtwoordkaart aan toevoegen? Een kaart waarmee alleen jij ijzersterke wachtwoordcombinaties kunt onthouden en reproduceren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een stukje papier en een schaar.

Stap 1: Op papier

Een persoonlijke wachtwoordkaart genereer je op Passwordcard.org. Iedere rij is genummerd van 1 tot 8. Bovendien heeft iedere rij een verschillende kleur. De nummers en kleuren maken het gemakkelijk om complexe wachtwoorden te onthouden, want je hoeft alleen maar een eenvoudige combinatie te onthouden. Zo kun je bijvoorbeeld de combinatie 8aJ2MRHmp onthouden door het derde, vierde en vijfde teken te nemen van rood, groen en geel. Dat zijn drie kleuren die onder elkaar staan. Je kunt de wachtwoorden ook verticaal of diagonaal lezen. De speciale symbolen bovenaan helpen om de kolommen te onthouden. Zo onthoud je het wachtwoord yj4E7jSX door simpelweg aan het parapluutje te denken. Hoe creatiever je bent, hoe sterker en veiliger het wachtwoord wordt. Maak het echter niet al te ingewikkeld, je moet het je tenslotte nog wel kunnen herinneren.

De kaart bevat een combinatie van cijfers en letters.

Stap 2: Identificatiecode

Zo’n kaart is anders voor iedere persoon die de website bezoekt. Zelf kun je ook verschillende kaarten genereren. Daarvoor klik je op de knop Opnieuw instellen. Persoonlijk vinden we het ook veiliger om meermaals op die knop te drukken voordat je op de knop Afdrukken klikt. Mocht je de kaart een keer verliezen, dan blijven je wachtwoorden veilig, want iemand die het kaartje vindt, weet niet waarvoor het dient. Bovendien heeft de vinder geen idee welke combinaties jij uit het raster van cijfers en letters gebruikt. Gelukkig ontvang je bij iedere kaart ook een code die je kunt gebruiken om later exact dezelfde kaart te genereren, mocht je hem dus verloren zijn. Berg die code dus goed op!

Als je ooit de kaart verliest, kun je hem opnieuw genereren met deze code.

Stap 3: App

Tegenwoordig bewaren steeds meer mensen hun klantenkaarten niet meer in hun portemonnee, maar in hun smartphone. Ook deze kaartengenerator heeft inmiddels een app voor Android en iOS, PWCard. In deze app kun je het identificatienummer van jouw kaart ingeven om dezelfde cijfer- en lettercombinaties te genereren. Nog makkelijker is door de persoonlijke QR-code te scannen op de webpagina van PasswordCard.

Gebruik de QR-code op de website om je persoonlijke wachtwoordenkaart op je smartphone te kunnen bewaren.

0 Reactie(s) op: Zo maak je een wachtwoordkaart

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.