Kunnen we binnenkort printen zonder inkt?

Door: Lub Snoek Lub Snoek | 03 november 2016 10:39

Nieuws

Studenten van de TUDelft hebben in het een persbericht een printer zonder inkt geïntroduceerd. Inkless, een spin-off bedrijf van de TUDelft, geeft aan dat de techniek gereed is en dat ze op zoek zijn naar samenwerkingen met bestaande printerbedrijven.

Gecarboniseerd

Met de nieuwe techniek wordt papier niet bedrukt, maar gecarboniseerd. Het papier wordt verhit waardoor de kleur op specifieke plekken kan worden veranderd. Volgens de bedenker wordt de print ‘op de juiste diepte in het papier gezet, geeft een diepe zwarte kleur en is permanent’. Hoewel er met deze techniek nog niet in kleur kan worden geprint, kan men naast papier ook labels bedrukken met een print.Lees ook: 11 tips om alles uit je printer te halen.

Bonnetjes

Het idee van Inkless doet sterk denken aan de techniek achter thermische printers. Dit zijn printers die, net als de techniek van Inkless, tekst op papier zetten door gebruik te maken van hittegevoelig papier. Dit papier bevat chemicaliën die bij verhitting een verbinding aangaan, wat resulteert in een verkleuring op het papier.

Thermische printers worden vandaag de dag vooral gebruikt voor het printen van bonnen, waarbij er tekst op een standaardrol met wit papier of voorbedrukt papier wordt geprint. Dit soort printers zien we vaak in oudere faxapparaten, kassasystemen, medische systemen, betaalsystemen in restaurant en lotto-systemen.

Permanent

Het nadeel van de huidige thermische printers is het feit dat de print kan vervagen. Boekhouders scannen vaak bonnetjes in en printen deze vervolgens met gewone inkt op normaal papier. Dit doet men vooral omdat de print op bonnetjes na enkele maanden kan vervagen en onleesbaar wordt. De TUDelft beweert dat ze dit probleem hebben getackeld en hun thermische print wel permanent is. Kunnen we binnenkort zonder inkt een permanente tekst op een A4’tje drukken? De tijd zal het leren.

0 Reactie(s) op: Kunnen we binnenkort printen zonder inkt?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.