Webpagina's delen met Chrome

Door: Maikel Dijkhuizen | 23 februari 2022 08:56

How To

Chrome heeft een handig deelmenu om vlot webpagina’s te delen. Dat kan met anderen, maar óók met jezelf. Gebruik hiervoor social media, een QR-code of stuur de link naar een mobiel apparaat. Hoe deze opties werken, leggen we hier uit.

Wanneer je alle opties van de deelfunctie wilt gebruiken, is het een vereiste dat je bij Chrome bent ingelogd. Dat kan met een Google-account. Als je bij Chrome bent aangemeld, is er rechtsboven in de browser een profielafbeelding zichtbaar. Zie je een grijs poppetje? Dan ben je nog niet ingelogd. 

Inloggen

Klik op het grijze poppetje en kies vervolgens voor Synchronisatie aanzetten. Meld jezelf nu aan met een Google-account. Via Account aanmaken kun je je ook als nieuwe gebruiker registreren. Zodra je bent ingelogd, synchroniseer je desgewenst browsegegevens tussen verschillende (mobiele) apparaten. Bevestig in dat geval je keuze met Ja, aanzetten. Klik op Annuleren als je liever geen gegevens met andere apparaten uitwisselt. 

Delen op social media

Surf met Chrome eerst naar een webpagina die je op social media wilt delen, bijvoorbeeld een nieuwsbericht of reisverslag. Je klikt vervolgens helemaal rechts in de adresbalk op het deelpictogram. Je herkent dit pictogram aan het pijltje. In het deelmenu staan verschillende opties. Bepaal onder Link delen op welke sociale-mediawebsite je de link wilt publiceren. Je hebt keuze uit Facebook, WhatsApp, Twitter en LinkedIn.

Zodra je een keuze hebt gemaakt, log je bij de betreffende dienst zo nodig eerst in. Publiceer daarna een bericht met de link. In geval van WhatsApp dien je met de WhatsApp-app op je smartphone eerst een QR-code op het computerscherm te scannen. Vervolgens opent WhatsApp, zodat je de webpagina met een vriend(in), familielid of collega kunt delen. 

Deelmenu Chrome
Bepaal in het deelmenu van Chrome dat je de weblink op bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn wilt publiceren.

QR-code maken

Je maakt van een weblink eventueel een QR-code. Bewaar deze code als afbeelding op de computer en deel hem bijvoorbeeld via e-mail of een chatbericht. Zodra jouw contactpersoon de code met een smartphone- of tabletcamera scant, opent de webpagina op het mobiele toestel. Ga in Chrome eerst naar een webpagina die je wilt delen. Klik in de adresbalk op het deelpictogram en kies QR-code. Via Downloaden sla je de code als png-bestand op. 

QR-code deelmenu Chrome
Genereer van de webpagina een QR-code.

Verzenden naar mobiel apparaat

Gebruik je Chrome op een smartphone en/of tablet? Deel dan rechtstreeks een weblink met dit mobiele apparaat. Zo kun je de betreffende webpagina op een ander moment nog eens bekijken. Bijvoorbeeld wanneer je later op de dag in de trein of het vliegtuig stapt. Een voorwaarde is wel dat je met een Google-account bij de Chrome-app bent aangemeld.

Surf in de browser op je computer naar een webpagina die je wilt delen. Je klikt daarna op het deelpictogram in de adresbalk en kiest voor Verzenden naar je apparaten. Klik nu op de smartphone of tablet waarnaar je het webadres wilt doorsturen. De website opent als nieuw tabblad op het mobiele toestel.  

Overige deelopties

Het deelmenu van Chrome heeft nog meer mogelijkheden om een webpagina te delen. Met de optie Link kop. kopieer je het webadres, zodat je de url bijvoorbeeld in een mailtje kunt plakken. Verder is de optie Casten interessant. Hiermee verzend je de webpagina naar een apparaat met Chromecast-ondersteuning . Denk bijvoorbeeld aan een Google Chromecast-mediastreamer of geschikte smart-tv.

0 Reactie(s) op: Webpagina's delen met Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.