Beter lezen in je browser met de leesmodus

Door: Jochem de Goede | 10 januari 2017 07:23

How To

Zit je net lekker een artikel op het web te lezen, moet je opeens naar de volgende pagina. Natuurlijk is de website traag met veel advertenties en is het lettertype eigenlijk net te klein. Er kan veel verbeterd worden aan de leeservaring online, maar dat kun je zelf, bijvoorbeeld door de leesmodus in je browser te gebruiken.

Open de printerversie

Een mogelijke oplossingen is om de printerversie van het artikel te openen. Als je dat doet, wordt vaak alle inhoud op één pagina geperst waardoor je het hele verhaal in één keer kunt lezen. Ook heb je als extra voordeel dat veel afleidende inhoud (banners) niet meer wordt geladen. Je kunt zo’n printerversie afdrukken naar pdf, waarmee het mogelijk wordt om later op je tablet, smartphone of e-reader het artikel te lezen. Sommige websites hebben soms een speciale knop om alle inhoud op één enkele pagina weer te geven, wat de situatie ook al verbetert.

In Chrome sla je eenvoudig een webpagina als pdf op met Ctrl+P.

Weg met meerdere pagina’s

Om meerdere pagina’s weg te halen, kun je ook gebruikmaken van een add-on. Voor Firefox heb je bijvoorbeeld de add-on Re-Pagination, waarmee je meerdere webpagina’s onder elkaar kunt plakken. Om de add-on te installeren, klik je op Toevoegen aan Firefox / Installeren. Als je nu naar een artikel met meerdere pagina’s gaat en naar onderen scrolt, klik je met de rechtermuisknop op knop om naar de volgende pagina te gaan. Kies dan voor de optie Re-Pagination / Load All. Alle pagina’s van het artikel dat je leest, worden nu geladen en er aan de onderkant aangeplakt.

Met Re-Pagination kun je snel alle andere pagina’s van een artikel onder elkaar zetten.

Leesmodus

Apple Safari, Microsoft Edge en Mozilla Firefox hebben een fijne leesmodus, waarbij een artikel in een speciale vorm wordt gegoten, vrij van advertenties en allerlei afleidingen. Voor Safari activeer je de leesmodus door in de adresbalk links op het icoon te klikken, als je een artikel leest. Voor Edge klik je rechts van de adresbalk op het boekje of je activeert de leesmodus met de toetscombinatie Ctrl+Shift+R. Ook Firefox heeft een leesmodus, waarbij je eveneens rechts in de adresbalk op het boekicoon klikt om deze te activeren. Gebruik je een andere browser, dan kun je kiezen voor een dienst of extensie. Je hebt onder andere de keuze uit Pocket, Read Mode en Readability, die allemaal voor Google Chrome en andere browsers beschikbaar zijn. Readability is het eenvoudigste om snel mee aan de slag te gaan. Overigens werken niet alle extensies helemaal vlekkeloos, de echte leesmodi van eerdergenoemde browsers werken meestal beter.

Readability heeft een aantal handige functies, maar de belangrijkste is het leesbaarder maken van een artikel op het web.

0 Reactie(s) op: Beter lezen in je browser met de leesmodus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.