Zo stream en download je zorgeloos mediabestanden

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 maart 2016 10:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het illegaal downloaden en streamen van mediabestanden blijft altijd bestaan, zolang het legale aanbod films en series niet verbetert. Stichting Brein sluit niet uit dat rechthebbenden binnenkort schadeclaims indienen tegen individuele gebruikers van Popcorn Time. Moet je je hier zorgen over maken?

De afgelopen maanden is er onder aanvoering van Stichting Brein een offensief gaande tegen zowel gebruikers als ontwikkelaars van Popcorn Time. Zo meldde directeur Tim Kuik afgelopen najaar op de radio dat het hem niet zou verbazen als Popcorn Time-gebruikers binnenkort boetes ontvangen. Hiermee doelde de voorman overigens niet op acties van Stichting Brein zelf, maar van rechthebbenden. Lees ook: Gratis films streamen zonder Popcorn Time.

Volgens hem stellen gebruikers van de illegale streamingdienst zich bloot aan schadeclaims van filmmaatschappijen. Niet lang daarna kwam Dutch Filmworks met het bericht op de proppen om daadwerkelijk schadeclaims te willen eisen. Logischerwijs schrikt dat gebruikers van Popcorn Time behoorlijk af. In andere Europese landen zijn er inmiddels al flinke boetes uitgedeeld, zoals in Duitsland en Denemarken. Zo ontving een Nederlandse gebruiker in Duitsland van filmmaatschappij Warner Bros. een brief met een schikkingsvoorstel van 1090 euro. De student had via Popcorn Time namelijk enkele afleveringen van een serie bekeken. Hoe reëel is het dat er binnen de Nederlandse grenzen daadwerkelijk een boetebrief op je deurmat valt als je Popcorn Time en overige illegale downloadnetwerken blijft gebruiken?

Op Popcorn Time zijn er diverse titels van Dutch Filmworks beschikbaar, zoals de Amerikaanse kaskraker The Wolf of Wall Street.

Gerechtelijk bevel

Dutch Filmworks is van plan om in samenwerking met een gespecialiseerd ICT-bedrijf IP-adressen van overtreders te verzamelen. Daarmee wil de filmmaatschappij naar internetproviders stappen om de benodigde NAW-gegevens op te vragen voor het versturen van schadeclaims. Helaas voor Dutch Filmworks werken Nederlandse internetproviders niet zomaar mee aan het verstrekken van persoonlijke informatie. De internetbedrijven raken dan namelijk vermoedelijk in één klap talloze klanten kwijt wanneer ze gehoor geven aan dergelijke verzoeken.

En dus is er een bevel van de rechter nodig om internetproviders hiertoe te dwingen. De vraag is of het belang van filmmaatschappijen zwaarwegend genoeg is om een rechter hiertoe te verleiden. Tot dusver is het in Nederland bij een auteursrechtkwestie nog niet eerder gebeurd, maar wat de toekomst ons brengt is natuurlijk koffiedik kijken. In Duitsland zijn internetproviders bijvoorbeeld al verplicht om aan dergelijke verzoeken mee te werken.

Met een catalogus van zo'n drieduizend titels heeft Dutch Filmworks er veel belang bij om individuele gebruikers Popcorn Time aan te pakken.

Aanbodzijde Popcorn Time

Stichting Brein gaat vooralsnog niet actief achter individuele gebruikers van Popcorn Time aan. De organisatie maakte meermaals bekend vooral de aanbodzijde van illegale aanbieders aan banden te willen leggen. Twee Nederlandse ontwikkelaars van de inmiddels offline gehaalde versie www.popcorntime.io maakten onlangs kennis met deze strategie. Het tweetal kreeg een schikkingsvoorstel van tweeduizend euro per dag voorgelegd wanneer ze zouden doorgaan met het ontwikkelen van Popcorn Time. De Nederlanders gingen daarmee akkoord en maken geen onderdeel meer uit van een ontwikkelteam dat plannen heeft om een herstart met de gevallen versie te maken. Verder spoort Brein ook grootschalige aanbieders van illegale torrentbestanden op. Met zo'n bestand is het mogelijk om films en series van het bittorrentnetwerk te plukken. Diverse personen hebben een schikking getroffen van zo'n tweeduizend euro. Verder moeten ze duizenden torrents van diverse websites verwijderen.

Anoniem streamen

Dutch Filmworks heeft onder meer de rechten van The Wolf of Wall Street, Mannenharten 2 en Michiel De Ruyter in handen. Een grote speler dus in de filmwereld. In dit voorbeeld kun je dus in theorie een boetebrief krijgen, wanneer je The Wolf Of Wall Street via Popcorn Time hebt bekeken. De beschikking bedraagt dan naar verluidt ongeveer 150 euro. Zoals gezegd, moet de rechter internetproviders dan wel dwingen om persoonlijke gegevens te verstrekken. Om deze theoretische pakkans volledig weg te nemen, haal je videostreams het beste anoniem binnen.

De kunst is om met je IP-adres onder de radar te blijven, zodat internetproviders de illegale streams niet naar jou kunnen herleiden. De meest voor de hand liggende oplossing is om tegen betaling een abonnement op een VPN-server te nemen. Deze VPN-server haalt de videostream voor je op en sluist alle data ontraceerbaar door naar jouw pc. Derde partijen zien dankzij een versleutelde verbinding niet om wat voor film of serie het gaat. Belangrijk is dat je een betrouwbare VPN-server kiest dat geen gebruikersgegevens bewaart en een snelle verbinding garandeert.

Aan de hand van het publieke IP-adres weten internetproviders precies of je weleens Popcorn Time gebruikt. Neem daarom een VPN-server!