Zo verbind je de nas met je thuis-apparatuur

Door: Maikel Dijkhuizen | 05 juli 2019 06:41

beste 4 bay-nas
How To

Een nas dient als centraal opslagcentrum binnen je thuisnetwerk. Dat betekent dat je opgeslagen data met andere apparaten kunt benaderen. Denk bijvoorbeeld aan een computer, tablet, smartphone, mediaspeler en audio-installatie. Bovendien gebruik je een nas ook om nieuwe gegevens te bewaren, zoals bewakingsbeelden van een ip-camera. Hoe knoop je dit veelzijdige netwerkstation aan andere apparaten?

Iedere nas heeft een eigen besturingssysteem waarmee je het apparaat kunt bedienen. Zo gebruikt Synology bijvoorbeeld het veelgeprezen DiskStation Manager (DSM). Aangezien dit Taiwanese merk in Nederland markleider is in de relatief dunbezette nas-markt, gaan we in dit artikel met dit (Nederlandstalige) besturingssysteem aan de slag. Goed om te weten is dat de besproken functies doorgaans óók op andere nas’en beschikbaar zijn. Zo hebben apparaten van QNAP onder de naam QTS eveneens een zeer uitgebreid besturingssysteem met vele mogelijkheden, dat qua structuur veel lijkt op DSM.

DSM bijwerken?

In dit artikel gebruiken we de laatste versie, namelijk DSM 6.2. Ga binnen de gebruikersomgeving van je Synology-nas naar Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen en controleer of je de meest recente versie gebruikt. Klik zo nodig op Downloaden en Nu bijwerken / Ja om de update te installeren. Na even wachten start het systeem opnieuw op.

01 Schijfletter in Windows 10

De gemakkelijkste methode om je nas vanuit Windows te benaderen, is door een schijfletter aan het apparaat te koppelen. Vanuit Windows Verkenner heb je dan rechtstreeks toegang tot alle data en kun je bovendien simpel nieuwe bestanden naar het netwerkstation kopiëren. Open Windows Verkenner en klik in de linkerkolom op Deze pc. Hier staan alle huidige schijfstations. Je kiest bovenaan voor Computer, waarna je klikt op Netwerkverbinding maken. Geef bij Station aan welke schijfletter je aan de nas wilt koppelen. Belangrijk is dat je in het tekstveld achter Map het juiste serveradres invult, namelijk \\servernaam\mapnaam. Luiden de server- en mapnaam bijvoorbeeld DiskStation en Muziek, dan typ je in dat geval dus \\DiskStation\Muziek. Via Bladeren kun je vaak ook de gewenste map selecteren. Bevestig met Voltooien en vul zo nodig de juiste inloggegevens in. Je nas is nu binnen Windows Verkenner via een schijfletter toegankelijk. Wil je een snelkoppeling op het bureaublad? Klik met de rechtermuisknop op het schijfstation en kies Snelkoppeling maken / Ja.

01 Met de juiste server- en mapnaam koppel je eenvoudig een schijfletter aan de nas.

02 Cloud Station Server

Vanwege de hoge bestandscapaciteit is een nas uitermate geschikt voor back-updoeleinden. Hiervoor bestaan allerlei mogelijkheden. Wil je van computergegevens periodiek een exacte kopie op de nas bewaren? Synology heeft hiervoor prima oplossingen beschikbaar. Allereerst installeer je op het netwerkstation de toepassing Cloud Station Server. Klik binnen DSM op Package Center en zoek in de applicatielijst de genoemde toepassing op. Bevestig met Installeren / Ja. Via Openen kom je in de gebruikersomgeving van Cloud Station Server terecht. Je geeft nu aan welke gedeelde map(pen) op de nas je als doellocatie voor de back-up wilt gebruiken. Ga aan de linkerkant naar Instellingen en klik op een gedeelde map waarin je straks de back-up(s) wilt bewaren. Bevestig bovenaan met Inschakelen en bepaal desgewenst hoeveel versies je van de bewaarde bestanden wilt bewaren. Handig voor het geval je in de toekomst eens oudere versie van een bestand wilt herstellen, zoals een bewerkte foto. Maak een keuze en klik op OK / OK.

02 Geef aan of je oudere versies van bestanden in de back-up wilt opslaan.

03 Back-up instellen

Op de pc of laptop waarmee je een back-uptaak wilt instellen, ga je nu een programma installeren. Surf met deze computer naar de site van Synology en selecteer het typenummer van jouw nas. Onder Bureaubladhulpprogramma’s zie je alle beschikbare tooltjes staan. Klik achter Cloud Station Backup op de installatielink. Je kunt het programma onder Windows, macOS en Linux (Fedora en Ubuntu) gebruiken. Tijdens de installatie selecteer je de Nederlandse taal en neem je de resterende stappen door. Zodra je Cloud Station Backup voor de eerste keer opent, kies je voor Nu starten. Vul je QuickConnect ID (zie kader), gebruikersnaam en wachtwoord in. Voor de veiligheid is het verstandig om de optie SSL-gegevensoverdrachtcodering inschakelen te activeren. Via Volgende controleert het programma de verbinding naar jouw nas. De lokale mappenlijst van de computer verschijnt op het scherm. Vink alle bestandslocaties aan die je wilt back-uppen. Vervolgens klik je achter Back-updoel op Selecteren, waarna je de doellocatie op de nas aanwijst. Bevestig achtereenvolgens met OK / Volgende / Voltooid / OK. De back-up wordt direct uitgevoerd.

03 Geef aan welke bestandslocaties je wilt back-uppen.

QuickConnect ID

Wie vanaf verschillende apparaten vaak op een Synology-nas inlogt, doet er verstandig aan om een zogeheten QuickConnect ID te gebruiken. Hiermee geef je het netwerkstation min of meer een eigen domeinnaam, zodat je zowel binnen als buiten je thuisnetwerk eenvoudig bij je bestanden kunt komen. Een groot voordeel is dat je hiermee geen geavanceerde instellingen van je router hoeft te wijzigen. Navigeer binnen DSM naar Configuratiescherm / QuickConnect. Waarschijnlijk heb je tijdens de configuratie van de nas al een Synology-account met QuickConnect ID aangemaakt. Zet zo nodig een vinkje voor QuickConnect inschakelen. Ga onderaan akkoord met de voorwaarden en bevestig met Toepassen. Het webadres waarmee je jouw nas altijd en overal kunt bereiken verschijnt in beeld. Deze url begint altijd met http://quickconnect.to/ gevolgd door een zelfgekozen naam.

Een QuickConnect ID geeft je vanaf verschillende apparaten eenvoudig toegang tot je nas.

04 Synchronisatie instellen

Via het computerprogramma Cloud Station Backup vinden de back-ups in één richting plaats, namelijk van de computer naar de nas. Je kunt als alternatief ook voor synchronisatie kiezen. Hierbij is er sprake van tweerichtingsverkeer. De inhoud van een gekozen map op een nas en één of meerdere computers blijven namelijk altijd synchroon. Of je nou bestanden op je laptop of pc bewaart, de gegevens komen automatisch ook op andere gesynchroniseerde apparaten terecht. Voorwaarde is wel dat de gekozen apparaten met het (thuis)netwerk zijn verbonden. Belangrijk is dat de eerder besproken toepassing Cloud Station Server op de nas actief is. Download het programma Cloud Station Drive naar je computer. Na de installatie vul je via Nu starten je QuickConnect ID, gebruikersnaam en wachtwoord in. Op de nas en computer wijs je een specifieke map aan die je voor de synchronisatietaak wilt gebruiken. Klik hiervoor achter beide apparaten op het potloodpictogram. Kies als laatst voor Voltooid / OK. Je sleept in het vervolg naar eigen wens bestanden naar de synchronisatiemap om de data met verschillende apparaten uit te wisselen.

04 Geef op de nas en pc aan welke mappen je voor de synchronisatie wilt gebruiken.

05 Mobiele toegang

Synology beheert op het moment van schrijven maar liefst zestien apps voor mobiele apparaten. Die werken allemaal onder Android en iOS (iPhone en iPad). Enkele toepassingen werken daarnaast ook met een Windows Phone. In iedere app gebruik je het QuickConnect ID in combinatie met je inloggegevens om verbinding met de nas te maken. Dat kan binnen het thuisnetwerk, maar ook op afstand via internet. Wens je eenvoudigweg toegang tot alle data op je nas? Installeer dan de app DS File. Nadat je bent ingelogd, krijg je de volledige mappenstructuur van het netwerkstation te zien. Je kunt bijvoorbeeld foto’s bekijken, video’s bekijken en documenten openen. Je bewaart favoriete bestanden eventueel lokaal, zodat je ze ook zonder internetverbinding kunt openen. Als alternatief kun je een specifieke map op je nas automatisch synchroniseren met je smartphone of tablet. Hiervoor gebruik je de app DS Cloud. Een belangrijk verschil met DS File is dat DS Cloud de inhoud van de synchronisatiemap lokaal bewaart. Je hebt dus offline toegang tot de gegevens. Nadat je bent ingelogd, geef je zelf aan welke map(pen) je met het mobiele apparaat wilt synchroniseren. Je kiest naar eigen inzicht de maximale bestandsgrootte en de gewenste bestandstypen. Houd er rekening mee dat DS Cloud alleen synchronisatietaken start bij een wifi-verbinding. In de instellingen pas je dat eventueel aan.

05 DS File is een laagdrempelige app die toegang biedt tot alle data op jouw nas.

Mobiele foto’s back-uppen

DS File biedt een handige functie om nieuwe foto’s en filmpjes automatisch naar je nas te back-uppen. Tik linksboven op de drie horizontale streepjes en kies in het menu voor Photo Backup. Via Photo Backup inschakelen / Volgende geef je bij Map kiezen aan waar je de foto’s en video’s op de nas wilt bewaren. Tik op Nieuwe foto’s back-uppen om nieuwere beelden in het vervolg direct op te slaan. Met Alle foto’s back-uppen kun je eventueel ook eerder gemaakte foto’s naar de nas overhevelen. Om mobiel dataverbruik te beperken, selecteer je verder de optie Alleen via wifi uploaden. Sla met Gereed ten slotte de wijzigingen op.

06 Mediaserver activeren

Een nas beschikt over ideale eigenschappen om media op te slaan en de bestanden vervolgens te delen met diverse afspeelapparaten binnen je thuisnetwerk. Denk aan een computer, smart-tv, mediaspeler, muzieksysteem of gameconsole. Er is immers voldoende opslagcapaciteit beschikbaar om allerlei films, series, muziekalbums en foto’s op te slaan. Vanwege het lage energieverbruik kun je een nas continu ingeschakeld laten, zodat de mediabestanden altijd bereikbaar zijn. Om mediabestanden vanaf een nas naar overige apparaten te streamen, activeer je op het netwerkstation allereerst een dlna-mediaserver. Dankzij het dlna-protocol kunnen verschillende apparaten media met elkaar delen zonder dat de gebruiker allerlei geavanceerde instellingen hoeft te wijzigen. Open binnen DSM het Package Center en klik onder Mediaserver op Installeren. Via Openen selecteer je achter DMA-menutaal de optie Nederlands. Bevestig met Toepassen. De kans bestaat dat jouw audiosysteem, smart-tv of mediaspeler een bepaald bestandsformaat niet ondersteunt. Via het onderdeel DMA-compatibiliteit vink je daarom de opties Audiotranscodering inschakelen en Videotranscodering inschakelen aan. Klik op Toepassen. Overigens is de mogelijkheid om video’s naar een ander formaat te transcoderen niet op iedere Synology-nas beschikbaar.

06 Met de juiste instellingen verklein je de kans op een niet afspeelbaar mediabestand

07 Media toevoegen

Nu er een dlna-mediaserver op de nas actief is, kun je mediabestanden naar geschikte afspeelapparaten streamen. Logischerwijs voeg je eerst mediabestanden aan het netwerkstation toe. Klik in DSM op File station en merk op dat de gedeelde mappen music, photo en video aan je nas zijn toegevoegd. Open een map en voeg via Uploaden / Uploaden – Overslaan en blader naar de lokale mediamap op de pc. Selecteer de gewenste bestanden en klik op Openen. Overigens kun je ook op andere manier muziek, foto’s en video’s naar de nas kopiëren. Zo las je in paragraaf 01 al op welke wijze je in Windows Verkenner een netwerkverbinding naar jouw nas realiseert.

07 Bewaar bestanden in de mediaserver-mappen op je nas en deel ze vervolgens met afspeelapparatuur in je netwerk.

08 Media streamen

Je kunt de dlna-mediaserver op je nas met diverse apparaten benaderen. Hoe dat precies werkt, is per apparaat verschillend. Zo gebruik je op een recente smart-tv van LG bijvoorbeeld de applicaties Foto, Video en Muziek om mediabestanden af te spelen, terwijl je op een PlayStation 4 hiervoor de toepassing Mediaspeler opent. Op veel andere smart-tv’s open je met de afstandsbediening de bronnenlijst, waarbij de mediaserver vermeld staat. Veel mediaspelers en htpc’s doen voor het ordenen van mediacollecties een beroep op Kodi. Uiteraard voeg je aan deze software gedeelde mappen van je nas toe. We beschrijven hoe dat werkt met video’s die op het netwerkstation staan opgeslagen. Ga vanuit het hoofdmenu van Kodi achtereenvolgens naar Video’s / Bestanden / Toevoegen video’s / Bladeren / Windowsnetwerk (SMB) en kies de naam van je nas. Vervolgens selecteer je de juiste mediamap. Via OK bedenk je eventueel een naam voor deze medialocatie. Bevestig met OK en geef achter Deze map bevat aan wat voor video’s de map bevat. Gaat het om series of films, dan plukt Kodi afbeeldingen en beschrijvingen van het web. Klik op OK om de mediabestanden definitief aan Kodi toe te voegen.

08 Voeg gedeelde mediamappen van je nas toe aan de mediabibliotheek van Kodi.

Chromecast-ondersteuning

Wil je media vanaf je nas naar een Google Chromecast streamen? Dat komt mooi uit, want diverse Synology-apps bieden hiervoor ondersteuning. Zo kun je bijvoorbeeld met DS Audio, DS Video en DS Photo uit de voeten. Bedenk wel dat je hiervoor overeenkomstige toepassingen op de Synology-nas dient te installeren, namelijk respectievelijk Audio Station, Video Station en Photo Station.

09 Videobewaking

Ook voor bewakingsdoeleinden is een nas uitermate geschikt. Synology ondersteunt momenteel bijna zevenduizend camera’s van zo’n 120 merken. Gunstig, want je kunt dus producten van verschillende fabrikanten met elkaar combineren. Heb je ook een bewakingscamera die je met het netwerk kunt verbinden? Check hier of je dit apparaat kunt gebruiken. Open in DSM het Package Center en installeer de toepassing Surveillance Station. Je kunt het camerasysteem desgewenst via een aangepaste alias of poort bereiken. Hierdoor kun je Surveillance Station rechtstreeks opstarten, zonder dat je je eerst bij DSM hoeft aan te melden. Zet desgewenst vinkjes en kies Volgende / Toepassen. Na het installatieproces verschijnt er een bericht dat de ntp-service (network time protocol) is ingeschakeld. Sluit het venster met OK. Klik op Openen om Surveillance Station in een nieuw tabblad van je browser te openen. Belangrijk om te weten is dat je in Surveillance Station meestal twee camera’s kunt gebruiken. Wil je meer bewakingscamera’s toevoegen, dan heb je een betaalde licentie nodig.

10 Ip-camera toevoegen

Zodra je Surveillance Station voor de eerste keer opstart, verschijnen er introductiemeldingen in beeld. Klik deze vensters weg. Voordat je een ip-camera aan het videobewakingssysteem toevoegt, koppel je het apparaat eerst aan het (draadloze) thuisnetwerk en gebruik hiervoor de bewakings-app van het bewuste cameramerk. Ga daarna binnen Surveillance Station achtereenvolgens naar IP-camera / Toevoegen / Camera toevoegen en selecteer de optie Snelle installatie. Via Volgende klik je op het pictogram met het vergrootglas. Staat je camera in de lijst? Klik erop en kies voor OK. Als de ip-camera niet vanzelf opduikt, vul je het ip-adres en het poortnummer in. Voer daarnaast de juiste inloggegevens in. Naar eigen inzicht pas je het video- en audioformaat eventueel nog aan. Controleer het camerabeeld door te klikken op Verbinding testen en sluit af met Voltooien. Via Bewerken / Bewerken / Opname-instellingen bepaal je onder meer hoeveel dagen je opnames wilt bewaren. Open het tabblad Planning en geef in het rooster aan op welke dagen en tijdstippen je bewegingsdetectie wilt activeren. Constateert de camera beweging, dan bewaart Surveillance Station de opname op je nas. Overigens kun je ook continu opnemen. Houd je graag onderweg een oogje in het zeil? Voor Android en iOS installeer je hiervoor de app DS Cam.

10 In Surveillance Station voeg je relatief gemakkelijk een ondersteunde ip-camera toe.

2 Reactie(s) op: Zo verbind je de nas met je thuis-apparatuur

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 juli 2019 15:18 blablablablaap
  Daargaan we weer, weer reclame voor synology. Dacht je met een onafhakelijke uitgever te maken te hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2020 12:34 info@marcel.speet.net
  Mooie uitleg, maar helaas bij stap 01 Schijfletter in Windows 10 gaat het al mis, want geen toegang - foutcode 0x80070035, hoe op te lossen?
  gebruikersreferentie aangepast, SMB aangevinkt, CH3HNAS NAS wel toegang configprog via browser, zichtbaar in W10 1909 verkenner, maar mappen en bestanden geen toegang, help?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.