Zo zorg je ervoor dat Facebook je niet meer volgt

Door: Justin Doornekamp | 06 september 2019 17:33

Facebook logo
Blog

Facebook heeft een nieuwe tool gelanceerd, waarmee je inzicht krijgt in welke bedrijven jouw gegevens delen met het social media-platform. Met de tool kun je voorkomen dat derde partijen informatie over je surfgedrag in de toekomst opnieuw delen.

De nieuwe functionaliteit wordt momenteel uitgerold in Ierland, Spanje en Zuid-Korea en is te vinden in de instellingen van de Facebook-app. Daar is nu een apart kopje te vinden, waaronder alle activiteiten buiten Facebook onder vallen. Je ziet welke bedrijven gegevens over je surfgedrag hebben gedeeld door middel van Facebook Login of The Facebook Pixel, waarmee bedrijven de advertentieresultaten op Facebook meten.

Stel je hebt diverse webshops bezocht, dan zul je de volgende keer dat je op Facebook bent advertenties zien voor de producten die je opzocht. Doordat Facebook nu een functie heeft ingebouwd om dit te beperken, wordt het bedrijven een stuk moeilijker gemaakt om je online te volgen.

De Britse krant The Guardian merkt op dat het echter niet mogelijk is om gegevens te verwijderen die al zijn verstuurd naar Facebook. Er is binnen de Facebook-app wel een optie waarmee je je browsergeschiedenis kunt verwijderen, maar dit zorgt ernaar verluidt enkel voor dat je gegevens niet meer gekoppeld zijn aan je account. Facebook kan je gegevens dus niet meer gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties, maar nog wel om een breder beeld te krijgen van waar de interesses van gebruikers liggen.


De Clear History-functie van Facebook is nog steeds niet beschikbaar

Datadeling

Het is de eerste keer dat er precies inzicht wordt gegeven in welke bedrijven er informatie over het surfgedrag van Facebook-gebruikers delen met het social media-platform. Hoewel de transparantie waarschijnlijk wordt gewaardeerd, blijft de kritiek op Facebook bestaan, vooral over het feit dat gegevens over je surfgedrag niet volledig worden verwijderd. Het laat wel zien dat Facebook zijn imago probeert te verbeteren, na de privacy-schandalen in de afgelopen jaren.

Het social media-platform zal de nieuwe functie in de komende maanden wereldwijd uitrollen.

0 Reactie(s) op: Zo zorg je ervoor dat Facebook je niet meer volgt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.