6 tips voor een probleemloze overstap naar je nieuwe e-mailaccount

Door: redactie-computertotaal | 16 oktober 2013 10:00

How To

Wanneer je overstapt op een andere internet service provider, betekent dit doorgaans ook dat je het e-mailadres dat je jarenlang bij Ziggo, UPC of KPN hebt gebruikt, moet opgeven. In dit artikel laten we zien hoe je de overgang naar je nieuwe e-mailaccount zo eenvoudig mogelijk kunt laten verlopen.

1. Beperk jezelf niet tot een ISP

Als je bijvoorbeeld van KPN op Ziggo overstapt, kun je geneigd zijn om je nieuwe Ziggo e-mailadres te gaan gebruiken. Dat is prima, maar wat gebeurt er als je besluit om weer op een andere internet service provider (ISP) over te stappen? Dan zit je weer met hetzelfde gedoe.

Gebruik in plaats daarvan een web-gebaseerde e-maildienst die je altijd kunt houden en blijven benaderen, ongeacht wie je internetdienst aanbiedt. Dus Gmail, Outlook.com, Yahoo, of een vergelijkbare aanbieder.

2. Zorg voor enige overlap

Zeg niet meteen je oude dienst op zodra je een nieuw Gmail-account of wat dan ook hebt aangemaakt. Geef jezelf indien mogelijk een maand de tijd om de berichten die nog op je oude account binnenkomen te lezen, terwijl je aan het nieuwe account aan het wennen bent.

3. Spam je vrienden en familie

Nou ja, "op de hoogte brengen" is misschien een betere uitdrukking. Stuur een e-mail naar iedereen in je adresboek waarin je laat weten dat je een nieuw e-mailadres hebt. Vraag of ze het oude adres willen verwijderen en het nieuwe opslaan.

4. Verander het antwoord-adres in je oude account

Tijdens die overlappingsmaand zal je ongetwijfeld e-mails die op je oude adres binnenkomen beantwoorden. Afhankelijk van de dienst en/of e-mailclient die je gebruikt, kun je mogelijk het "antwoord"-adres in de instellingen aanpassen. Verander dat in je nieuwe e-mailadres; wanneer iemand dan een mail beantwoordt, zal het automatisch naar je nieuwe adres gaan.

5. Stel automatisch doorsturen in

Laat, als je oude ISP het toestaat, alle e-mail van je oude account automatisch doorsturen naar je nieuwe adres. Op die manier hoef je je oude account niet te blijven controleren, maar krijg je wel alle berichten die erop binnenkomen. Een ander voordeel van het hele "overlap"-plan.

6. Update online accounts en mailinglijsten

Dit kost misschien de meeste moeite, maar je zult je e-mailadres handmatig moeten updaten op Amazon, iTunes, je bank, enzovoorts. Gebruik die overlappingsmaand om berichten van je verschillende accounts en geautomatiseerde e-maillijsten bij te houden, zodat je kunt zien waar je nog moet inloggen om je e-mailadres aan te passen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com. De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

4 Reactie(s) op: 6 tips voor een probleemloze overstap naar je nieuwe e-mailaccount

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 oktober 2013 13:23 Anoniem
  Wat ik nog mis, is om je oude emails te importeren in je nieuwe email. Dan kun je definitief afscheid nemen van je oude email provider. Je kunt natuurlijk kiezen om alles handmatig door te sturen, maar een imap import tool is veel handiger (mits de oude provider imap ondersteund). Als je outlook gebruikt (op de pc, niet outlook.com) kun je heel gemakkelijk emails verslepen van de ene box naar de andere of de import export functie gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2013 19:19 Anoniem
  Ik gebruik tot nu toe ook eigen site en mail van KPN. daarbij krijg je e-mail adressen die eindigen op @achternaam.info en je web adres is www.achternaam.info.
  Weet iemand of, wanneer je overstapt naar een andere provider, je dit webadres en e-mail adres kunt behouden en hoe dat geregeld moet worden?

  bedankt voor een reactie
  Rob
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2013 20:51 Anoniem
  prima advies. helemaal top. En nog een groot voordeel.Je bent nooit meer je contacten, bestanden foto's etc.etc. meer kwijt. Dat wil nog wel eens gebeuren bij de pc crash, En van een backup hebben velen nog nooit gehoord is mijn ervaring met pc gebruikers, die niet zo "handig"zijn.,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2013 12:32 Anoniem
  Overlaptijd is eerder een half jaar dan een maand.
  Met name bedrijven staan niet altijd in je adreslijst. Denk aan verzekering, energie, winkels.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.