Draadloos signaal helpt aap bij verlamming

Door: Lub Snoek Lub Snoek | 10 november 2016 08:51

Nieuws

De Universiteit van Lausanne heeft met behulp van een draadloos signaal verlamming kunnen genezen. Met behulp van twee implantaten en een draadloos signaal hebben onderzoekers een aantal verlamde apen laten lopen.

Volgende fase

Deze ontwikkeling is de volgende stap in een werkveld waarin mensen en dieren robotische armen kunnen besturen met behulp van implantaten in de hersenen. Het is echter de eerste keer is dat een implantaat een primaat heeft kunnen laten lopen. Lees ook: Perfecte privacy: Al je bestanden versleutelen.

Hoewel we waarschijnlijk nog lang moeten wachten tot de technologie ook op mensen kan worden toegepast, is de techniek veelbelovend. De implantaten werkten namelijk zonder dat de apen hiervoor weken of maanden training nodig hadden.

"De primaat was meteen in staat om te lopen nadat we de interface tussen de hersenen en ruggengraat hadden geactiveerd. Hier was geen fysiotherapie of training aan vooraf gegaan," aldus Erwan Bezard, de leider van het onderzoek.

Signaal

Er werden twee implantaten bij de dieren ingebracht; één in de hersenen en één in het onderste deel van de ruggengraat. Eerst werd er gekeken naar de hersensignalen die het brein van gezonde apen naar de benen stuurde. Het team ontwikkelde vervolgens een computer die deze signalen kon analyseren en nabootsen. Na het gedeeltelijk doorsnijden van de zenuwen in de ruggengraat, bleek dat het systeem de volledige functie overnam en de aap gewoon kon blijven lopen.

Uitdaging

Onderzoekers sneden de zenuwen maar gedeeltelijk door, waardoor de verlamming tijdelijk was en het lichaam van de aap zichzelf zou kunnen herstellen. Het is daardoor niet zeker of de interface ook werkt bij apen die volledig verlamd zijn door bijvoorbeeld een gebroken rug.

Volgens Dr. Andrew Jackson van de Universiteit van Newcastle ziet de toekomst er rooskleurig uit. "Het tempo waarin neurologische experimenten worden vertaald naar proeven op mensen is in dit werkveld zeer hoog", het zal dus niet lang duren voordat de brein-rug-interface zal worden getest op verlamde mensen.

0 Reactie(s) op: Draadloos signaal helpt aap bij verlamming

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.