Alternatieve DNS op smartphone instellen

Door: Randolf Bouwma | 13 november 2018 14:00

DNS op smartphone instellen
Nieuws

Alternatieve DNS op smartphone instellen? Dat kun je doen als je online minder gevolgd wilt worden. Het kan heel eenvoudig met de nieuwe DNS-app 1.1.1.1: Faster & Safer Internet van Cloudflare. Hoe stel je een en ander in?

1.1.1.1 is een alternatieve DNS-server die inmiddels al een poosje uit is voor Windows, Mac en Linux-pc's. DNS staat voor Domain Name System en is het systeem dat url's koppelt aan het ip-adres van sites. Handig, want je hoeft alleen maar namen te onthouden in plaats van een lange reeks getallen.

Inherent nadeel aan het DNS-systeem van je provider is dat deze kan zien welke websites je zoal bezoekt. Je maakt met jouw ip-adres immers verbinding met hun DNS, vervolgend word je netjes doorgestuurd naar de site die je wilt bezoeken. Door een ander DNS in te stellen, surf je online anoniemer. Zeker in het geval van 1.1.1.1, dat stelt geen logbestanden bij te houden.

DNS op smartphone

Met de app 1.1.1.1: Faster & Safer Internet voor Android en iOS regel je dit heel eenvoudig. Download de app en start deze op. Swipe bij het welkomstscherm naar links en tik daar vervolgens op VPN-profiel installeren. Bij de pop-up voor een verbindingsverzoek kies je voor OK. Je krijgt de melding VPN-profiel is geïnstalleerd. Druk op Gereed.

Je komt in het hoofdmenu terecht met een grote schuifknop. Tik daarop om in één keer verbinding te maken met het DNS van Cloudflare. Je hoeft verder niets in te stellen. Als het werkt, zie je bovenin beeld het icoontje van een slotje.

Ook kun je op de knop met de horizontale streepjes tikken, gevolgd door Geavanceerd en Status. Je ziet daar meer informatie over je huidige internetverbinding.

Niet hetzelfde als VPN

Overigens is het wijzigen van je DNS niet hetzelfde als een VPN installeren, dus waan je ook niet helemaal anoniem. Je houdt nameljk gewoon je eigen ip-adres, en websites kunnen daaraan zien dat jij hen bezoekt. Maar een VPN is ook wat ingewikkelder om in te stellen, en daarnaast zijn veel VPN-diensten niet gratis te gebruiken.

0 Reactie(s) op: Alternatieve DNS op smartphone instellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.