Zo trap je niet in online oplichting

© PXimport

Zo trap je niet in online oplichting

Geplaatst: 27 april 2020 - 05:26

Aangepast: 14 december 2022 - 11:01

Redactie ID.nl

Wie online zijn spullen verkoopt, moet op zijn hoede zijn. Je weet immers nooit wie er aan de andere kant van de lijn zit. Vaak zijn dit eerlijke mensen die gewoon op zoek zijn naar goede koopjes, maar er zitten ook rotte appels tussen. Die zijn alleen uit op je geld. Of je spullen, waarvoor ze vervolgens niet betalen. Zo trap je niet in online oplichting.

Hoe voorkom je dat je bij online verkoop wordt opgelicht? Honderd procent veiligheid bestaat natuurlijk nooit, maar er zijn manieren om de kans op oplichting aanzienlijk te verkleinen. Op sites als Marktplaats kun je bijvoorbeeld zien hoe lang een koper actief is. Marktplaats is redelijk streng: als iemand zich schuldig maakt aan oplichting, zal zijn/haar account worden geblokkeerd. Iemand die al 5 jaar actief is op Marktplaats, zal dus eerder te vertrouwen zijn dan iemand die net gisteren een account heeft aangemaakt. Dat is sowieso reden om achterdochtig te zijn.

Op eBay is het nog makkelijker, daar laten gebruikers waarderingen achter na een transactie, waardoor je heel eenvoudig kunt zien wat voor vlees je in de kuip hebt. En op Facebook Marketplace? Daar hangt een gebruikersaccount aan elke advertentie, waardoor je letterlijk kunt zien aan wie je verkoopt. Al heeft dat geen zin als zo’n account helemaal is dichtgetimmerd; iemand kan natuurlijk ook een nepprofiel aanmaken. Probeer in dat geval in het gesprek zoveel mogelijk informatie te vergaren en de persoon in kwestie te peilen.

Eerst betalen, dan versturen

Marktplaats heeft een handige manier van gelijk oversteken (ook wel Escrow genoemd), eBay raadt PayPal aan zodat je kopersbescherming hebt via die betaalprovider, Facebook Marketplace laat de transactie helemaal aan de gebruikers zelf over. Voor welk platform je ook kiest, zorg ervoor dat je je niet laat ompraten tot het versturen van je product voordat je de volledige betaling daarvoor ontvangen hebt. Eerst betalen, daarna ontvangen, is volledig geaccepteerd in de wereld van online verkoop.

Let ook op trucs aan de deur, zoals kopers die een bank-app met betaling laten zien. Verstuur het product of geef het pas mee wanneer je het geld op je eigen rekening ziet (behalve bij ‘gelijk oversteken’ via Marktplaats, zie onderstaande afbeelding). Alleen dan kun je de kans dat je wordt opgelicht aanzienlijk verkleinen. Zorg er daarnaast voor dat je bewijs hebt van het feit dat je het product daadwerkelijk verzonden hebt.

 

© PXimport

Toch opgelicht: wat nu?

Maar wat nu als je toch bent opgelicht? Je hebt het product toch opgestuurd of meegegeven zonder betaling, of de persoon in kwestie beweert dat hij of zij het product nooit ontvangen heeft terwijl je het toch echt hebt opgestuurd, en opent een geschil via PayPal, om maar wat te noemen. In het laatste geval is het dus belangrijk dat je bewijs hebt, zoals een verzendbewijs van PostNL, zodat je in ieder geval kunt aantonen dat je aan je verplichting hebt voldaan.

In het ergste geval is er niets dat je kunt doen om je geld alsnog te krijgen. Toch is het dan belangrijk om aangifte te doen. Mensen doen vaak geen aangifte van dit soort zaken, juist omdat de kans dat ze hun geld alsnog krijgen zeer klein is, maar daardoor wordt die kans alleen maar kleiner en hebben internetcriminelen vrij spel.

Dus hoe pijnlijk het ook is, doe aangifte en beschouw het als een dure les.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten