CCleaner geïnfecteerd met malware

© PXimport

CCleaner geïnfecteerd met malware

Geplaatst: 18 september 2017 - 07:25

Aangepast: 13 december 2023 - 16:06

Mark Gamble

Het computeropschoonprogramma CCleaner is door hackers geïnfecteerd met malware. De afgelopen maanden zijn installatiebestanden van de software aangepast. Hierdoor zijn miljoenen apparaten wereldwijd besmet geraakt.

Hackers hebben de malware met de software kunnen meesturen door een lek bij het Britse bedrijf Piriform. Dat bedrijf ontwikkelt de CCleaner-software, waarmee computers en Android-apparaten geoptimaliseerd kunnen worden. Hackers konden door de lek de malware injecteren in de op de server van Piriform aanwezige installatiebestanden van de software.

Ontdekking

De hack werd ontdekt door onderzoekers van een tak van Cisco, Talos. De software op de servers van Piriform was ongezien geïnfecteerd en de certificaten die nodig zijn om te identificeren dat het om bonafide software gaat, waren in takt gebleven. Toch werd er extra software meegestuurd met de download, waaronder een tool waarmee een zogeheten Domain Generation Algorithm (DGA) werd uitgevoerd. een DGA is een manier waarop automatisch diverse domeinen worden aangemaakt, zodat malafide software eenvoudig botnets kunnen opzetten.

32-bitsversies

Volgens Piriform zijn alleen de 32-bits-versies van CCleaner en CCleaner Cloud besmet. Het bedrijf adviseert om met spoed de huidige versie (5.33.6162) te verwijderen en per direct te upgraden naar de nieuwste versie van CCleaner.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000