Zo verwijder je je kijkgeschiedenis op YouTube

Door: Justin Doornekamp | 15 maart 2022 08:43

How To

YouTube onthoudt standaard welke video’s je hebt bekeken als je bent ingelogd op je Google-account. Deze gegevens worden onder meer gebruikt om aanbevelingen te doen. Maar wellicht wil je vanuit privacyoverwegingen niet dat YouTube je kijk- en zoekgeschiedenis bewaart. Gelukkig kun je deze gegevens handmatig verwijderen.

Voordat we beginnen is het handig om te weten dat de app van YouTube op je telefoon of tablet een incognitomodus heeft. Tik in de app rechtsboven in het scherm op je profielicoontje en kies daarna voor Incognito aanzetten. Vervolgens kun je op YouTube naar video’s kijken alsof je niet bent ingelogd op je account. Je zoek- en kijkgeschiedenis worden gewist zodra je de app afsluit en zijn dus nooit zichtbaar in je account. 

Kijkgeschiedenis wissen

Maar waarschijnlijk heb je inmiddels al wat zoek- en kijkgegevens die je graag wilt wissen. Dit kun je in je browser doen door naar de YouTube-website te gaan en links op het hamburgermenu te klikken (de drie horizontale streepjes). Kies hier voor de optie Geschiedenis

Nu kun je per bekeken video je kijkgeschiedenis wissen door met je muis over de video te gaan en te klikken op het kruisje. In de menubalk rechts in het scherm kun je ook kiezen voor Volledige kijkgeschiedenis wissen, waardoor YouTube helemaal geen inzicht meer heeft in wat je hebt gekeken. Bedenk wel dat dit invloed heeft op de video’s die YouTube jou aanbeveelt.

In de mobiele app ga je naar Bibliotheek / Geschiedenis om je kijkgeschiedenis te wissen. Tik op de drie verticale puntjes en vervolgens op Verwijderen uit kijkgeschiedenis. Wil je je gehele kijkgeschiedenis wissen, dan druk je rechtsboven in het Geschiedenis-menu op de verticale puntjes en vervolgens op Geschiedenisopties. Hier vind je Kijkgeschiedenis wissen.

Wil je ook je zoekgeschiedenis wissen, dan vind je die optie daaronder. In de browser kun je op het kruisje in de zoekbalk klikken om een zoekopdracht te verwijderen. 

Lees ook: Instagram-zoekgeschiedenis verwijderen doe je zo

Je kunt zowel je kijk- als zoekgeschiedenis verwijderen.

Kijkgeschiedenis onderbreken

Wil je voorkomen dat YouTube jouw zoek- en kijkgedrag bijhoudt, dan kun je dus de incognitomodus gebruiken, maar die is helaas alleen beschikbaar voor mobiele apparaten. Gebruik je YouTube in de browser dan vind je in het Geschiedenis-menu gelukkig een vergelijkbare optie, namelijk Kijkgeschiedenis onderbreken

Wil je ook je zoekgeschiedenis onderbreken dan klik je onder Alle geschiedenis beheren op Kijk- en zoekgeschiedenis en vervolgens op Je YouTube-geschiedenis wordt opgeslagen. Hier kun je het vinkje bij Inclusief je zoekopdrachten op YouTube uitzetten.  

Meer YouTube-tips vind je hier!

0 Reactie(s) op: Zo verwijder je je kijkgeschiedenis op YouTube

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.