Zo stream en download je zorgeloos mediabestanden

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 maart 2016 10:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Welk land?

De grote VPN-aanbieders hebben servers in verschillende landen staan, het internetverkeer wordt via deze server omgeleid. Het is verstandig om een aanbieder te kiezen met een server in Nederland, bijvoorbeeld Private Internet Access of Anonymous VPN. Hierdoor bereikt je verbinding een hogere snelheid en verklein je de kans op haperingen. Belangrijk om te beseffen is dat de locatie van de server onder de wetgeving valt van het desbetreffende land.

In het slechtste geval vraagt een lokale overheid bijvoorbeeld gebruikersdata op aan de VPN-provider en dan liggen je persoonlijke gegevens alsnog op straat. Kies dus zorgvuldig je land uit en probeer te achterhalen of de aanbieder écht geen persoonlijke data bewaart. Nederland is ook voor deze kwestie een goede keuze, omdat je privacy in ons land goed is beschermd. Kijk ook in welk land het VPN-bedrijf is geregistreerd, aangezien deze partij onder meer je accountgegevens bewaart. Uiteraard wil je niet dat deze informatie in handen komt van een omstreden regime dat lukraak privacygegevens bij bedrijven opvraagt.

Bekijk nauwkeurig in welke landen de VPN-servers zijn gevestigd.

Interne VPN-dienst

De makers van Popcorn Time zijn zich bewust van het toenemende gevaar voor hun gebruikers. Niet voor niets beschikt de versie van www.popcorn-time.se (wat een andere versie is, ook wel fork genaamd, dan popcorntime.io) over een interne VPN-dienst. Je opent de functie door in het hoofdvenster op het hangslotje te klikken. Zodra je bevestigt met Create VPN Account verschijnt er een aanmeldvenster in beeld. Popcorn Time werkt samen met Anonymous VPN.

Voor deze service betaal je 12 dollar per maand of 69 dollar per jaar. Je vult het e-mailadres in, waarna je het benodigde wachtwoord via e-mail ontvangt. Vervolgens geef je een betaalmethode op om de beveiligde verbinding te activeren. Besef wel dat je via deze aanbieder alleen per creditcard kan betalen. Deze persoonlijke informatie is theoretisch naar jou te herleiden. Je bent echter niet genoodzaakt om in zee te gaan met deze aanbieder. Je kunt net zo goed software van een andere VPN-server installeren, waarna al het internetverkeer van je pc is beveiligd. Wil je alle risico's uitsluiten, dan kies je voor het VPN-account een anoniem e-mailadres en kies je bitcoin als betaalmethode. Onder meer bij NordVPN betaal je probleemloos via bitcoin.

Mobiel streamen

Popcorn Time is middels een los apk-bestand ook beschikbaar voor Android. Via een omweg is het zelfs mogelijk om de streamingdienst op een iOS-toestel aan de praat te krijgen, zonder dat er hiervoor een jailbreak nodig is. Om te voorkomen dat internetproviders met je meegluren, is het belangrijk om net als de pc ook je smartphone of tablet met een VPN-server te verbinden. Gelukkig is dat vrij eenvoudig. Veruit de meeste VPN-aanbieders hebben zowel voor Android als iOS apps ontwikkeld. Na installatie van een app log je in en volg je de instructies om de versleutelde verbinding te activeren. In het beginscherm van je mobiele toestel verschijnt er vervolgens een VPN-logo in beeld dat aangeeft dat je veilig kunt streamen.

Usenet

De afgelopen maanden trekt Popcorn Time alle publiciteit naar zich toe, maar ook de downloadnetwerken bittorrent en usenet kunnen rekenen op aandacht van Stichting Brein. Niet voor niets zijn er tegenwoordig usenetproviders die als extraatje een abonnement op een VPN-server bieden. Eweka werkt bijvoorbeeld samen met IPVanish en Giganews met VyprVPN. Verder is het mogelijk om downloads vanaf usenet met SSL-encryptie te versleutelen. Internetproviders zien dan alleen dat je verbinding maakt met een nieuwsgroep, maar het is niet duidelijk welke film of serie je binnenhaalt.

Nagenoeg alle betaalde usenetproviders bieden SSL-encryptie aan. Belangrijk is dat je in het bewuste usenetprogramma wel aangeeft dat je via SSL-versleuteling wilt downloaden. Afhankelijk van bij welke usenetprovider je een abonnement hebt afgesloten, wijzig je het poortnummer in 443 of 563. In sommige gevallen is het daarnaast ook noodzakelijk om het serveradres aan te passen. Geschikte downloadprogramma's zijn onder meer GrabIt, SABnzbd en Spotnet.

Bittorrent

Zoals je misschien wel weet, haalt Popcorn Time streams rechtstreeks op vanaf het bittorrentnetwerk. Stichting Brein en filmmaatschappijen zien dit gedecentraliseerde peer-to-peernetwerk maar al te graag onderuit gaan. Wanneer je bittorrent gebruikt, ben je op twee punten illegaal bezig: tijdens het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, stel je de bestanden namelijk automatisch aan andere deelnemers beschikbaar. In feite maak je beschermde bestanden dus voor iedereen openbaar. Extra reden dus om een beroep te doen op een betrouwbare VPN-server wanneer je bittorrentclients als µTorrent, Vuze of qBittorrent gebruikt. Ook uploads lopen namelijk via een beveiligde VPN-verbinding.

Als extra beveiligingslaag kunt je in geschikte downloadprogramma's inkomend en uitgaand dataverkeer versleutelen. Bovendien hebben veel applicaties een optie om downloadverkeer via een zogeheten proxyserver om te leiden. BTGuard is bijvoorbeeld een bekende aanbieder om torrents via een proxyserver te anonimiseren. Net als VPN-aanbieders kost ook het gebruik van een betrouwbare proxyserver geld. Wanneer je niet van plan bent om diverse beveiligingsfuncties te combineren, is het gebruik van een goede VPN-server de beste keuze.

Bittorrentclient µTorrent is in staat om dataverkeer te versleutelen.

16 Reactie(s) op: Zo stream en download je zorgeloos mediabestanden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2016 22:47 Kasander
  De vraag blijft hoeveel "verlies" er nou ECHT gemaakt wordt.

  En de andere vraag die blijft staan is of de persoon die bijvoorbeeld een film illegaal heeft gekeken 'm anders gehuurd zou hebben of in de bioscoop gezien zou hebben.
  Dit buiten het feit om dat het illegaal is, natuurlijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2016 10:08 Anoniem
  Als men echt zo begaan was met illegaal downloaden had men wel iets gedaan aan de aanbodzijde. Het is allemaal een geldkwestie. Voorbeeld: ik zoek Historische filmbeelden uit wo.II. Ik daag meneer Kuik uit Transit Films te dwingen( tegen redelijke betaling) mijn lacunes in mijn collectie aan te laten vullen. Gaat niet gebeuren want men verkoopt het liever voor grof geld aan documentairemakers, dus heel die kruistocht tegen illegaal downloaden is nogal hypocriet en meneer kuik dus ook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2016 20:36 Anoniem
  Die hele zever moet eens gaan stoppen. Ik download films om ze te kijken en de films die iets wat de moeite zijn is 2 op de 10. Al de rest is nog geen eurocent waard en wanneer ik ze heb gezien voor een anderhalf uurtje of twee vliegen ze prullenmand in. Dat ze dan gewoon films aanbieden voor een euro ofzo en wanneer men niet tevreden is over de film in kwestie en het dan ook niet verder uitkijkt dan moet je de optie hebben om die euro in een andere film te steken. Als ze dit doen met een goede kwaliteit wil ik daar wel een euro tot anderhalf voor 90 minuten voor betalen maar meer ook niet want uiteindelijk heb je er niets aan en brengt het je ook niets buiten dan 90 minuten wat goedkope fun indien een goede film natuurlijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 09:42 Anoniem
  Leuk artikel! Ik kijk uit naar de handleiding "hoe steel ik Computer Totaal" uit de winkel zonder gepakt te worden. Want ja, het is natuurlijk een veel te duur blad. En 80% van de inhoud interesseert me niet, dus waarom moet ik daar voor betalen? En jullie verdienen toch al te veel geld, belachelijk.
  Wanneer kan ik dat artikel verwachten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 10:06 Anoniem
  Uitstekende reactie! Ik sluit me graag aan bij mijn voorganger over zijn stelling om ComputerTotaal te stelen. Het is echt ongelofelijk hypocriet wat de beheerders van deze website doen. De meeste media kost gewoon geld en ook in de supermarkt ga je betalen voor je producten. Wat je niet aanstaat hoef je niet te kopen. We stelen toch ook geen iPhone omdat er qua onderdelen voor bijna niets in zit? Resumerend: stop met dit soort artikelen. Serieuze journalistiek heeft niets te leveren met sensatie. Populistische opstellingen hebben we al genoeg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 10:30 Anoniem
  Slaat nergens op om een "ComputerTotaal te stelen" je kan hem toch gewoon online lezen. Ik mag hopen dat de "beheerders van deze website" lekker doorgaan om alles wat lezenswaardig is wat betreft computers te blijven schrijven, iets dat Computer Totaal als enige vanaf het ontstaan tot in de toekomst zal blijven doen hoop ik.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 13:47 Anoniem
  Hypocrisie ten top…dit soort artikelen is voor mij de reden om mijn abonnement op te gaan zeggen…walgelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 16:14 Anoniem
  Misschien moet ComputerTotaal dan maar eens een lijstje gaan maken waarvoor wél betaald moeten worden. Ik neem alvast aan dat de schrijver van dit artikel dat sowieso gratis heeft gedaan. Het lijkt me namelijk vreemd dat hij betaald wordt voor het faciliteren van crimineel gedrag.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2016 19:20 Anoniem
  En jawel de discussie barst weer los, waarom zou computer totaal dit niet mogen plaatsen, ja het mag niet maar mag je er daarom dan ook niet overschrijven, als men een artikel zou plaatsen over hoe goed brein bezig is en met hemelt brein helemaal op dan is het ook niet goed. Met zegt in dit artikel dat je het moet doen, men geeft alleen aan hoe je het kan doen. Hetzelfde met een auto, je mag maar 130 maar je kan 180… zelfde stelling als je gepakt wordt krijg je een boete.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2016 09:04 Anoniem
  Ik snap niet zo goed waarom je wel voor een VPN account zou betalen maar niet voor legale films en series….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2016 14:29 Anoniem
  "Ik snap niet zo goed waarom je wel voor een VPN account zou betalen maar niet voor legale films en series…."

  Ondanks My Prime en Netflix kan ik niet kijken wat en wanneer ik wil. Mijn dochter volgde een serie op Netflix, dag later is de rest verdwenen…

  Voor 54 euro krijg ik wel wat ik wil hebben, zodat ik in alle rust en als het mij uitkomt zovaak kan kijken als ik wil. Daarom dus
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2016 14:40 Anoniem
  "In het slechtste geval vraagt een lokale overheid bijvoorbeeld gebruikersdata op aan de VPN-provider en dan liggen je persoonlijke gegevens alsnog op straat…"

  Flauwekul, heb met prepaid creditcard en wegwerp e-maladres betaald. VPN heeft alleen een log zolang de verbinding bestaat (max 3 open connecties) daarna is er niets meer. En VPN valt niet onder de providerwet dus heeft geen bewaarplicht. Trouwens, iedereen die ComputerTotaal leest heeft toch al een versleutelde verbinding?

  De nieuwe pop-instellingen van Ziggo gaan nu ook alleen via SSL over 995 en STARTTLS over 587.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2016 16:12 Anoniem
  Als ik de serie Vikings wil kijken en er gewoon voor wil betalen dan kan dat niet. De serie is in NL nergens legaal verkrijgbaar. Met zo'n attitude verdwijnen mijn centjes maar in de handen van VPN aanbieders. Ik wil liever op legale manieren kijken, maar als dat niet gaat, dan ben ik blij dat computertotaal me vertelt hoe ik veilig kan kijken.

  Iedereen die zegt dat downloaden stelen is heeft er niks van begrepen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2016 15:02 Anoniem
  Goed stuk hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2016 18:19 hjtoeset
  Je ontvangt nooit boetes, je krijgt ze opgelegd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2016 07:05 Anoniem
  Wanneer start mijn abonoment
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.