Zo stream en download je zorgeloos mediabestanden

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 maart 2016 10:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het illegaal downloaden en streamen van mediabestanden blijft altijd bestaan, zolang het legale aanbod films en series niet verbetert. Stichting Brein sluit niet uit dat rechthebbenden binnenkort schadeclaims indienen tegen individuele gebruikers van Popcorn Time. Moet je je hier zorgen over maken?

De afgelopen maanden is er onder aanvoering van Stichting Brein een offensief gaande tegen zowel gebruikers als ontwikkelaars van Popcorn Time. Zo meldde directeur Tim Kuik afgelopen najaar op de radio dat het hem niet zou verbazen als Popcorn Time-gebruikers binnenkort boetes ontvangen. Hiermee doelde de voorman overigens niet op acties van Stichting Brein zelf, maar van rechthebbenden. Lees ook: Gratis films streamen zonder Popcorn Time.

Volgens hem stellen gebruikers van de illegale streamingdienst zich bloot aan schadeclaims van filmmaatschappijen. Niet lang daarna kwam Dutch Filmworks met het bericht op de proppen om daadwerkelijk schadeclaims te willen eisen. Logischerwijs schrikt dat gebruikers van Popcorn Time behoorlijk af. In andere Europese landen zijn er inmiddels al flinke boetes uitgedeeld, zoals in Duitsland en Denemarken. Zo ontving een Nederlandse gebruiker in Duitsland van filmmaatschappij Warner Bros. een brief met een schikkingsvoorstel van 1090 euro. De student had via Popcorn Time namelijk enkele afleveringen van een serie bekeken. Hoe reëel is het dat er binnen de Nederlandse grenzen daadwerkelijk een boetebrief op je deurmat valt als je Popcorn Time en overige illegale downloadnetwerken blijft gebruiken?

Op Popcorn Time zijn er diverse titels van Dutch Filmworks beschikbaar, zoals de Amerikaanse kaskraker The Wolf of Wall Street.

Gerechtelijk bevel

Dutch Filmworks is van plan om in samenwerking met een gespecialiseerd ICT-bedrijf IP-adressen van overtreders te verzamelen. Daarmee wil de filmmaatschappij naar internetproviders stappen om de benodigde NAW-gegevens op te vragen voor het versturen van schadeclaims. Helaas voor Dutch Filmworks werken Nederlandse internetproviders niet zomaar mee aan het verstrekken van persoonlijke informatie. De internetbedrijven raken dan namelijk vermoedelijk in één klap talloze klanten kwijt wanneer ze gehoor geven aan dergelijke verzoeken.

En dus is er een bevel van de rechter nodig om internetproviders hiertoe te dwingen. De vraag is of het belang van filmmaatschappijen zwaarwegend genoeg is om een rechter hiertoe te verleiden. Tot dusver is het in Nederland bij een auteursrechtkwestie nog niet eerder gebeurd, maar wat de toekomst ons brengt is natuurlijk koffiedik kijken. In Duitsland zijn internetproviders bijvoorbeeld al verplicht om aan dergelijke verzoeken mee te werken.

Met een catalogus van zo'n drieduizend titels heeft Dutch Filmworks er veel belang bij om individuele gebruikers Popcorn Time aan te pakken.

Aanbodzijde Popcorn Time

Stichting Brein gaat vooralsnog niet actief achter individuele gebruikers van Popcorn Time aan. De organisatie maakte meermaals bekend vooral de aanbodzijde van illegale aanbieders aan banden te willen leggen. Twee Nederlandse ontwikkelaars van de inmiddels offline gehaalde versie www.popcorntime.io maakten onlangs kennis met deze strategie. Het tweetal kreeg een schikkingsvoorstel van tweeduizend euro per dag voorgelegd wanneer ze zouden doorgaan met het ontwikkelen van Popcorn Time. De Nederlanders gingen daarmee akkoord en maken geen onderdeel meer uit van een ontwikkelteam dat plannen heeft om een herstart met de gevallen versie te maken. Verder spoort Brein ook grootschalige aanbieders van illegale torrentbestanden op. Met zo'n bestand is het mogelijk om films en series van het bittorrentnetwerk te plukken. Diverse personen hebben een schikking getroffen van zo'n tweeduizend euro. Verder moeten ze duizenden torrents van diverse websites verwijderen.

Anoniem streamen

Dutch Filmworks heeft onder meer de rechten van The Wolf of Wall Street, Mannenharten 2 en Michiel De Ruyter in handen. Een grote speler dus in de filmwereld. In dit voorbeeld kun je dus in theorie een boetebrief krijgen, wanneer je The Wolf Of Wall Street via Popcorn Time hebt bekeken. De beschikking bedraagt dan naar verluidt ongeveer 150 euro. Zoals gezegd, moet de rechter internetproviders dan wel dwingen om persoonlijke gegevens te verstrekken. Om deze theoretische pakkans volledig weg te nemen, haal je videostreams het beste anoniem binnen.

De kunst is om met je IP-adres onder de radar te blijven, zodat internetproviders de illegale streams niet naar jou kunnen herleiden. De meest voor de hand liggende oplossing is om tegen betaling een abonnement op een VPN-server te nemen. Deze VPN-server haalt de videostream voor je op en sluist alle data ontraceerbaar door naar jouw pc. Derde partijen zien dankzij een versleutelde verbinding niet om wat voor film of serie het gaat. Belangrijk is dat je een betrouwbare VPN-server kiest dat geen gebruikersgegevens bewaart en een snelle verbinding garandeert.

Aan de hand van het publieke IP-adres weten internetproviders precies of je weleens Popcorn Time gebruikt. Neem daarom een VPN-server!

16 Reactie(s) op: Zo stream en download je zorgeloos mediabestanden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2016 22:47 Kasander
  De vraag blijft hoeveel "verlies" er nou ECHT gemaakt wordt.

  En de andere vraag die blijft staan is of de persoon die bijvoorbeeld een film illegaal heeft gekeken 'm anders gehuurd zou hebben of in de bioscoop gezien zou hebben.
  Dit buiten het feit om dat het illegaal is, natuurlijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2016 10:08 Anoniem
  Als men echt zo begaan was met illegaal downloaden had men wel iets gedaan aan de aanbodzijde. Het is allemaal een geldkwestie. Voorbeeld: ik zoek Historische filmbeelden uit wo.II. Ik daag meneer Kuik uit Transit Films te dwingen( tegen redelijke betaling) mijn lacunes in mijn collectie aan te laten vullen. Gaat niet gebeuren want men verkoopt het liever voor grof geld aan documentairemakers, dus heel die kruistocht tegen illegaal downloaden is nogal hypocriet en meneer kuik dus ook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2016 20:36 Anoniem
  Die hele zever moet eens gaan stoppen. Ik download films om ze te kijken en de films die iets wat de moeite zijn is 2 op de 10. Al de rest is nog geen eurocent waard en wanneer ik ze heb gezien voor een anderhalf uurtje of twee vliegen ze prullenmand in. Dat ze dan gewoon films aanbieden voor een euro ofzo en wanneer men niet tevreden is over de film in kwestie en het dan ook niet verder uitkijkt dan moet je de optie hebben om die euro in een andere film te steken. Als ze dit doen met een goede kwaliteit wil ik daar wel een euro tot anderhalf voor 90 minuten voor betalen maar meer ook niet want uiteindelijk heb je er niets aan en brengt het je ook niets buiten dan 90 minuten wat goedkope fun indien een goede film natuurlijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 09:42 Anoniem
  Leuk artikel! Ik kijk uit naar de handleiding "hoe steel ik Computer Totaal" uit de winkel zonder gepakt te worden. Want ja, het is natuurlijk een veel te duur blad. En 80% van de inhoud interesseert me niet, dus waarom moet ik daar voor betalen? En jullie verdienen toch al te veel geld, belachelijk.
  Wanneer kan ik dat artikel verwachten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 10:06 Anoniem
  Uitstekende reactie! Ik sluit me graag aan bij mijn voorganger over zijn stelling om ComputerTotaal te stelen. Het is echt ongelofelijk hypocriet wat de beheerders van deze website doen. De meeste media kost gewoon geld en ook in de supermarkt ga je betalen voor je producten. Wat je niet aanstaat hoef je niet te kopen. We stelen toch ook geen iPhone omdat er qua onderdelen voor bijna niets in zit? Resumerend: stop met dit soort artikelen. Serieuze journalistiek heeft niets te leveren met sensatie. Populistische opstellingen hebben we al genoeg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 10:30 Anoniem
  Slaat nergens op om een "ComputerTotaal te stelen" je kan hem toch gewoon online lezen. Ik mag hopen dat de "beheerders van deze website" lekker doorgaan om alles wat lezenswaardig is wat betreft computers te blijven schrijven, iets dat Computer Totaal als enige vanaf het ontstaan tot in de toekomst zal blijven doen hoop ik.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 13:47 Anoniem
  Hypocrisie ten top…dit soort artikelen is voor mij de reden om mijn abonnement op te gaan zeggen…walgelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 16:14 Anoniem
  Misschien moet ComputerTotaal dan maar eens een lijstje gaan maken waarvoor wél betaald moeten worden. Ik neem alvast aan dat de schrijver van dit artikel dat sowieso gratis heeft gedaan. Het lijkt me namelijk vreemd dat hij betaald wordt voor het faciliteren van crimineel gedrag.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 19:20 Anoniem
  En jawel de discussie barst weer los, waarom zou computer totaal dit niet mogen plaatsen, ja het mag niet maar mag je er daarom dan ook niet overschrijven, als men een artikel zou plaatsen over hoe goed brein bezig is en met hemelt brein helemaal op dan is het ook niet goed. Met zegt in dit artikel dat je het moet doen, men geeft alleen aan hoe je het kan doen. Hetzelfde met een auto, je mag maar 130 maar je kan 180… zelfde stelling als je gepakt wordt krijg je een boete.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2016 09:04 Anoniem
  Ik snap niet zo goed waarom je wel voor een VPN account zou betalen maar niet voor legale films en series….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2016 14:29 Anoniem
  "Ik snap niet zo goed waarom je wel voor een VPN account zou betalen maar niet voor legale films en series…."

  Ondanks My Prime en Netflix kan ik niet kijken wat en wanneer ik wil. Mijn dochter volgde een serie op Netflix, dag later is de rest verdwenen…

  Voor 54 euro krijg ik wel wat ik wil hebben, zodat ik in alle rust en als het mij uitkomt zovaak kan kijken als ik wil. Daarom dus
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2016 14:40 Anoniem
  "In het slechtste geval vraagt een lokale overheid bijvoorbeeld gebruikersdata op aan de VPN-provider en dan liggen je persoonlijke gegevens alsnog op straat…"

  Flauwekul, heb met prepaid creditcard en wegwerp e-maladres betaald. VPN heeft alleen een log zolang de verbinding bestaat (max 3 open connecties) daarna is er niets meer. En VPN valt niet onder de providerwet dus heeft geen bewaarplicht. Trouwens, iedereen die ComputerTotaal leest heeft toch al een versleutelde verbinding?

  De nieuwe pop-instellingen van Ziggo gaan nu ook alleen via SSL over 995 en STARTTLS over 587.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2016 16:12 Anoniem
  Als ik de serie Vikings wil kijken en er gewoon voor wil betalen dan kan dat niet. De serie is in NL nergens legaal verkrijgbaar. Met zo'n attitude verdwijnen mijn centjes maar in de handen van VPN aanbieders. Ik wil liever op legale manieren kijken, maar als dat niet gaat, dan ben ik blij dat computertotaal me vertelt hoe ik veilig kan kijken.

  Iedereen die zegt dat downloaden stelen is heeft er niks van begrepen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2016 15:02 Anoniem
  Goed stuk hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2016 18:19 hjtoeset
  Je ontvangt nooit boetes, je krijgt ze opgelegd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2016 07:05 Anoniem
  Wanneer start mijn abonoment
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.