Zo stop je automatisch afspelende video's in je browser

Door: Joris Peterse | 25 oktober 2016 14:44

How To

Veel nieuwssites hebben er een handje van, evenals Facebook en YouTube met z’n autoplay: video’s die automatisch afspelen, zonder dat je zelf op ‘Play’ hebt gedrukt. Met enkele extensies in Chrome of Firefox roep je dit een halt toe.

Zelf-afspelende video’s kunnen heel frustrerend zijn. Bijvoorbeeld als je geluid nog aan staat en je je wild schrikt van een video die in de hoek van een nieuwssite start, of als je je dataverbruik in toom wilt houden. Lees ook: Zo stop je autoplay van video's op Facebook, Twitter en Instagram.

Flashcontrol

De extensie Flashcontrol is een aanrader, ook als zelf afspelende video’s je niet zo dwars zitten. Veel websites maken nog gebruik van Flash, voor advertenties en video’s. Met Flashcontrol wordt deze flash-inhoud pas geladen wanneer je het blok aanklikt. Zo kunnen video’s niet afspelen, maar ook veel advertenties die door flash nogal veel data verstoken en geheugen verbruiken worden niet gestart. Handig. Bovendien wordt er niks geblokkeerd, wanneer je het flash-element weer wilt starten, klik je het gewoon aan.

De video start pas als je op het flash-blok klikt.

Disable HTML5 Autoplay

Flash heeft gelukkig geen lange toekomst meer. Veel video’s en andere webinhoud wordt nu geladen in de html-code zelf. Daarom is het handig om de extensie Disable HTML5 Autoplay erbij te installeren. Deze zorgt er niet voor dat video’s simpelweg niet automatisch starten. Bijvoorbeeld voor YouTube is het erg handig als je zelf wilt controleren wanneer een video mag starten.

Firefox

Gebruik je liever Firefox? Dan zijn deze twee extensies niet beschikbaar. In dat geval kun je terecht bij de add-ons FlashStopper en Flash Control.

0 Reactie(s) op: Zo stop je automatisch afspelende video's in je browser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.