Geen internet? Zo los je hardnekkige netwerkfouten op

Door: Toon van Daele | 29 oktober 2019 13:37

Geen internet
Nieuws

Vroeg of laat zal het je overkomen: je hebt geen internet meer op je pc. Je kunt een of meer netwerkapparaten niet meer bereiken, of een netwerkfunctie werkt niet meer naar behoren. Het komt er dan vooral op aan zo gericht mogelijk naar de oorzaak van het euvel te zoeken en die is niet altijd even duidelijk. Wat nu?

We gaan er even vanuit dat je met een Windows-computer niet langer je netwerk of het internet op kunt. Het zou best kunnen dat hardware (zoals een defecte netwerkadapter) of software (foutieve netwerk- of firewallconfiguratie) van de pc aan de basis ligt, maar het kan bijvoorbeeld ook aan een kabelbreuk, vastgelopen router, defecte switch(poort) of een onbereikbare dhcp- of dns-service te wijten zijn. Het zal er dus op aankomen enigszins methodisch te werk te gaan om de oorzaak te duiden.

De logische eerste stap is nagaan of de verbinding wél lukt met een ander apparaat. Is dat niet het geval, herstart dan eerst je modem en (draadloze?) router en probeer het opnieuw.

Doet het euvel zich alleen bij je eigen computer voor probeer het dan eerst met de ingebouwde probleemoplosser: ga naar Instellingen / Netwerk en internet, klik op Probleemoplossing voor netwerken en volg de instructies van de wizard. Overigens vind je nog andere, ook netwerk gerelateerde probleemoplossers in het Windows Configuratiescherm: tik hier probleem in de zoekbalk in, klik op Probleemoplossing en open Netwerk en internet: je kunt nu uit een vijftal onderdelen kiezen.

Opdrachtprompt-commando's

Helpt dit niet dan kun je als administrator zelf enkele netwerkopdrachten uitvoeren vanuit de Opdrachtprompt:

netsh winsock reset

netsh int ip reset (opnieuw instellen van de tcp/ip-stack; dit kan met name nodig zijn als zelfs ping 127.0.0.1 niet meer lukt)

ipconfig /release (ip-adres vrijgeven)

ipconfig /renew (ip-adres vernieuwen)

ipconfig /flushdns (cache van de dns-client opnieuw instellen)

Geeft je draadloze verbinding problemen dan kan het ook aan een corrupt netwerkprofiel te wijten zijn. Je roept de profielen dan eerst op met

netsh wlan show profiles

waarna je een specifiek profiel kunt weghalen met:

netsh wlan delete profile

Vanaf Windows 10 (versie 1607) kun je ook alle geïnstalleerde netwerkadapters laten verwijderen met de bijbehorende instellingen. Ga naar Instellingen / Netwerk en internet / Status en kies Netwerk opnieuw instellen. Na een herstart van de pc worden de netwerkadapters dan opnieuw geïnstalleerd met de initiële instellingen.

Houd er wel rekening mee dat je bepaalde netwerksoftware, zoals vpn-clientsoftware of virtuele hyper-v-switches, wellicht moet herinstalleren.

Corrupte lsp

Het kan ook wel gebeuren dat een corrupte lsp (layered service provider) voor een onbetrouwbare Winsock zorgt, ook al worden lsp’s steeds meer genegeerd in Windows. Een lsp is een stukje software dat toegang heeft tot het tcp/ip-verkeer dat door je netwerkkaart gaat en op die manier voor zinvolle uitbreidingen kan zorgen. De keerzijde van de medaille is dat ook malware een lsp kan injecteren.

Je controleer de sockets via Windows-toets+R waarna je Msinfo32 uitvoert. Hier open je dan Onderdelen / Netwerk / Protocol. Nog meer informatie levert het opdrachtregelcommando

netsh winsock show catalog

je op. Je kunt de lsp’s weliswaar resetten met

netsh winsock reset catalog

maar dan worden eventueel extra geïnstalleerde, bonafide lsp’s ook weggehaald. Een selectiever oplossing is het gratis tooltje LSP Fix, dat je als administrator dient uit te voeren. Geeft deze tool problemen aan, dan kun je I know what I’m doing […] selecteren om vervolgens de ongewenste dll(‘s) weg te halen.

Geen internet

Software voor netwerkherstel

Er zijn ook enkele gratis tools waarmee je verschillende mogelijke connectieproblemen vanuit één grafische interface kunt aanpakken. Eén ervan is Complete Internet Repair. Een andere tool is NetAdapter Repair All-in One.

Beide programma’s start je als administrator op, waarna je een reeks herstelingrepen krijgt aangeboden. De aangeboden functies in beide tools overlappen elkaar grotendeels – je kunt bijvoorbeeld de dns- en arp-cache of het hosts-bestand (de lokale dns, zeg maar) legen, de Winsock herstellen of de proxyserver-configuratie resetten. Deze laatste twee opties vind je bij NetAdapter Repair trouwens onder de knop Advanced Repair.

Verder is het aan te raden om eerst een systeemherstelpunt aan te maken, voordat je een van de tools gebruikt.

Geen internet

Netwerkadapter controleren

Vergeet overigens niet om ook even de status van je netwerkadapter(s) te controleren. Dat vanuit Instellingen / Netwerk en internet / Ethernet, waar je Adapteropties wijzigen selecteert. Vanuit het contextmenu van een netwerkadapter kun je de Status opvragen en die ook weer Inschakelen. Even uit- en dan weer inschakelen kan trouwens sowieso wel eens helpen om een nukkige adapter weer aan de praat te krijgen.

Het je onlangs een Windows-update uitgevoerd en zijn de netwerkproblemen kort erna ontstaan dan is het goed om even na te gaan of de driver van je netwerkadapters is aangepast: je kunt dan overwegen naar de vorige driver-versie terug te keren. Druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit. Rechtsklik op je netwerkadapter, kies Eigenschappen, open het tabblad Stuurprogramma, selecteer Vorig stuurprogramma en volg de verdere instructies.

Is deze optie niet zichtbaar, ga dan op de website van de producent na of er eventueel een recentere driver voor je netwerkadapter beschikbaar is.

Dns-server controleren

Gaat het (alleen) om een internetconnectieprobleem, waarbij je wel naar een ip-adres kunt pingen maar niet naar een webadres, controleer dan je dns-service. Check met ipconfig /all of er een dns-server voor je actieve netwerkadapter is ingesteld.

Is dat niet het geval dan regel je dat alsnog op je router en/of in het eigenschappenvenster van je netwerkadapter. Je controleert als volgt of de ingestelde dns-server wel correct functioneert. Voer nslookup uit op de opdrachtregel, tik server in gevolgd door de naam of het ip-adres van de dns-server die je wilt testen. Druk op enter en vul een willekeurige url in. Een goed werkende dns-server hoort nu een respons zonder time-outs te geven.

Eventueel kun je de dns-servers van Google (8.8.8.8 en 8.8.4.4) of de snelle(re) dns-servers van Cloudflare (1.1.1.1 en 1.0.0.1) gebruiken (zie ook https://1.1.1.1/nl).

2 Reactie(s) op: Geen internet? Zo los je hardnekkige netwerkfouten op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 november 2019 11:36 anoniem2110
  om de DNS server adressen te veranderen, want dat wordt niet besproken hoe je dat moet doen bij je adapter, doe je het volgende:

  start–>instellingen–>netwerk en internet–>ethernet (linkerkant klikken)–>verwante instellingen (rechter kant zie je dat staan) op adapter opties wijzigen klikken–>een nieuw scherm opent–>rechtsklik met de muis op je ethernet verbinding, en uit het menu kies je eigenschappen–>selecteer internet protocol versie 4 en klik dan op eigenschappen–>een nieuw scherm opent–>zet een stip bij: de volgende DNS server adressen gebruiken

  vul daar dan in
  1.1.1.1
  en als 2e adres
  1.0.0.1

  klik vervolgens op OK en het scherm verdwijnt, klik dan op sluiten en het 2e scherm verdwijnt, klik vervolgens rechtsboven op X en ook het 3e scherm verdwijnt.

  om te controleren of de nieuwe DNS serveradressen worden toegepast in Windows 10 doe je het volgende:

  Start–>instellingen–>netwerk en internet–>ethernet–>klik in het rechtergedeelte op je ethernet icoon–>een nieuw scherm opent

  daar zie je helemaal onder in beeld bij de eigenschappen welke DNS servers nu dus gebruikt worden

  vind mij ook op YouTube: CSW Wouter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2020 18:00 rveijkwwnl
  Inmiddels weer 13 maanden verder.

  Wat een bizar verhaal,
  1) ga je naar je router toe (meestal 192.168.178.1) en check je de 'verbinding' wn ga je na wat daar staat allemaal.
  2) Sla dan de 'informatie op' van deze router' de backup zogezegd voordat je erin gaat rondklooien als een kip zonder kop (doe ik ook altijd, zie handleiding router)
  3) Komt dit zelden voor, ik zit bij Freedom en aldus komt dit zelden voor dan wacht men gewoon een kwartiertje, zo niet dan re-connect men de router.
  Meestal is dit voldoende om de verbinding te herstellen.
  4) een re-boot van de switch á routers daarna is soms ook nodig om de MESH te herstellen, maar meestal niet, maar soms is dit wel noodzakelijk.

  5) maar pas als er bij punt 1 niets aan de hand is en men zo alle 4 punten heeft afgelopen, doe dan een koude reboot, dwz PC uitschakelen, netspanning eraf, 1 minuut wachten, netspanning erop, opstarten.

  6) dan pas gaat men denken aan een netwerk kabel, eruit halen, schoonmaken, ook waar deze erin gaat aan de andere kant, enzovoort, volg de hardware route in 1e instantie, want het is meestal een hardware probllem.

  Laatst had ik hetzelfde aan de hand, maar het bleek een defecte voeding van een vitale server switch te zijn uiteindelijk, na heel veel gezoek.
  Zo was dit de aanleiding om het netwerk toch maar dubbel aan te leggen op sommige punten qua server infrastruktuur.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.