Apple brengt volgende generatie M1-chip naar Mac Studio

Door: Justin Doornekamp | 08 maart 2022 19:53

Nieuws

Apple brengt zijn volgende generatie M1-chip naar een compleet nieuwe Mac, de Mac Studio: een compacte, maar bijzonder krachtige mini-pc.

De Mac Studio, waarmee Apple zich richt op professionele gebruikers, is beduidend sneller dan voorgaande Mac-modellen, maar is veel kleiner met een omvang van circa 20 bij 20 centimeter. Ten opzichte van de Mac Pro zou de Mac Studio bijvoorbeeld 80% sneller zijn.

In de mini-pc vinden we veel verschillende poorten. Aan de voorkant van Mac Studio vinden we ondersteuning voor USB-C en een SD-kaart, terwijl er aan de achterkant ruimte is om een koptelefoon, internetkabel en HDMI-kabel aan te sluiten. Ook vinden we vier USB-C-poorten en twee USB-A-poorten.

De mini-pc kun je aansluiten op veel beeldschermen en zelfs televisies, maar Apple ontwikkelde zelf ook een beeldscherm. Deze Studio Display heeft een 5K Retina-scherm van 27-inch en draait op een A13-chip. 

De Mac Studio zelf draait op de nieuwe M1 Ultra-chip, die 20 cpu-cores heeft, waaronder 16 cores voor hoge prestaties en vier cores voor hoge energie-efficiënte. De chipset heeft bovendien 64 gpu-cores. Dit is beduidend meer dan de M1 Pro en M1 Max, die respectievelijk 16 en 32 GPU-rekenkernen hebben. De nieuwe chip is volgens Apple acht keer sneller dan M1.

Het komt niet als een verrassing dat Apple de grafische processor van een update heeft voorzien, omdat het niet achter wil lopen op Intel. Met de twaalfde generatie Intel Core-processors, beter bekend als Alder Lake, heeft Intel namelijk een processor ontwikkeld voor de consumentenmarkt die zeker kan concurreren met Apple’s huidige chipset. Daarom voert Apple het aantal GPU-cores op, om qua grafische kracht bij te blijven op de concurrentie.

De Mac Studio met M1 Max-chip is beschikbaar vanaf 2.329 euro, maar wil je de mini-pc met de laatste M1 Ultra-chip dan betaal je minstens 4.629 euro. Het beeldscherm krijgt een vanaf-prijskaartje van 1.779 euro. Beide apparaten zijn vanaf vandaag te bestellen en liggen vanaf 18 maart in de winkels.

0 Reactie(s) op: Apple brengt volgende generatie M1-chip naar Mac Studio

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.