App-verbod voor fietsers: Wat mag wel/niet?

Door: Randolf Bouwma | 01 juli 2019 10:11

Nieuws

Maak jij je wel eens schuldig aan appen tijdens het fietsen? Tot op heden kwam je daar al gauw mee weg, maar vanaf vandaag bestaat de kans dat je er een boete van 95 euro voor krijgt. De aangescherpte regels leiden wellicht tot vragen. Wat is nu precies toegestaan, en wat juist niet? Dat lees je hieronder.

Net zoals bij autorijden al het geval was, geldt voor de fiets ook dat je niet meer al rijdend je telefoon mag bedienen. Zit je met een hand aan het stuur en heb je in je andere je smartphone vast, dan riskeer je een boete. Er wordt de komende tijd vooral gelet op jongeren, die zich over het algemeen het meest schuldig maken aan deze praktijk.

Handsfree bellen en navigeren mag nog wel. Je kunt daarvoor een smartphone-houder overwegen, die op je stuur te bevestigen is. Je mag ook je telefoon erbij pakken zodra je stilstaat. Wil je berichtjes terugsturen of je route aanpassen, stap dan even af.

Het verbod geldt pas 'wanneer de wielen draaien'. Als je voor een stoplicht stilstaat, mag je dus best even op je telefoon kijken.

En muziek luisteren op de fiets dan?

Voor muziek luisteren tijdens het fietsen geldt tevens dat dit nog steeds mag, zo lang je het verkeer om je heen maar kunt horen. Zet dus de muziek wat zachter of houd het bij één oordopje. Bij een koptelefoon is dit uiteraard wat lastiger. Sommige modellen bieden een 'ambient sound'-modus aan, zodat geluid van buitenaf juist wordt versterkt. Zo hoor je je medeweggebruikers alsnog.

Bij brom- en snorfietsen geldt een hogere boete, namelijk 160 euro. Bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zoals scootmobiels en bestuurders van trams kunnen vanaf nu ook een boete verwachten. Die is 240 euro, wat overeenkomt met bellen/appen achter het stuur van een personenauto.

In Amsterdam zijn vannacht reeds de eerste zes boetes uitgedeeld.

1 Reactie(s) op: App-verbod voor fietsers: Wat mag wel/niet?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 juli 2019 16:51 Kasander1
    Appen, muziek luisteren, internetten, alles mag je dus gewoon blijven doen als je smartphone maar in een houder aan je stuur zit.

    Maar wat is dan de meerwaarde van dit geheel?! Dat de politie sneller een bekeuring kan uitdelen dan aan appers in de auto?!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.