Zo vul je een e-reader razendsnel met boeken

Door: kees-krick | 24 juni 2014 10:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Epub en acsm

Zodra je nu een boek downloadt, start Adobe Digital Editions vanzelf op. Schotelt de browser je een keuze voor tussen Openen en Opslaan, kies dan voor Openen. Krijg je die keuze niet en start ADE ook niet op, sla het boek dan gewoon op in een map. Start ADE daarna zelf op en voeg het boek handmatig toe via Bestand / Toevoegen aan bibliotheek. E-books hebben normaalgesproken .epub als achtervoegsel, maar bij met Adobe DRM beveiligde boeken zie je bestanden die eindigen op .acsm. Die kun je dus gewoon openen in ADE.

Verder hebben e-books vaak geen herkenbare namen, maar bestaan ze uit een reeks cijfers, letters en streepjes. Geen nood, eenmaal toegevoegd aan ADE verschijnt vanzelf de juiste boek- en schrijversnaam. Ook onbeveiligde boeken kun je gerust aan ADE toevoegen. Het is immers een grote digitale boekenkast en dan heb je alles netjes bij elkaar staan.

Kies Openen om een e-book meteen in Adobe Digital Editions te laden.

Bestandsformaten

E-books bestaan in diverse formaten. Het meest bekend zijn boeken met .pdf als achtervoegsel. Het voordeel van pdf-bestanden is dat de opmaak volledig bepaald is door de uitgever. Het boek ziet er altijd precies uit zoals bedoeld. Dat is meteen ook het nadeel. De pagina-indeling ligt vast, of je het boek op een computerscherm, e-reader, tablet of smartphone leest. De lay-out past zich niet aan de schermgrootte aan. Deze boeken lees je daarom het makkelijkst op een groot scherm.

Is er voor het epub-formaat gekozen, dan passen de pagina's zich wel automatisch aan. Ook als je zelf voor een groter of kleiner lettertype kiest. Dat leest erg fijn op tablets, smartphones en e-readers. Nadeel is dat de boeken niet zo mooi opgemaakt kunnen worden als pdf-bestanden. Dan bestaan er nog mobi-bestanden. Voornamelijk Engelstalige boeken van Amazon bedoeld voor de Kindle.

Overzetten naar de e-reader

Nu de computer is geautoriseerd en de boeken aan ADE zijn toegevoegd, is het tijd om je aankopen over te zetten naar de e-reader. Sluit hem met een usb-kabel op de computer aan en start ADE als deze niet al draait. Je e-reader moet nu vanzelf herkend worden en je krijgt de vraag of deze geautoriseerd moet worden. Zodra dit gebeurd is, verschijnt de e-reader onder het kopje Apparaten.

Vervolgens kun je de boeken naar de e-reader slepen. Niet alle e-readers worden trouwens door ADE herkend. Hier vind je alle ondersteunde apparaten. Staat jouw e-reader niet op de lijst, dan heb je de door de leverancier meegeleverde software nodig om beveiligde boeken naar de e-reader te kopiëren. Volg in dat geval de instructies (handleiding) van de e-reader.

Soms is de software van de leverancier nodig voor een e-reader.

Calibre

Onbeveiligde boeken kun je gewoon naar een e-reader kopiëren zonder dat daar Adobe Digital Editions voor nodig is, laat staan het autoriseren van de computer en de e-reader. In het eenvoudigste geval kun je de e-books zelfs gewoon rechtstreeks vanuit een map naar de e-reader slepen met bijvoorbeeld Windows Verkenner.

Een nettere methode is door het gratis programma Calibre te gebruiken. Net als ADE is dit een digitale boekenplank. Alleen ditmaal eentje waarmee je onbeveiligde boeken beheert. Dat is met name handig als je nooit boeken koopt die met Adobe DRM zijn beveiligd. Dan is ADE niet langer nodig en twee beheerprogramma's gebruiken is dan wat te ingewikkeld.

Lezen op een iPad of iPhone

Een e-reader heeft een scherm dat geoptimaliseerd is voor het lezen van (tekst)boeken. Maar aangezien we nagenoeg allemaal ook een tablet en een smartphone hebben, wordt ook daar veel op gelezen. Een e-book kan met een dienst als Dropbox eenvoudig naar zo'n mobiele apparaat worden overgezet.

Op een iPad of iPhone is het daarna een kwestie van het boek (in de Dropbox-app) selecteren, kiezen voor Open in / Open in iBooks en het boek kan gelezen worden met de gratis app iBooks van Apple. Dit werkt alleen met boeken zonder Adobe DRM. Om ook die te kunnen lezen biedt de gratis app Bluefire Reader uitkomst. Hiermee kun je een e-book zelfs rechtstreeks vanaf de webshop inladen. Op bijvoorbeeld Bol.com ga je weer naar je account toe en zodra je op de download-knop van een gekocht boek tikt, krijg je vanzelf de optie Open met Bluefire te zien.

Via Open in / Open in iBooks open je een e-book op een iPad of iPhone.

5 Reactie(s) op: Zo vul je een e-reader razendsnel met boeken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2014 11:11 Anoniem
  Razendsnel vullen? Jezus wat een verhaal…Ik download alles van een zekere plek op internet het is gratis en kost niks en je vindt er alles als je weet waar je moet zoeken. Eerst even naar de boekenwinkel wat titels en schrijvers noteren in je smartphone en daarna op internet zoeken en downloaden zonder dat het je geld kost. De boeken gewoon via drag en drop op de reader zetten en geen moeilijk gedoe zoals hier beschreven.
  Alhoewel het wel is aan te raden een bibliotheek op comp bij te houden, dan hebben bijv vrienden of kennissen er ook nog wat aan en kun je de bestanden uitwisselen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juli 2015 23:34 Anoniem
  8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juli 2015 23:44 erik1964
  Dag, leuk verhaal wifi om boeken te kunnen kopen. Kun je een ereader met wifi verbinden met je eigen cloud via wifi. Dus je ereader via wifi met je nas verbinden. Ben je van het gezeik met het kabeltje af om telkens je voorraad boeken aan te passen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2015 14:02 Anoniem
  heb windows 10. ADE en laptop zijn geautoriseerd. kan ACSM bestand van bieb boek niet openen. ADE start wel, maar geeft de tekst Error!check activation. Wat is de oplossing???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 november 2015 11:54 Anoniem
  welke site is dat dan,Geplaatst door Gast | 24 juni 2014,
  Lees meer via http://computertotaal.nl/internet-thuis/zo-vul-je-een-e-reader-met-boeken-63084#rHFyptqa2tXJlPWw.99
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.