Facebook gaat nepnieuws ook in Nederland aanpakken

Door: Mark Gamble Gamble | 02 maart 2017 16:06

Nieuws

Facebook gaat vanaf nu ook in Nederland nepnieuws eerder blokkeren. Eerder deed het bedrijf dat al in Amerika. In Nederland gaat het social media-bedrijf een samenwerking aan met nieuwssite Nu.nl en de Universiteit van Leiden.

Om de nieuwsvoorziening op Facebook beter te bedienen, krijgen redacteuren van onder meer Nu.nl toegang tot een speciaal dashboard van Facebook, waar zij kunnen zien welke berichten door Facebook-gebruikers zijn aangemerkt als nepnieuws.

Als blijkt dat de aangemerkte berichten inderdaad niet juist blijken te zijn, kunnen deze berichten worden gelabeld. Andere Facebook-gebruikers die dat bericht dan willen delen, krijgen een melding dat het waarschijnlijk een nepnieuwsbericht betreft.

De redacteuren kunnen op deze manier ook beter de feiten checken bij berichten die zijn aangemerkt als 'nep'.

Niet onoverkomelijk

Met de extra controle op nepberichten kan overigens niet worden tegengehouden dat dergelijke items ook niet worden gedeeld met andere Facebook-gebruikers. De berichten worden dan ook niet zonder meer van het netwerk verwijderd, maar krijgen - afhankelijk van het aantal keer dat een bepaald bericht is aangemerkt als spam - een lagere 'rating', waardoor het bericht weer sneller verdwijnt van het sociale netwerk.

Niet veel interesse

Andere mediabedrijven hebben niet veel interesse om mee te doen met de plannen van Facebook. Zo zegt NOS-hoofdredactuer Marcel Gelauff tegen Nu.nl dat hij geen meerwaarde ziet in deze mogelijkheid. Ook Adjunct-hoofdredacteur Johan Groeneveld van ANP ziet geen enkele reden om deel te nemen aan het project.

0 Reactie(s) op: Facebook gaat nepnieuws ook in Nederland aanpakken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.