Zo stel je schermtijd in voor kinderen

Door: Robbert Brus | 02 augustus 2019 12:16

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Zet kinderen achter een beeldscherm en de uren vliegen voorbij – terwijl voor kinderen tussen 6 en 8 jaar wordt geadviseerd maximaal een uur per dag achter een televisie, computer, smartphone, tablet en spelcomputer te zitten. Het schermgebruik in de gaten houden is lastig, maar gelukkig hebben de meeste gadgets daar opties voor aan boord. We nemen je langs populaire gadgets en kijken hoe die je helpen de schermtijd te begrenzen.

Kinderen worden al op jonge leeftijd blootgesteld aan de aantrekkingskracht van beeldschermen op televisies, computers, tablets en mobieltjes. Deskundigen zijn er nog steeds niet uit wat het effect op langere termijn zal zijn bij het te veel gebruiken van apparaten met een scherm. Daarom kun je er maar beter voorzichtig mee omspringen en duidelijke afspraken met je kinderen maken over de online en offline activiteiten. Daarbij is het toch ook veel leuker om op eigen avontuur te gaan dan urenlang afgezonderd vlogs te kijken?

Hoeveel schermtijd voor mijn kind?

Volgens het Nederlands Jeugdinstituut zitten kinderen tot 6 jaar dagelijks gemiddeld 106 minuten achter een smartphone of tablet. Het is moeilijk een juist advies over de schermtijd te geven. De tijd die geadviseerd wordt hangt sterk af van de leeftijd van het kind. Het gebruik heeft zowel voordelen als nadelen en ieder kind is anders. Veel opvoeders beginnen al vroeg, want zelfs de allerkleinsten kunnen al met gemak een touchscreen bedienen en ze worden er lekker rustig van. Op peuterspeelzalen en scholen is de iPad een alledaags gebruiksvoorwerp. De mediaopvoeding begint dus al op zeer vroege leeftijd. Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staat een uitgebreide toolbox met checklists en tips per leeftijd. Daarmee is het opleggen van beperkingen zoals in deze cursus worden beschreven, misschien 5niet eens nodig.

De website van het NJI biedt uitgebreide informatie over mediaopvoeding.

01 Windows 10 en Xbox

Microsoft is al lang bezig met het faciliteren van beperking van pc-gebruik door kinderen. Dat begon met hun ‘Family Safety’-dienst en is voor Windows 10 verder uitgebouwd. Inmiddels is de dienst aardig volwassen en worden gegevens niet alleen per computer, maar ook online vastgelegd tussen Windows 10-systemen en Xbox-systemen. Zo kun je vanaf een website zowel de Xbox als de Windows 10-systemen in de gaten houden. Om een account voor je kind te registreren ga je hiernaartoe. Na het invullen van de geboortedatum is bevestiging nodig van een van de ouders. Klik op Mijn ouder kan zich nu aanmelden om het account te bevestigen met je eigen e-mailadres. Na het bevestigen wordt het kinderaccount automatisch toegevoegd aan een gezinsgroep.

01 Het nieuwe kinderaccount moet bevestigd worden door een volwassene.

02 Aanmelden Xbox en pc

Nu kan het account gebruikt worden voor aanmelding op de computer. Op een Windows 10-pc log je gewoon in met je eigen account. Ga naar Instellingen (Windows-toets+I) en klik op Accounts. Open Gezin en andere gebruikers. Selecteer onder Uw familie het account van het kind en klik op de knop Toestaan. Het kind kan zich nu aanmelden via het vergrendelscherm. Om het account op een Xbox One aan te melden druk je op de Xbox-knop en selecteer je de gamerafbeelding (linksboven in de hoek). Kies vervolgens Nieuwe toevoegen en vul de gegevens van het kinderaccount in om het aan te melden bij de Xbox One.

02 Het Microsoft kinderaccount werkt ook op de Xbox One.

03 Schermtijd Xbox en pc

Nu de accounts zijn ingesteld op de pc en de Xbox, kunnen de schermtijden worden geconfigureerd. Ga hiernaartoe en log in met het ouderaccount. Op deze pagina staat een overzicht van alle gezinsleden. Klik boven een van de kinderaccounts op Schermtijd. Voor zowel de Xbox One als Windows 10 kun je een schema gebruiken. Zet de knop onder Een schema gebruiken voor alle apparaten op Aan. In het overzicht kun je de dagen en tijden toevoegen wanneer het kind gebruik mag maken van de apparaten. Ook kan een Tijdslimiet worden ingesteld. Zo kan het kind zelf bepalen wanneer de uren besteed worden. Om de limieten voor Windows 10 en de Xbox One afzonderlijk in te stellen, zet je de knoppen achter Xbox One en Windows 10 naar rechts.

03 Je kunt limieten per apparaat of gecombineerd instellen.

04 Android met Family Link

Met Family Link hou je niet alleen een oogje in het zeil, je kunt ook daglimieten instellen en op gezette tijden de smartphone van het kind automatisch vergrendelen. Googles Family Link vereist wel een smartphone met Android 7.0 of hoger. Ook heb je een creditcard nodig om aan te tonen dat je inderdaad een ouder bent. Instaleer de Family Link-app op het toestel. De app voor de ouder vind je hier en als het kind al over een Android-toestel met account beschikt, kun je Family Link voor kinderen en tieners ook installeren op zijn of haar toestel.

Microsoft Launcher op Android

Hoewel Microsoft Launcher geen echte vervanger is voor Googles Family Link, kun je er wel mee registreren welke apps je kind gebruikt en hoeveel tijd je kind aan het apparaat spendeert. Microsoft Launcher is een goed alternatief voor oudere smartphones: Androidversie 5.0 is voldoende voor wie de functie Schermtijd wil gebruiken. De app vind je in de Play Store. Om gebruik te maken van schermtijd dient je kind, net als bij Windows 10 en de Xbox One, te beschikken over een eigen account dat is aangemeld bij het gezin. Vervolgens kun je dat account gebruiken om het kind bij Microsoft Launcher aan te melden. Geef de benodigde permissies en installeer Microsoft Edge om ook de browser af te kunnen schermen. Microsoft Launcher geeft helaas niet de mogelijkheid restricties op te leggen.

Microsoft Launcher geeft inzicht in app-gebruik en surfgedrag van je kind.

05 Family Link instellen

Start eerst de app voor de ouder en doorloop de gevraagde stappen. Uiteindelijk zal er gevraagd worden of het kind al een account heeft of dat er een account aangemaakt moet worden. In het eerste geval kun je door middel van een code de toestellen en accounts aan elkaar koppelen. Open vervolgens Family Link voor kinderen en tieners op het toestel van het kind. Doorloop de gevraagde stappen en vul de instelcode uit de Family Link-app voor ouders in. Doorloop de stappen om het account toe te voegen aan de gezinsbibliotheek en ga akkoord met de servicevoorwaarden. Het is verstandig deze stappen samen met je kind te doorlopen, zodat je kind weet dat je mee kunt kijken en van de beperkingen op de hoogte is.

06 Family Link daglimieten

06 Bedtijd zorgt dat het toestel ‘s avonds automatisch vergrendelt.

Als de accounts correct zijn gekoppeld kun je nu op het toestel van de ouder dagelijkse limieten en bedtijden instellen. Open de Family Link-app en open het account van het kind. Zoek naar Schermtijd en tik op Instellen. Onder het tabblad Daglimiet kan de maximale tijd dat het kind het toestel kan gebruiken ingesteld worden. Tik op de knop achter Net gepland om de limieten in te schakelen. Via de tab Bedtijd kun je de tijden instellen waarop het toestel kan worden gebruikt. Zo kun je het toestel bijvoorbeeld tussen 20:00 en 8:00 uur automatisch vergrendelen. Tik op de knop achter Niet gepland om de limieten in te schakelen.

0 Reactie(s) op: Zo stel je schermtijd in voor kinderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.