Wordt dit Windows 10 Cloud?

Door: Mark Gamble | 06 februari 2017 13:43

Nieuws

Er is een nieuwe Windows 10-versie opgedoken, waarbij het alleen mogelijk is om apps te installeren vanuit de Store. Deze versie van Windows 10 Cloud moet straks de concurrentie aangaan met Chromebooks. Computer!Totaal wist een kopie van deze bijzondere Windows 10-versie te bemachtigen en bekijkt wat er veranderd is.

Hoewel Windows 10 meer en meer te vinden is op de meeste computers (gebruikers die niet willen upgraden van Windows 7 of Windows 8 daargelaten), is Microsoft nog steeds naarstig op zoek naar de mogelijkheden voor het veroveren van meer terreinen.

Er gaan namelijk al tijden de geruchten dat Microsoft bezig is met een speciale cloudversie van Windows 10, eenvoudigweg Windows 10 Cloud genaamd.

Geen software, alleen apps

Windows 10 Cloud is een 'gestripte' versie van Windows 10, waarbij het alleen mogelijk is om apps te installeren en te draaien die vanuit de Windows Store zijn te verkrijgen. Een gewoon programma kun je er niet op installeren, want dat resulteert in een foutmelding.

Computer!Totaal wist een kopie van de installatie-dvd (ISO) van deze speciale Windows 10 Cloud-versie (build 15025.1000) te bemachtigen. Tijdens de installatie konden we kiezen uit de Cloud-versie van Windows 10.

Verschillen

Qua uiterlijk kunnen we in deze testversie van Windows 10 Cloud nog geen echte verschillen ontdekken. Dat komt omdat we hier te maken hebben met een wel heel vroege previewversie, waar los van wat andere instellingen eigenlijk niets is veranderd.

De technische veranderingen zijn echter wel duidelijk. Zodra we een programma (buiten de Windows Store om) proberen te starten, worden we getrakteerd op de onderstaande melding:

In feite worden programma's in Windows 10 Cloud alleen in een soort 'sandbox'-omgeving toegestaan. Windows-apps die vanuit de store worden gedownload en geïnstalleerd, draaien in het besturingssysteem nu ook al in een aparte omgeving met speciale systeemrechten.

Voor de Cloud-versie van Windows 10 geldt dus dat je buiten de Store om geen software kunt installeren of bijvoorbeeld een executable kunt starten. Wel is het zo dat apps vanuit de Windows Store (vooralsnog) wel fysiek op je computer worden geïnstalleerd, in tegenstelling tot de meeste apps op een Chromebook, die alleen vanuit de browser werken.

Test of toekomst?

De vraag is of Microsoft daadwerkelijk een Cloud-versie van Windows 10 gaat uitbrengen. Concrete plannen hebben we nog niet gezien, los van deze testversie. Microsoft zelf laat er echter nog weinig over los, maar uiteraard houden we de ontwikkelingen voor je in de gaten.

1 Reactie(s) op: Wordt dit Windows 10 Cloud?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 9 februari 2017 17:43 woepel
    Heb een versie draaien onder VM maar veel app's geven foutmeldingen en kunnen niet worden geinstalleerd..
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.