CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets

© CIDimport

CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets

Geplaatst: 10 januari 2018 - 12:39

Aangepast: 13 december 2023 - 15:18

Mark Gamble

De Consumer Electronics Show in Las Vegas is in volle gang en de redacteuren van Computer!Totaal houden je iedere dag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes vanaf de beursvloer. Dit zijn de leukste, gekste en beste gadgets die we tot nu toe tegenkwamen.

Groot, groter, grootst

Eén ding dat ons is opgevallen deze CES is dat alles groter moet. Toegegeven: we zitten natuurlijk ook in het land waar 'bigger is better', maar op de beursvloer en bij de diverse stands zien we dat bedrijven ook voor consumenten inzetten op grote producten. Zo demonstreerde Samsung een mega grote MicroLED-televisie, en heeft Acer een extra grote gamingmonitor met streamingfuncties uitgebracht.

CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets-16015302

© CIDimport

LG demonstreerde op de stand een wel heel bijzondere tv, namelijk eentje waarvan het scherm kan worden opgerold, zodat je niet constant tegen een zwart scherm aan hoeft te kijken. Eén nadeel: het in- en uitrollen van het scherm gaat echter niet zo snel, dus even snel de televisie aanzetten om vlug nog even het nieuws te kijken, is er niet bij.

Gaming

Gamers zijn natuurlijk ook gewoon consumenten, dus het is niet zo vreemd dat er op deze Consumer Electronics Show ook het een en ander wordt getoond door de diverse gamingbedrijven. We noemden de grote Acer Predator Big Format Gaming Display al, maar ook andere fabrikanten lanceren nieuwe producten. Zoals ASUS, die zijn complete nieuwe gaming linup bekend maakte, een reeks nieuwe laptops een een bijzondere gadget, de Bezel Free Kit. Dit is een opzetstuk voor tussen twee monitoren, waarbij de illusie wordt gewekt dat het beeld van de ene monitor naadloos overloopt naar de andere.

CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets-16015303

© CIDimport

Normaal gesproken heb je om te gamen een controller of een toetsenbord en muis nodig. Maar niet als het aan startup Xenoma uit Japan ligt. Dit bedrijf toonde op CES namelijk een smart t-shirt die je - als je 'm aantrekt - kunt gebruiken als gamecontroller. Eindelijk dus ook een beetje fysiek bewegen tijdens het gamen in plaats van lang onderuit op de bank.

Audio

Ook producenten van audioproducten spelen in op de gamingmarkt. Sennheiser is daar zoals gebruikelijk geen uitzondering op: het bedrijf toonde de opvolger van de GAME ZERO. De nieuwe GSP 600 heeft verbeterde ergonomische functies zoals beter passende oorschelpen en een beter verstelbare hoofdband en scharnieren.

Televisies

Televisiekijken is nog niet dood, als we de op de CES aanwezige fabrikanten moeten geloven. Lineair tv-kijken is echter wel op zijn retour, maar je eigen video's of een van de vele streamingdiensten kijk je natuurlijk wel het liefst op een zo groot mogelijke televisie. De trend van grotere beeldschermen voor tv's zetten zich door. Opvallend is daarbij dat op de CES getoonde modellen vrijwel randloos zijn, dankzij nieuwe technieken als MicroLED hebben schermen veel minder techniek nodig voor het weergeven van pixels, waardoor tv's dunner worden en nauwelijks nog een rand hebben.

Ook Sony toonde op CES haar nieuwe Bravia-lijn, alsmede een aantal nieuwe soundbars voor bij de nieuwe modellen.

CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets-16015302

© CIDimport

Spraakherkenning

In 2017 zagen we al steeds meer producten die worden voorzien van spraakassistentie, en ook op CES zijn weer nieuwe producten gelanceerd. Opmerkelijk nieuws was dat Amazon nu ook voor Windows 10 een Alexa-app gaat uitbrengen. Waarom? Windows 10 bevat namelijk al een spraakassistent(e) in de vorm van Cortana. Alleen: Cortana is nog niet in Nederland beschikbaar, waardoor een Alexa-app voor Windows 10 wellicht tot nog een handige toevoeging kan zijn.

Van sommige producten is het nog wel de vraag of het zinnig is dat je ertegen kunt praten. Zoals de nieuwe mesh-router van ASUS bijvoorbeeld. De Lyra voice ziet er echter wel uit als een speaker, dus hij misstaat niet in de woonkamer.

CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets-16015309

© CIDimport

Alexa wordt in veel nieuwe producten geïntegreerd, maar we vergeten bijna dat er nog een andere speler in de markt is: Google. Haar dienst Assistant is beschikbaar op alle Android-telefoons en biedt tal van handige opties. Op CES maakte het bedrijf bekend dat Google Assistant ook op andere producten dan smartphones wordt uitgebracht, zoals televisies en koptelefoons. Ook het in-car-systeem Android Auto zal worden voorzien van een update, zodat je ook a la Michael Knight tegen je auto kunt praten.

Virtual Reality

Hoewel Virtual Reality in de juiste omgeving en met de juiste apparatuur best leuk kan zijn, wil het - althans voor de consumentenmarkt - niet echt van de grond komen. VR wordt echter wel steeds volwassener. Op CES 2018 komt VR - net als voorgaande jaren - ook weer aan bod.

Producten worden dit jaar betaalbaarder, waardoor VR voor consumenten interessant kan zijn. Google en Lenovo maken in ieder geval goede sier met een betaalbare - en computer of smartphone-onafhankelijke VR-headset, de Mirage Solo.

CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets-16015311

© CIDimport

Smartphones

Op het gebied van smartphones is er tot nu toe niet heel veel bijzonder te melden. Wel kwam uit vrij onverwachte hoek toch nog nieuws over de lancering van een aantal nieuwe telefoons. Sony geeft zijn Xperia-lijn namelijk nog niet op, en brengt Vivo een smartphone op de markt waarin een vingerscanner aan de voorzijde in het scherm is verwerkt.

We hadden gehoopt dat Samsung haar nieuwe vlaggenschip S9 zou lanceren op CES, maar het bedrijf kon alleen maar zeggen dat verdere details over de nieuwe telefoon pas tijdens het Mobile World Congress in Barcelona bekend zouden worden gemaakt.

Ook bijzonder is dit concept van gamingmerk Razor. Zij toonden op CES een combinatie van smartphone en laptop aan: Project Linda. De Razer Phone in een dock van de laptopbehuizing worden geplaatst, waarna de laptop kan worden gebruikt en de telefoon voor cpu-kracht en de (muis)bediening zorgt.

CES 2018: Dit zijn de beste nieuwe gadgets-16015313

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000