Zo wil Tim Berners-Lee het internet redden

Door: Justin Doornekamp | 05 december 2019 17:08

Tim Berners Lee
Nieuws

Tim Berners Lee, de man die het wereldwijde web creëerde, heeft een plan opgezet om het internet te redden. Facebook, Google, Reddit en Microsoft zijn een paar van de bekende namen die achter het plan staan, maar ze moeten nog wel hun afspraken nakomen.

Berners-Lee maakt zich grote zorgen over de ontwikkeling van het internet en verwacht een “digitale dystopie” als er niet snel ingegrepen wordt. Vandaar zijn reddingsplan: Contract for the Web. Al tachtig organisaties, waaronder overheden en bedrijven, hebben het contract al ondertekend, waarmee zij beloven het internet een open en veilige plek te houden.

Veel van die bedrijven staan de laatste maanden juist onder druk, vanwege de manier waarop zij met gebruikersdata omgaan. Als ze niet kunnen aantonen dat ze de principes van het contract ondersteunen, dan worden ze weer van de lijst gehaald. Ook de overheden van Duitsland en Frankrijk hebben zich voor het contract geëngageerd.

Negen principes

Het contract is opgezet rond negen centrale principes, die elk weer zijn opgesplitst in secties voor overheden, bedrijven en burgers. Onder het contract moeten overheden er bijvoorbeeld zorg voor dragen dat iedereen te allen tijde het internet op kan en dat online privacy en rechten van gebruikers gewaarborgd blijven. Bedrijven moeten zich ervoor inzetten om het internet toegankelijk en betaalbaar te maken, waarbij eveneens de gegevens van gebruikers beschermd blijven.

Principes

Van burgers wordt verlangd dat zij bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het internet, door middel van het opbouwen van online gemeenschappen en het creëren van content.

“Het web biedt de kans om mensenlevens te veranderen, de maatschappij vooruit te helpen en om ongelijkheid te verminderden”, aldus Berners-Lee. “Maar als we nu niet samen ingrijpen om te voorkomen dat het web wordt misbruikt, dan verliest het web alle potentie.”

“Het Contract for the Web biedt een stappenplan om een beter web te bouwen, maar het kan alleen zover komen als we allemaal de uitdaging aangaan", aldus Berners-Lee.

0 Reactie(s) op: Zo wil Tim Berners-Lee het internet redden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.