Zo vul je een e-reader razendsnel met boeken

Door: kees-krick | 24 juni 2014 10:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Boeken met kopieerbeveiliging

Behalve betaalde en gratis boeken, is er nog een belangrijk onderscheid te maken. Want naast onbeveiligde boeken bestaan er ook nog beveiligde boeken. Met name bij de betaalde e-books kun je er gerust van uitgaan dat er vaak een beveiliging opzit. Er bestaan grofweg twee soorten beveiligingen.

Allereerst is dat Adobe DRM (Digital Rights Management). Boeken met deze kopieerbeveiliging kun je niet zomaar naar je e-reader kopiëren en gaan lezen. De tweede soort beveiliging bestaat uit een digitaal watermerk. In dat geval wordt bijvoorbeeld je naam zichtbaar en onzichtbaar in het boek verwerkt. Als het boek gaat rondzwerven, is zo direct bekend waar het vandaan komt. Dit type beveiliging wordt daarom ook wel Social DRM genoemd.

Een met Adobe DRM beveiligd boek is niet zomaar te lezen.

In webshops staat altijd vermeld welk type beveiliging bij een e-book is toegepast, of dat het een onbeveiligd boek betreft. Onbeveiligde boeken en die met een watermerk kun je zonder extra maatregelen zo naar je e-reader kopiëren. Zit er echter Adobe DRM op een e-book, dan heb je een extra programma nodig waarmee je aantoont dat jij de boeken gekocht hebt.

Webshops vermelden altijd het soort beveiliging.

Adobe DRM

Koop je een boek dat beveiligd is met Adobe DRM, dan is het niet een kwestie van downloaden en het e-boek naar je e-reader kopiëren, om vervolgens heerlijk aan het lezen te slaan. Nee, voor dit type beveiliging moet dat op een specifieke manier gebeuren. Het gaat namelijk om een kopieerbeveiliging. Dus om te voorkomen dat het door jouw gekochte e-boek zich 'zomaar' verspreidt, moet je eerst aantonen dat het boek van jou is.

Dit betekent dat voor je een beveiligd boek naar een e-reader kunt overzetten, je eerst een aantal stappen moet doorlopen (zie paragraaf 'Adobe Digital Editions'). Het hoeft gelukkig maar één keer gedaan te worden, maar het is wel echt nodig. Doe het daarom meteen, om te voorkomen dat jij je zelf gekochte boeken niet kunt lezen. Bij onbeveiligde boeken speelt dit uiteraard niet. Dan is het een kwestie van downloaden, naar de e-reader kopiëren en lezen maar. Er zijn methodes om DRM van een e-book te verwijderen, maar ondanks dat je een e-book bezit is het illegaal om dit te verwijderen.

Adobe Digital Editions

Voordat je voor het eerst een met Adobe DRM beveiligd e-book naar jouw e-reader probeert te kopiëren, is het noodzakelijk om een extra programma op de computer te installeren. Dit programma heet Adobe Digital Editions, is geheel gratis en beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Je kunt het programma meteen als een digitale boekenkast gebruiken om al je e-books te beheren.

Zodra je het programma hebt geïnstalleerd, komt elk boek dat je download, voortaan automatisch in Adobe Digital Editions (vanaf nu ADE genoemd) terecht. Met hetzelfde programma zet je ze over naar je e-reader. Wil je dit niet, dan kun je dit uitschakelen, maar moet je elk beveiligd boek handmatig aan ADE toevoegen.

Standaard openen alle e-books automatisch in Adobe Digital Editions.

Computer autoriseren

Zodra je ADE met de standaardinstellingen hebt geïnstalleerd, moet zowel jouw computer als de e-reader eenmalig geautoriseerd worden. We beginnen met de pc. Hier heb je een Adobe ID voor nodig. Dat is een gratis account dat je bij Adobe aanmaakt en waarmee je de e-books onder jouw eigen naam registreert.

Als je nog geen Adobe ID hebt, kunt je die eenvoudig vanuit het programma aanmaken. Start ADE dus op en ga naar Help / Computer autoriseren. Controleer dat eBook-leverancier op Adobe ID staat, vul jouw Adobe ID en het wachtwoord in en klik op Autoriseren. Heb je nog geen Adobe ID, klik dan eerst op de link Adobe-id maken en volg de instructies. Zodra dit is gebeurd, kun je met een browser naar jouw favoriete webwinkel gaan en leuke e-books kopen.

Eenmalig moet je de computer autoriseren in Adobe Digital Editions.

5 Reactie(s) op: Zo vul je een e-reader razendsnel met boeken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2014 11:11 Anoniem
  Razendsnel vullen? Jezus wat een verhaal…Ik download alles van een zekere plek op internet het is gratis en kost niks en je vindt er alles als je weet waar je moet zoeken. Eerst even naar de boekenwinkel wat titels en schrijvers noteren in je smartphone en daarna op internet zoeken en downloaden zonder dat het je geld kost. De boeken gewoon via drag en drop op de reader zetten en geen moeilijk gedoe zoals hier beschreven.
  Alhoewel het wel is aan te raden een bibliotheek op comp bij te houden, dan hebben bijv vrienden of kennissen er ook nog wat aan en kun je de bestanden uitwisselen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juli 2015 23:34 Anoniem
  8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juli 2015 23:44 erik1964
  Dag, leuk verhaal wifi om boeken te kunnen kopen. Kun je een ereader met wifi verbinden met je eigen cloud via wifi. Dus je ereader via wifi met je nas verbinden. Ben je van het gezeik met het kabeltje af om telkens je voorraad boeken aan te passen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2015 14:02 Anoniem
  heb windows 10. ADE en laptop zijn geautoriseerd. kan ACSM bestand van bieb boek niet openen. ADE start wel, maar geeft de tekst Error!check activation. Wat is de oplossing???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 november 2015 11:54 Anoniem
  welke site is dat dan,Geplaatst door Gast | 24 juni 2014,
  Lees meer via http://computertotaal.nl/internet-thuis/zo-vul-je-een-e-reader-met-boeken-63084#rHFyptqa2tXJlPWw.99
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.